Ένα Ford Transit με… κρυμμένο οδηγό (video)

Πως θα αντιδρούσατε αν διασταυρωνόσασταν με ένα αυτοκίνητο… χωρίς οδηγό;

  • -
  • -

Η Ford και το Virginia Tech Transportation Institute ερευνούν από κοινού τις αντιδράσεις του κόσμου στη θέα ενός αυτόνομου αυτοκινήτου. Στην πράξη έφτιαξαν μια ειδική στολή για να καλύπτει τον οδηγό και να μην είναι ορατός στους πεζούς προκειμένου να μελετήσουν τις αντιδράσεις τους.

Στόχος είναι να αναπτύξουν μια μέθοδο επικοινωνίας μεταξύ των αυτόνομων οχημάτων και των πεζών, αφού χωρίς οδηγό δεν υπάρχει η συνεννόηση με νεύματα προκειμένου να παραχωρήσουν προτεραιότητα ο ένας στον άλλο.

Οι ερευνητές σκέφθηκαν να χρησιμοποιήσουν απεικόνιση κειμένου, αλλά για κάτι τέτοιο, όλοι θα έπρεπε να μιλάνε την ίδια γλώσσα. Η χρήση συμβόλων απορρίφθηκε, επειδή τα σύμβολα έχουν αποδειχθεί ότι έχουν χαμηλή αναγνωρισιμότητα μεταξύ των καταναλωτών. Στο τέλος, κατέληξαν στα φωτεινά σήματα.

Σήματα που δηλώνουν το στρίψιμο και το φρενάρισμα, είναι ήδη τυποποιημένα και κατανοητά σε όλο τον κόσμο, γι’ αυτό μία, καινοτόμος νέα εφαρμογή φωτεινών σημάτων κρίθηκε ως το πιο αποτελεσματικό μέσον για να δημιουργηθεί ένα οπτικό πρωτόκολλο επικοινωνίας. Μέσω αυτού τα αυτοοδηγούμενα οχήματα θα μπορούν να δηλώνουν κατά πόσο λειτουργούν αυτόνομα, παραχωρούν προτεραιότητα ή επιταχύνουν από στάση.

Έτσι, η Ford τοποθέτησε μία μπάρα φώτων στο παρμπρίζ ενός Transit Connect όχημα το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την έρευνα. Έξι κάμερες υψηλής ανάλυσης τοποθετήθηκαν ώστε να προβάλλουν μία εικόνα 360 μοιρών της γύρω περιοχής και να αποτυπώνουν τη συμπεριφορά άλλων χρηστών του δρόμου.

Οι δοκιμές που έγιναν ξεπέρασαν τις 150 ώρες δεδομένων και περίπου τα 3.000 χιλιόμετρα οδήγησης και τα εξωτερικά σήματα ενεργοποιήθηκαν 1.650 φορές, με τις πληροφορίες που συνέλεξαν οι ερευνητές να είναι αρκετές έτσι ώστε να κατανοήσουν πως αντιδρούν οι άλλοι οδηγοί και οι πεζοί απέναντι σε ένα αυτόνομο όχημα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...