Να γιατί τα καινούργια αυτοκίνητα είναι καλύτερα από τα παλιά [video]

Ένα Toyota Corolla περίπου 25 ετών και ένα ίδιο του 2015 τρακάρουν και μας δείχνουν το μεταξύ τους... χάσμα.

  • -
  • -

Ο ANCAP, ο αντίστοιχος οργανισμός του Euro NCAP που διενεργεί δοκιμές για την Αυστραλία, έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα δοκιμή που αποδεικνύει περίτρανα ότι τα νέα αυτοκίνητα είναι πολύ καλύτερα από τα παλιά. Τι είναι πιο σημαντικό από την ασφάλεια, άλλωστε; Ένα Toyota Corolla του 1998 και ένα ίδιο μοντέλο, αλλά του 2015, τράκαραν μεταξύ τους και βλέπουμε την πρόοδο της αυτοκίνησης τα τελευταία χρόνια, συνοψισμένη σε λίγα δευτερόλεπτα.

Το ένα καταστράφηκε αλλά διατήρησε αλώβητη την καμπίνα των επιβατών και το άλλο... πολτοποιήθηκε με το πλαίσιό του να τσαλακώνει σαν πλαστελίνη. Τα δύο αυτοκίνητα τράκαραν μεταξύ τους, με κάθε ένα από αυτά να κινείται με 64 km/h. Η ενέργεια που έλαβαν ήταν η ίδια, η διαχείρισή της όμως από τα οχήματα έκαναν όλη τη διαφορά, μαζί φυσικά με την ύπαρξη συστημάτων παθητικής ασφάλειας όπως οι αερόσακοι στο νεότερο αυτοκίνητο.

Η μεγαλύτερη διαφορά όμως δεν είναι εκεί αλλά στη δομή του πλαισίου. Όλα τα σύγχρονα μοντέλα έχουν ειδικά σχεδιασμένες ζώνες παραμόρφωσης για να καταστρέφονται απορροφώντας ενέργεια (και να μην καταλήγει στους επιβάτες) ενώ υπάρχει ένα σαφές όριο του κλωβού, από το οποίο και ύστερα η παραμόρφωση δεν συνεχίζει εξασφαλίζοντας ζωτικό χώρο για τους επιβάτες της καμπίνας.

Το αποτέλεσμα δεν αφήνει περιθώρια για σύγκριση. Η τεχνολογία και η εξέλιξη στον κόσμο της αυτοκίνησης βοηθά ώστε να μετακινούμαστε με ασφαλέστερα αυτοκίνητα. Μάλιστα ο ρυθμός είναι τέτοιος που αν βάλουμε ένα αυτοκίνητο του 2022 να τρακάρει με ένα του 2015 (όπως το Corolla του video) θα σημειώσουμε αρκετές διαφορές, υπέρ του νεότερου βεβαίως. Άλλωστε αποδεικνύεται και από την επιστήμη. Σύμφωνα με έρευνες, όσοι οδηγούν αυτοκίνητο κατασκευής πριν του 2000 έχουν δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να σκοτωθούν σε περίπτωση τροχαίου, συγκριτικά με ένα μετά του 2015. 

[ΠΗΓΗ: AA New Zealand]

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...