Πρόστιμο 1 δις. ευρώ στη Volkswagen

Από τη γερμανική δικαιοσύνη για το παράνομο λογισμικό σε 10,7 εκατ. οχήματα

  • -
  • -

Ένα από τα μεγαλύτερα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί ποτέ από γερμανικά δικαστήρια καλείται να πληρώσει ο Όμιλος Volkswagen. Η εισαγγελία της πόλης του Braunschweig επέβαλε πρόστιμο ύψους 1 δισ. ευρώ στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία για την τοποθέτηση παράνομου λογισμικού που έκρυβε τις πραγματικές εκπομπές ρύπων.

Η απόφαση αφορά 10,7 εκατ. οχήματα με κινητήρες diesel που κυκλοφόρησαν την περίοδο 2007-2015 (τύπου EA 288 σε ΗΠΑ/Καναδά και EA 189 στον υπόλοιπο κόσμο). Τα 5 εκατ. ευρώ είναι η ανώτατη προβλεπόμενη ποινή και τα υπόλοιπα 995 εκατ. ευρώ αφορούν παράνομο οικονομικό όφελος που εξασφάλισε η αυτοκινητοβιομηχανία.

Η Volkswagen AG αποδέχθηκε την απόφαση και δήλωσε ότι δεν θα ασκήσει έφεση. Ως αποτέλεσμα του προστίμου, θα τερματιστεί η ενεργής έρευνα της γερμανικής δικαιοσύνης εναντίον της Volkswagen. Δεν αποκλείεται πάντως υπό το φως νέων στοιχείων να υπάρξει μελλοντικά νέα δικαστική έρευνα κατά της Volkswagen.

Την ίδια στιγμή, η γερμανική κυβέρνηση κάλεσε την Daimler (Mercedes-Benz) να πραγματοποιήσει ανάκληση σε περίπου 240.000 αυτοκίνητα που φέρουν παράνομες συσκευές ελέγχου των εκπομπών ρύπων.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...