Παρίσι και Λονδίνο θα ανακοινώνουν τους ρύπους των αυτοκινήτων

Οι Δήμαρχοι των δύο πόλεων έκαναν γνωστό ότι δημιουργείται βάση δεδομένων με τις πραγματικές εκπομπές κάθε μοντέλου, κάθε μάρκας

  • -
  • -

Στα τέλη του 2017 θα είναι έτοιμες οι ιστοσελίδες των δημοτικών αρχών του Παρισιού και του Λονδίνου, στις οποίες θα αναφέρονται οι εκπομπές των ρύπων των αυτοκινήτων όταν αυτά κυκλοφορούν σε αστικό περιβάλλον. Την ανακοίνωση έκαναν κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο Παρίσι οι Δήμαρχοι των πρωτευουσών Γαλλίας και Μ. Βρετανίας, Anne Hidalgo και Sadiq Khan, αντίστοιχα.

Στις ιστοσελίδες θα υπάρχουν βάσεις δεδομένων, στις οποίες θα περιλαμβάνονται οι ρύποι που εκπέμπει ο κινητήρας κάθε αυτοκινήτου (ιδίως τα τοξικά οξείδια του αζώτου – NOx) υπό ρεαλιστικές συνθήκες και όχι στο περιβάλλον εργαστηρίου, όπως κάνουν μέχρι σήμερα οι κατασκευαστές. Στόχος των δύο πόλεων είναι οι υποψήφιοι αγοραστές να ενημερώνονται για το πραγματικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα κάθε μοντέλου και να εντοπίζουν τα πιο «πράσινα» πριν προχωρήσουν στην αγορά. Την πρωτοβουλία Παρισιού-Λονδίνου έχουν δεσμευτεί ότι θα ακολουθήσουν η Σεούλ, η Μαδρίτη, η Πόλη του Μεξικού, το Μιλάνο, η Μόσχα, το Όσλο και το Τόκιο.

«Επί μακρύ χρονικά διάστημα ορισμένοι κατασκευαστές αυτοκινήτων έκρυβαν πίσω από τη θολή νομοθεσία και την αβεβαιότητα των καταναλωτών τις επιπτώσεις που προκαλούσαν τα οχήματά τους», δήλωσε η Δήμαρχος του Παρισιού. «Η ανακοίνωσή μας είναι ένα “ξυπνητήρι” για τους κατασκευαστές ότι πρέπει να δράσουν άμεσα. Οι κάτοικοι των πόλεων απαιτούν να αναπνέουν καθαρό αέρα και το μέτρο που ανακοινώσαμε θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση».

«Οι Λονδρέζοι θα έχουν στη διάθεσή τους ειλικρινείς, ακριβείς και ανεξάρτητες μετρήσες ρύπων των οχημάτων, ώστε να κάνουν την καλύτερη επιλογή αγοράς. Ταυτόχρονα θα δοθεί κίνητρο στους κατασκευαστές να λανσάρουν καθαρότερα αυτοκίνητα», ανέφερε από την πλευτά του ο Sadiq Khan.

Στο κέντρο του Παρισιού ισχύει από τον Ιανουάριο περιορισμός κυκλοφορίας στα οχήματα παλαιάς τεχνολογίας (διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ), ενώ στο Λονδίνο από τον Οκτώβριο του 2017 όσο αυτοκίνητα ρυπαίνουν (και εισέχονται στο κέντρο της πόλης) θα πληρώνουν ημερήσιο πρόστιμο 10 λιρών.

Από αριστερά, οι Δήμαρχοι Λονδίνου, Παρισιού και Σεούλ, Sadiq Khan, Anne Hidalgo και  Wonsoon Park.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...