Βενζίνη, diesel ή υβριδικά;

Πόσα αυτοκίνητα από κάθε κατηγορία πωλήθηκαν στην Ευρώπη τον Οκτώβριο;

  • -
  • -

Ενδιαφέρουσα στοιχεία για τις τάσεις της ευρωπαϊκής αγοράς ανά καύσιμο προκύπτουν από τα στατιστικά στοιχεία για τις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με την ανάλυση από την εταιρεία JATO Dynamics, τον περασμένο μήνα ταξινομήθηκαν στην Ευρώπη 1.202.877 αυτοκίνητα, αριθμός αυξημένος κατά 5,6% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2016.

Καταγράφηκε σημαντική μεταστροφή όσον αφορά την επιλογή καυσίμου, καθώς τα αυτοκίνητα με βενζινοκινητήρα ξεπέρασαν το 50%, φθάνοντας το 51,5% (619.300 οχήματα). Λόγω δηλώσεων νομοθετών για λήψη μέτρων κατά των παλαιάς τεχνολογίας diesel αλλά και σχετικών δημοσιευμάτων σε αρκετές χώρες, τα αυτοκίνητα με πετρελαιοκινητήρα υποχώρησαν στο 41,4% (498.500). Πρόκειται για το μικρότερο μερίδιο μήνα Οκτώβριο για diesel την τελευταία δεκαετία.

Εντυπωσιακή είναι η άνοδος του μεριδίου των οχημάτων με εναλλακτικό καύσιμο (AFV). Από μόλις 0,3% τον Οκτώβριο του 2007 έφθασε 10 χρόνια μετά στο 5,5% (66.000 αυτοκίνητα). Στην κατηγορία περιλαμβάνονται τα απλά υβριδικά (δεν μπορούν να κινηθούν με αποκλειστική χρήση ηλεκτρικής ενέργειας), τα plug-in υβριδικά (φορτίζουν τις μπαταρίες τους στην πρίζα και έχουν – έστω μικρή – αυτονομία με ηλεκτρική ενέργεια) και τα 100% ηλεκτρικά μοντέλα. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν το 59% των AFV που ταξινομήθηκαν τον Οκτώβριο, στη δεύτερη το 23% και στην τρίτη το 17%. Υπάρχει και ένα ελάχιστο ποσοστό που αφορά οχήματα υδρογόνου.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...