Να μειωθούν στο μισό οι τραυματίες από τροχαία θέλει η ΕΕ

Οι υπουργοί Μεταφορών των κρατών-μελών συμφώνησαν ότι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες

  • -
  • -

Τα θύματα από τροχαία δυστυχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένουν σε υψηλά επίπεδα (26.100 ανθρώπινες ζωές χάθηκαν το 2015), παρά το γεγονός ότι έχουν ληφθεί μέτρα για την προώθηση της οδικής ασφάλειας. Δίπλα στο στόχο για μείωση 50% στον αριθμό των νεκρών το 2020 σε σχέση με το 2010, οι Υπουργοί Μεταφορών της ΕΕ που συνεδρίασαν στο Λουξεμβούργο συμφώνησαν ότι θα πρέπει από το 2020 έως το 2030 να περιοριστούν στο μισό οι βαριά τραυματίες σε τροχαία ατυχήματα. Για κάθε νεκρό αντιστοιχούν 5 βαριά τραυματίες!

Πέρα από τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, το κόστος είναι δυσθεώρητο για την ευρωπαϊκή οικονομία: υπολογίζεται σε 50 δισ. ευρώ ετησίως για τα θανατηφόρα τροχαία και ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ αν συνυπολογιστούν οι συνέπειες και από τα σοβαρά ατυχήματα!

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που αφορούν τους θανάτους και σοβαρούς τραυματισμούς πεζών και ποδηλατών, με τους υπουργούς να συμφωνούν ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα και έμμεσα μέτρα για την προστασία τους (π.χ. δημιουργία πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων).

Ως κύριες αιτίες για τα σοβαρά τροχαία αναδεικνύονται η υψηλή ταχύτητα, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και ουσιών, η κούραση των οδηγών και η απόσπαση της προσοχής (π.χ. λόγω χρήσης κινητού τηλεφώνου).

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...