83 αυτοκίνητα ανά λεπτό στα διόδια!

Η μαζική έξοδος για τις διακοπές του Πάσχα είχε ως αποτέλεσμα να εμφανιστούν έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα στην επιστροφή

  • -
  • -
83 αυτοκίνητα ανά λεπτό στα διόδια!
  • ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μία από τις μαζικότερες εξόδους των τελευταίων ετών καταγράφηκε στις εθνικές οδούς τις προηγούμενες ημέρες. Ο καλός καιρός αλλά και η παράδοση στην κυκλοφορία αρκετών νέων τμημάτων των αυτοκινητοδρόμων (σε Τέμπη, Κορίνθου-Πατρών, Ιόνια Οδό) οδήγησε εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους των μεγάλων πόλεων να εκδράμουν στις εξοχικές τους κατοικίες, σε σπίτια συγγενών και φίλων ή σε ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Και ενώ η έξοδος μοιράζεται σε αρκετές ημέρες (συνήθως από Μ. Δευτέρα έως Μ. Παρασκευή), η επιστροφή είναι συνήθως... υπόθεση μίας ή δύο ημερών: Δευτέρα και Τρίτη του Πάσχα. Ειδικά τη Δευτέρα 17 Απριλίου μεγάλος όγκος οχημάτων επέστρεψε στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να υπάρξουν σημαντικές καθυστερήσεις.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το GOCAR, στο σταθμό διοδίων των Αφιδνών (Κιούρκα) οι ώρες με το μεγαλύτερο φόρτο διελεύσεων ήταν από τη 1 το μεσημέρι έως τις 10 το βράδυ. Σε αυτό το διάστημα, περνούσαν από τα διόδια 4.300 έως 5.000 οχήματα ανά ώρα, δηλαδή έως 83 οχήματα ανά λεπτό!

Η Κορίνθου – Πατρών «σήκωσε» όλο τον όγκο των μετακινήσεων προς την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα. Από τη Μ. Δευτέρα έως τη Μ. Παρασκευή βγήκαν από τα διόδια της Ελευσίνας 205.000 οχήματα. Τη Δευτέρα και την Τρίτη του Πάσχα επέστρεψαν αθροιστικά 130.000 οχήματα (70.000 και 60.000 αντίστοιχα). Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχιστεί η επιστροφή και τις επόμενες ημέρες, σε πιο χαλαρούς βέβαια ρυθμούς.

Όπως μας ενημέρωσαν από την Ολυμπία Οδό, φέτος το Πάσχα καταγράφηκε αυξημένη κίνηση κατά 10% στην Κορίνθου-Πατρών σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αυτό οφείλεται στο ότι δόθηκε στην κυκλοφορία η νέα εθνική οδός και έτσι αρκετοί που είχαν επιλέξει εναλλακτικές διαδρομές επέστρεψαν στον κύριο αυτοκινητόδρομο.

Γιατί όμως παρουσιάστηκαν έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα στην επιστροφή;

Οι σημαντικότερες καθυστερήσεις κατά την επιστροφή των εκδρομέων τη Δευτέρα του Πάσχα σημειώθηκαν στην αρχή της Ιόνιας Οδού (λίγο μετά το Αντίρριο), αλλά και στο τμήμα από την Κόρινθο μέχρι την Αθήνα. Ανασχέσεις καταγράφηκαν και στην Αθηνών-Λαμίας, ανά τμήματα μετά τα διόδια της Τραγάνας, χωρίς όμως να υπάρξουν πολύωρες καθυστερήσεις.

Στην Ιόνια Οδό τα προβλήματα οφείλονταν κυρίως στο γεγονός ότι δεν είναι έτοιμα τα 11 πρώτα χλμ, το τμήμα που ενώνει τον αυτοκινητόδρομο με τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου. Ο μεγάλος όγκος των οχημάτων έμπαινε σε ένα «χωνί» όπου οι δύο λωρίδες γίνονταν μία (μέσα από διόδια που δεν λειτουργούσαν).

Στη συμβολή της Κορίνθου – Πατρών με τον Μορέα ο όγκος των οχημάτων αυξανόταν σημαντικά με τα αυτοκίνητα που επέστρεφαν από Ναύπλιο, Τρίπολη, Καλαμάτα, Σπάρτη και άλλες πόλεις.

Η Ιόνια Οδός εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εκφράζει τη λύπη της για την ταλαιπωρία που υπέστησαν οι εκδρομείς και παραθέτει τους λόγους των καθυστερήσεων:

«Όπως είχε ανακοινωθεί κατά την παράδοση της σήραγγας της Κλόκοβας, λόγω μεγάλων καθυστερήσεων στις απαλλοτριώσεις, δεν έχουν δοθεί στην κυκλοφορία περίπου 10 χλμ αυτοκινητοδρόμου που θα συνδέουν τη σήραγγα της Κλόκοβας με τη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, τα οποία αναμένεται να παραδοθούν σε χρήση έως τα τέλη Μαΐου.

Επιπλέον, την ημέρα της επιστροφής υπήρξε ένας συνδυασμός γεγονότων (αυξημένη έξοδος και μαζική επιστροφή των εκδρομέων, κακές καιρικές συνθήκες και τροχαίο ατύχημα στο εσωτερικό της σήραγγας της Κλόκοβας) που επέτειναν τα αναμενόμενα ούτως ή άλλως λόγω μαζικής επιστροφής φαινόμενα καθυστερήσεων, που παρατηρούνται ακόμα και σε πλήρως ολοκληρωμένους αυτοκινητοδρόμους.

Υπενθυμίζουμε ότι τη Μεγάλη Τετάρτη για τη διευκόλυνση των εκδρομέων του Πάσχα,  δόθηκαν σε κυκλοφορία επιπλέον 37 χλμ. νέου αυτοκινητοδρόμου που περιλαμβάνουν και τη σήραγγα της Κλόκοβας, κι έτσι δημιουργήθηκε ένα ενιαίο τμήμα στην Ιόνια Οδό, σύγχρονου, ασφαλούς αυτοκινητόδρομου, συνολικού μήκους 96 χλμ. Η μη παράδοσή του θα οδηγούσε σε επανάληψη της ακόμα μεγαλύτερης  ταλαιπωρίας που αντιμετώπιζαν όλα τα προηγούμενα χρόνια οι οδηγοί που πραγματοποιούσαν αυτή τη διαδρομή μέσω της παλαιάς Εθνικής Οδού.

Με την παρούσα κατάσταση όμως, όλοι οι εκδρομείς είτε χρησιμοποιούν την Ιόνια Οδό είτε την παλαιά Εθνική Οδό, εισέρχονταν στα 10 χλμ. της παλαιάς Εθνικής Οδού, τα οποία και διαθέτουν μια μόνο λωρίδα κυκλοφορίας. Με προτεραιότητα πάντα την οδική ασφάλεια, αποφασίστηκαν συνεπώς, σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες αρχές, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που είχαν σαν στόχο την τεχνητή μείωση των υψηλών ταχυτήτων που λογικά ανέπτυσσαν οι οδηγοί εντός του νέου αυτοκινητοδρόμου πριν την είσοδό τους στα 10 χλμ της υφιστάμενης εθνικής οδού.

Οι ανωτέρω ρυθμίσεις δεν θα είναι πλέον απαραίτητες με την παράδοση σε κυκλοφορία και του αρχικού τμήματος της Ιόνιας Οδού έως τα τέλη Μαΐου».

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...