Πωλήσεις μέχρι το μήνα Δεκέμβριο 2009

  • -
  • -

Ο Δεκέμβριος είναι ο πλέον περίεργος μήνας σε πωλήσεις καθώς πολλές φορές πραγματοποιούνται ταξινομήσεις από κάποιες εταιρείες για να τις εγγράψουν ως πωλήσεις για τη χρονιά που φεύγει ενώ κάποιοι αγοραστές επιθυμούν η ταξινόμηση να γίνει με το νέο έτος ώστε το αυτοκίνητο τους να θεωρείται νεώτερο.

Πρώτο μοντέλο σε πωλήσεις για το μήνα Δεκέμβριο ήταν το Ford Fiesta 541 μονάδες ενώ αξιοσημείωτη επίδοση θεωρούμε ότι είναι οι 419 Mercedes C Class που ταξινομήθηκαν.  Τα 4x4 και SUV συνολικά κατέκτησαν μερίδιο 21% της αγοράς παρά το δυσμενές κλίμα που επικράτησε τους τελευταίους μήνες λόγω τελών κυκλοφορίας.

Ένα στα τέσσερα αυτοκίνητα που πωλήθηκαν μέσα στη χρονιά ήταν supermini και το Fiesta με 7534 πωλήσεις ήταν το πρώτο σε πωλήσεις μοντέλο του 2009. Αυτοκίνητο της κατηγορίας των μικρομεσαίων επιλέγουν οι περισσότεροι Έλληνες καταναλωτές και μάλιστα δύο μοντέλα, Nissan Qashqai και VW Golf, έδωσαν σκληρή μάχη μέχρι και το Δεκέμβριο για την επικράτηση.

Στα μεσαία, η χρονιά ήταν εξαιρετική για το Opel Insignia αφού κατέκτησε την κορυφή χωρίς ουσιαστικό αντίπαλο, ενώ στις άλλες κατηγορίες πρέπει να σημειώσουμε τις επιδόσεις σε πωλήσεις μεμονωμένων μοντέλων όπως οι 2082 πωλήσεις του Audi Q5 και οι 2122 πωλήσεις του VW Scirocco που μονοπώλησαν την κατηγορία των coupe.

Η χρονιά «έκλεισε» με την αγορά στις 220.548 μονάδες και πρώτη σε πωλήσεις για συνεχόμενη χρονιά την Toyota με 21.007 μονάδες. Η VW με 18.745 πωλήσεις αναρριχήθηκε στη δεύτερη θέση των πωλήσεων από την τέταρτη που βρίσκονταν το 2008. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε τις αρνητικές επιδόσεις των Citroen και Renault που βρίσκονται στο -60% σε σχέση με το μέσο όρο των πωλήσεων της τετραετίας 2004-2007. Στο -40% της ίδιας τετραετίας είναι και οι επιδόσεις των Hyundai, Seat και Chevrolet, ενώ η μόνη εταιρεία μαζικών πωλήσεων που δείχνει τρομερή δυναμική είναι η Audi. Με ταξινομήσεις 7.904 αυτοκινήτων το 2009 βρίσκεται στην 11η θέση των πωλήσεων από τη 17η που ήταν πέρσι, ενώ σε σχέση με την επίμαχη τετραετία 2004-2007 βρίσκεται στο +28,9% όταν όλη η αγορά του αυτοκινήτου βρίσκεται στο -20% για το ίδιο χρονικό διάστημα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...