Skoda Vision X: Ηλεκτρικό μοτέρ και φυσικό αέριο στο ίδιο αυτοκίνητο!

Πρωτοποριακό υβριδικό σύστημα παρουσιάζει στη Γενεύη η τσέχικη μάρκα

  • -
  • -

Τι γίνεται αν συνδυάσεις έναν κινητήρα διπλού καυσίμου (βενζίνη και φυσικό αέριο) με ηλεκτρικό μοτέρ; Προφανώς εξασφαλίζεις τεράστια αυτονομία και πρωτοφανή πρακτικότητα. Αυτό θέλει να πετύχει η Skoda με το πρωτότυπο SUV Vision X, το οποίο κάνει πρεμιέρα στο σαλόνι αυτοκινήτου της Γενεύης.

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΔΩΡΕΑΝ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ 51 ΤΟΥ GOCAR MAGAZINE ΓΙΑ ΣΥΣΚΕΥΕΣ iPad

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΔΩΡΕΑΝ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ 51 ΤΟΥ GOCAR MAGAZINE ΓΙΑ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ANDROID

Μέχρι σήμερα τα υβριδικά συστήματα αποτελούνταν από βενζινοκινητήρα (σπανιότερα κινητήρα diesel) και ηλεκτρικό μοτέρ. Η Skoda εξέλιξε όμως mild υβριδική τεχνολογία χρησιμοποιώντας τον νέο 1.5 TSI G-TEC, ο οποίος έχει εξελιχθεί για να λειτουργεί και με CNG (φυσικό αέριο). Η μέγιστη ισχύς του είναι 130 ίπποι και η ροπή 250 Nm. Στο πίσω μέρος του Vision X έχουν τοποθετηθεί δύο δεξαμενές φυσικού αερίου (μία κάτω από τα πίσω καθίσματα και μία μετά τον πίσω άξονα).

Ο 1.5 TSI G-TEC κινεί τους μπροστινούς τροχούς, ενώ ένα ηλεκτρικό μοτέρ τους πίσω. Με την ενέργεια των μπαταριών 48V, το Vision X μπορεί να κινηθεί χωρίς να εκπέμπει ρύπους για μικρές αποστάσεις (έως 2 km). Έτσι το πρωτότυπο SUV της Skoda είναι προσθιοκίνητο, πισωκίνητο ή τετρακίνητο ανάλογα με τις συνθήκες! Η απουσία κεντρικού διαφορικού συμβάλλει στον περιορισμό του βάρους (με όφελος στην κατανάλωση), ενώ το ηλεκτρικό μοτέρ τίθεται σε λειτουργία μόνο όταν κρίνεται αναγκαίο. Ένα δεύτερο ηλεκτρικό μοτέρ έχει τοποθετηθεί μπροστά ως γεννήτρια-εναλλάκτης.

Ως αποτέλεσμα, οι εκπομπές ρύπων βρίσκονται στα επίπεδα των 89 g/km, εξαιρετικά χαμηλές για ένα SUV με 1.5 turbo βενζίνης. Η αυτονομία φθάνει τα 650 km, ενώ η επιτάχυνση 0-100 km/h διαρκεί 9,3 sec (η τελική ταχύτητα ανέρχεται σε 200 km/h).

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...