Τι αλλάζει στις δοκιμές του Euro NCAP έως το 2025 (vid)

Αυστηρότερες προδιαγραφές για να λαμβάνουν τα πολυπόθητα 5 αστέρια

  • -
  • -

Από την ίδρυσή του το 1997, ο ανεξάρτητος οργανισμός Euro NCAP έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της παθητικής ασφάλειας των οχημάτων και άρα στο να αποφευχθούν χιλιάδες θάνατοι και σοβαροί τραυματισμοί στους δρόμους. Εκτιμάται ότι έχουν σωθεί 76.000 ζωές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με το να κάνει τα τεστ όλο και πιο αυστηρά, ο Euro NCAP πιέζει αφενός τις αυτοκινητοβιομηχανίες να βελτιώσουν την παθητική και ενεργητική ασφάλεια και αφετέρου τους καταναλωτές να επιλέξουν τα πιο ασφαλή μοντέλα.

Λανσάροντας τον Οδικό Χάρτη 2025, ο Euro NCAP θέτει ως στόχο να μηδενιστούν οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα. Καλεί τους κατασκευατές να προσφέρουν την κορυφαία διαθέσιμη τεχνολογία σε κάθεν κατηγορία και κάθε χώρα, προστατεύοντας όχι μόνο τους επιβάτες αλλά και τους άλλους χρήστες των δρόμων (πεζούς, ποδηλάτες, αναβάτες μοτοσικλετών).

Όπως αναφέρει ο Euro NCAP, η δευτερογενής (παθητική) ασφάλεια θα παραμείνει στο επίκεντρο των αξιολογήσεων, όμως η πρωτογενής (ενεργητική) ασφάλεια θα γίνεται όλο και πιο σημαντική. Στόχος είναι το 2020 να γίνει μέλος του στάνταρ εξοπλισμού όλων των αυτοκινήτων το σύστημα επιτήρησης του οδηγού, το 2022 η αυτόματη διόρθωση του τιμονιού (Automatic Emergency Steering) και η αυτόνομη πέδηση (Autonomous Emergency Braking), ενώ το 2024 η επικοινωνία του αυτοκινήτου με άλλα οχήματα (Vehicle to Vehicle) και με τις υποδομές (Vehicle to Infrastructure). Η παρουσία του εξοπλισμού θα είναι απαραίτητη προκειμένου ένα αυτοκίνητο να επιβραβευτεί με 5 αστέρια.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...