Έχετε απορίες για τη νέα εποχή της Mitsubishi;

Θα βγάλει ξανά το Lancer; Θα δίνει κινητήρες σε Renault-Nissan; Έχουμε τις απαντήσεις

  • -
  • -

Με το 34% των μετοχών της αλλά και το μάνατζμεντ στα χέρια της Nissan, η Mitsubishi έγινε ο τρίτος πόλος στη συμμαχία με τη Renault. Η ιαπωνική μάρκα έχει θέση σε ισχύ τριετές πλάνο με τίτλο «Drive for Growth», το οποίο προβλέπει – μεταξύ άλλων – αύξηση πωλήσεων και εσόδων κατά 30% μέσα σε μία τριετία (από 1 εκατ. στο 1,3 εκατ. οχήματα ετησίως).

Στο πρόσφατο ταξίδι μας στη Βαρκελώνη για την πανευρωπαϊκή παρουσίαση του νέου SUV, του Eclipse Cross, μάθαμε περισσότερα για τους στρατηγικούς στόχους που έχει θέσει η Mitsubishi και είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε στις ερωτήσεις σας.

Τι αυτοκίνητα θα βγάζει η Mitsubishi; Θα επαναφέρει το Lancer;

Η ιαπωνική μάρκα θα μετατραπεί σε εξειδικευμένο κατασκευαστή SUV. Θα εκμεταλλευτεί την τεχνογνωσία αλλά και τη συνάφεια του ονόματός της με τα αυτοκίνητα εκτός δρόμου, ώστε να αυξήσει το μερίδιό της στην ταχέως αναπτυσσόμενη κατηγορία των SUV/Crossover. Στο τέλος του τριετούς πλάνου της, η Mitsubishi εκτιμά ότι τα 5 πιο δημοφιλή μοντέλα της (SUV, τετρακίνητα και plug-in υβριδικά) θα αντιπροσωπεύουν το 70% των συνολικών πωλήσεών της.

ΟΔΗΓΗΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΤΟ ΝΕΟ SUV ΤΗΣ MITSUBISHI

Όσον αφορά το Lancer, δεν θα το επαναφέρει στους δρόμους, τουλάχιστον όχι ως ένα οικογενειακό sedan ή hatchback. Άρα δεν θα δούμε και την αναβίωση του compact σπορ μοντέλου. Το όνομα Evolution θα επανέλθει πάντως στην επικαιρότητα, ως ένα ηλεκτρικό SUV επιδόσεων (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΔΩ).

Θα διατηρήσει το Space Star;

Όπως μάθαμε, το σουπερμίνι δεν θα έχει την «τύχη» του Lancer και θα παραμείνει στην παραγωγή για τα επόμενα χρόνια. Δύο είναι οι λόγοι: Αφενός το Space Star θα αποτελεί την πρόταση της Mitsubishi για το δεύτερο αυτοκίνητο μίας οικογένειας (με τις μικρές του διαστάσεις και την εξοικονόμηση καυσίμου είναι ιδανικό για καθημερινές μετακινήσεις μέσα στην πόλη) και αφετέρου θα βοηθήσει την μάρκα να διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα τον μέσο όρο εκπομπής CO2 του στόλου της.

Τι θα δίνει σε Renault-Nissan και τι θα παίρνει από αυτές;

Μέχρι το 2022, ο όμιλος Renault-Nissan-Mitsubishi σκοπεύει να διπλασιάσει τις συνέργειές του (από 5 δισ. ευρώ το 2016 στα 10 δισ. ευρώ). Έτσι η μία μάρκα θα δίνει στις άλλες ό,τι πιο πετυχημένο εμπορικά και αξιόπιστο τεχνολογικά διαθέτει, ώστε να περιοριστεί το κόστος Έρευνας και Ανάπτυξης.

Η Mitsubishi θα προσφέρει σε Renault και Nissan τεχνολογία τετρακίνησης (το σύστημα Super-All Wheel Control) και υβριδικής τεχνολογίας (από το Outlander PHEV, το πρώτο σε πωλήσεις plug-in hybrid αυτοκίνητο στην Ευρώπη).

Από τη Renault και τη Nissan θα δανειστεί  τα συστήματα ηλεκτροκίνησης (τεχνολογία από το ZOE και το Leaf, αντίστοιχα), συστήματα αυτόνομης οδήγησης, κοινής χρήσης (car sharing) και συνδεσιμότητας.

Ο κινητήρας 1.5 turbo του Eclipse Cross θα εξοπλίσει το επόμενο Qashqai;

Αν και τα στελέχη τόσο της Mitsubishi όσο και της Nissan τηρούν… σιγή ιχθύος σχετικά με το θέμα, ο νέος τετρακύλινδρος βενζινοκινητήρας που αποδίδει 163 ίππους δείχνει να ταιριάζει γάντι στο δημοφιλέστερο SUV της ευρωπαϊκής αγοράς. Ιδίως αν η Mitsubishi καταφέρει να τον «παντρέψει» με υβριδική τεχνολογία, κάτι που εξετάζουν οι μηχανολόγοι της την παρούσα στιγμή.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...