«Η απαγόρευση των παλαιών diesel πρέπει να ληφθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο»

Ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, μιλά στο GOCAR για το αύριο στις μετακινήσεις

  • -
  • -

Με τη συζήτηση γύρω από τα αυτοκίνητα diesel παλαιάς τεχνολογίας που εκπέμπουν υψηλά επίπεδα οξειδίων του αζώτου (NOx) να έχει φουντώσει, ευρωπαϊκές πόλεις εξετάζουν την πιθανότητα επιβολής απαγορεύσεων στην κυκλοφορίας τους στα αστικά κέντρα. Μάλιστα, με πρόσφατη απόφασή του, δικαστήριο της Λειψίας έκρινε ότι παρόμοιες απαγορεύσεις καλύπτονται από τους ισχύοντες νόμους και δεν απαιτείται απόφαση σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Ο βουλευτής Αργολίδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης, μίλησε στο GOCAR για τις απαγορεύσεις στα παλαιά οχήματα diesel και την ηλεκτροκίνηση.

Βλέπουμε ευρωπαϊκά δικαστήρια να αποφαίνονται υπέρ της δυνατότητας οι δήμοι να λαμβάνουν μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας ρυπογόνων οχημάτων diesel. Παρόμοιες αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται σε τοπικό επίπεδο, ή μήπως σε εθνικό και πανευρωπαϊκό;

Σε αυτά τα θέματα, επειδή ο συνομιλητής είναι η αυτοκινητοβιομηχανία, θεωρώ ότι είναι σκόπιμο αυτές τις αποφάσεις να τις λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό διότι έχει πληρέστερη εικόνα. Κατά συνέπεια, επειδή τα όργανα της ΕΕ αποτελούν ισχυρούς και ταυτόχρονα εξαιρετικά ευαίσθητους παράγοντες στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, θα προτιμούσα να υπάρχει ένας συντονισμός σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Λόγω της ρητορικής για απαγόρευση των παλαιών πετρελαιοκίνητων οχημάτων πέφτουν οι πωλήσεις των diesel στην Ευρώπη. Κάτι όμως που οδηγεί σε αύξηση του μέσου όρου CO2 ανά όχημα.

Είναι έτσι ακριβώς. Πάντα υπάρχει ένα ισοζύγιο σε όλα αυτά τα θέματα, όμως είμαι αισιόδοξος ότι το προσεχές μέλλον θα είναι εξαιρετικά θετικό για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. Δηλαδή την αλλαγή του τρόπου μετακίνησης και του καυσίμου από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο που αποτελεί ένα μεταβατικό καύσιμο μέχρι να φτάσουμε σε απολύτως «πράσινη» ενέργεια.

Η ηλεκτροκίνηση αποτελεί λοιπόν τη λύση για τις αστικές μετακινήσεις;

Πρόκειται να αποτελέσει στο πολύ σύντομο μέλλον την μεγάλη ανατροπή στις αστικές μετακινήσεις. Θα είναι ανατροπή τόσο στην μετακίνηση με ΙΧ όσο και στη μετακίνηση με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Πιστεύω βαθιά ότι το μέλλον των πόλεων και το μέλλον κυρίως της βιώσιμης αστικής κινητικότητας θα προσδιοριστεί στο μέγιστο βαθμό από την ηλεκτροκίνηση. Το ηλεκτρικό ρεύμα θα πρέπει να παράγεται από ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) για να είναι απολύτως «καθαρό». Και σε επόμενο βαθμό με τη χρήση φυσικού αερίου ως καύσιμο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...