Θα βάζατε κάμερα στο αυτοκίνητο για λόγους ασφαλείας;

Απαραίτητο γκάτζετ σε άλλες χώρες, σπάνιο στην Ελλάδα

  • -
  • -

Αποκλείεται να μην έχετε προσέξει τα δεκάδες video με τροχαία ατυχήματα στη Ρωσία που κατακλύζουν καθημερινά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πώς γίνεται και όλοι έχουν κάμερες στο ταμπλό (dash cams όπως χαρακτηρίζονται διεθνώς) στη συγκεκριμένη χώρα; Αρχικά οι κάμερες τοποθετήθηκαν μετά από απαίτηση των ασφαλιστικών εταιρειών, προκειμένου να αποφευχθούν απάτες με σκηνοθετημένα ατυχήματα. Χρησιμοποιούνται όμως και για λόγους ασφαλείας, σε μία χώρα όπου η εγκληματικότητα «χτυπάει κόκκινο».

Τι ισχύει όμως στην Ελλάδα; Σπάνια θα συναντήσουμε στο δρόμο αυτοκίνητο με dash cam. Η καταγραφή video θα βοηθούσε σε περίπτωση ατυχήματος, ώστε να διαπιστωθεί ποιος ευθύνεται;

Απευθυνθήκαμε στον κ. Κώστα Μπερτσιά, εκπρόσωπο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) για τον κλάδο του αυτοκινήτου. Όπως μας είπε, η χρήση της κάμερας  δεν είναι διαδεδομένη στη χώρα μας, ούτε οι ασφαλιστικές εταιρείες απαιτούν ή προτείνουν την τοποθέτησή τους.

Κύριο εμπόδιο είναι η προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των ανθρώπων που επιβαίνουν στα άλλα οχήματα ή χρησιμοποιούν το δρόμο (πεζοί, ποδηλάτες κ.α.). «Μία φωτογραφία πάντως από την κάμερα θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίλυση μίας περίπτωσης ατυχήματος», ανέφερε ο κ. Μπερτσιάς.

Θα πρέπει δηλαδή να προηγηθεί σαφές νομοθετικό πλαίσιο για την τοποθέτηση και χρήση dash cam στα αυτοκίνητα, πριν γίνουν διαδεδομένες στην Ελλάδα. Και αρχίζουν να κατακλύζουν ελληνικά video το youtube…

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...