Η αυτόνομη οδήγηση της Cadillac είναι πραγματικά... αυτόνομη

Η αμερικάνικη μάρκα παρουσιάζει το σύστημα Super Cruise στη ναυαρχίδα της, το sedan CT6

  • -
  • -

Για να παραμένουν ενεργά, τα συστήματα ημι-αυτόνομης οδήγησης που βρίσκονται στον εξοπλισμό σύγχρονων μοντέλων απαιτούν από τον οδηγό να έχει τα χέρια του συνεχώς στο τιμόνι. Η Cadillac κάνει το επόμενο βήμα, λανσάροντας το προσεχές φθινόπωρο την τεχνολογία Super Cruise στο μεγάλο της sedan, το μήκους 5,18 m CT6.

Το Super Cruise χρησιμοποιεί δύο τεχνολογίες, αφενός σύστημα παρακολούθησης του οδηγού για να διαπιστώσει αν έχει τον έλεγχο του οχήματος και αφετέρου το LiDAR (Light Detection and Ranging), το οποίο χρησιμοποιεί λέιζερ για να υπολογίζει την απόσταση. Σε συνεργασία με τις κάμερες και τα ραντάρ του CT6 παρέχουν ακριβή καταγραφή του περιβάλλοντος χώρου του αυτοκινήτου.

Ο οδηγός της Cadillac θα απολαμβάνει άνετες και ασφαλείς μετακινήσεις τόσο μέσα στην πόλη όσο και στον αυτοκινητόδρομο. Το γεγονός ότι δεν θα είναι υποχρεωμένος να έχει τα χέρια στο τιμόνι θα του επιτρέπει π.χ. να ασχολείται με το σύστημα πλοήγησης ή να απαντά στο τηλέφωνο. Το CT6 θα προσφέρει αυτόνομη κίνηση στο κέντρο της λωρίδας αλλά και ρύθμιση της ταχύτητας ανάλογα με αυτή του προπορευόμενου οχήματος.

Με βάση την παρούσα τεχνολογία αλλά και την ισχύουσα νομοθεσία, οι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι να έχουν συνεχώς το βλέμμα τους στο δρόμο, ακόμη και σε καθεστώς ημι-αυτόνομης οδήγησης (επίπεδο 2).

Υπενθυμίζουμε τα 5 επίπεδα αυτόνομης οδήγησης:

Επίπεδο 1 – Hands On: Ο οδηγός πρέπει να έχει πάντα τα χέρια του πάνω στο τιμόνι και το βλέμμα στο δρόμο (ό,τι ισχύει σήμερα, με τα ημι-αυτόνομα οχήματα).

Επίπεδο 2 – Hands Off: Ο οδηγός θα μπορεί να βγάλει τα χέρια του από το τιμόνι, αλλά δεν θα μπορεί να κοιτάζει αλλού.

Επίπεδο 3 - Eyes Off: Ο οδηγός θα μπορεί να κοιτάζει αλλού (π.χ. στο κινητό του), αλλά θα πρέπει να είναι σε θέση ανάληψης του ελέγχου του αυτοκινήτου αν χρειαστεί.

Επίπεδο 4 – Mind Off: O οδηγός θα ψυχαγωγείται ή θα εργάζεται κατά τη διάρκεια της διαδρομής, χωρίς να οφείλει δηλαδή να κοιτάζει προς το δρόμο.

Επίπεδο 5 - Driver off: Το αυτοκίνητο θα κυκλοφορεί χωρίς να χρειάζεται ανθρώπινη παρουσία. Θα μπορεί δηλαδή να σε αφήνει στη δουλειά σου και στη συνέχεια να επιστρέφει στο σπίτι για να μεταφέρει τα παιδιά στο σχολείο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...