Υπογειοποίηση Λ. Αλεξάνδρας: Ένα έργο με πολλά ερωτηματικά

Η ανάπλαση του χώρου, τμήμα των παρεμβάσεων στην Αθήνα, αποτέλεσε αντικείμενο της συνάντηση Τσίπρα – Καμίνη

  • -
  • -

Στην επικαιρότητα επανήλθε το θέμα της αναβάθμισης της περιοχής της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, στο σημείο όπου βρίσκονται το γήπεδο του Παναθηναϊκού και οι προσφυγικές κατοικίες. Αφορμή αποτέλεσε η συνάντηση του Πρωθυπουργού με το Δήμαρχο Αθηναίων στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι κ. Τσίπρας και Καμίνης συζήτησαν ένα συνολικό πλαίσιο παρεμβάσεων στην πρωτεύουσα, που περιλαμβάνει την υπογειοποίηση της Λ. Αλεξάνδρας με δημιουργία πάρκου στη σημείο και ταυτόχρονη κατασκευή γηπέδου του Παναθηναϊκού στου Γουδή.

Όσο φιλόδοξο φαντάζει το συγκεκριμένο σχέδιο άλλο τόσο δύσκολη είναι η υλοποίησή του. Η διοίκηση του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού (στην κυριότητα του οποίου έχει περάσει το γήπεδο Απόστολος Νικολαϊδης) εξέφρασε τις ανησυχίες της για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί. «Ως Ερασιτέχνης έχουμε τρεις όρους: πρώτον οποιαδήποτε μετεγκατάσταση να γίνει αφού χτιστεί το νέο γήπεδο, δεύτερον ο Παναθηναϊκός να συνεχίσει να έχει παρουσία στον χώρο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, είτε με ένα μουσείο, είτε με ακαδημίες, είτε με έναν τρόπο στον οποίο όλοι θα συμφωνήσουμε και τρίτον ο Ερασιτέχνης να έχει χώρο γύρω από το νέο γήπεδο στο Γουδή. Προϋποθέσεις που η Κυβέρνηση φαίνεται να αποδέχεται», σχολίασε ο Πρόεδρος του Ερασιτέχνη Δημήτρης Μπαλτάκος μετά τη συνάντηση που είχε με τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη.

Για προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης κατηγορεί την κυβέρνηση ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού, ο οποίος συνορεύει με την περιοχή του Γουδή όπου σχεδιάζεται η κατασκευή του γηπέδου (πίσω από το Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας 251). «Σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τα πραγματικά καθημερινά προβλήματα, μάθαμε από τα ΜΜΕ ότι ανασύρονται σχέδια – σκελετοί για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή. Είναι λυπηρό αυτό το ζωτικής σημασίας θέμα για όλους τους πολίτες της Αττικής να ανάγεται σε fast-track κατασκευής γηπέδου, καταλύοντας κάθε έννοια νομιμότητας και περιβαλλοντικών όρων, σε μια περίοδο που εντείνονται οι πιέσεις Δήμων, φορέων και πολιτών για την προώθηση υλοποίησης του σχεδίου για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή – Ιλισσός. Είναι επίσης λυπηρό, να εμπαίζεται ο κόσμος του Παναθηναϊκού, από τη στιγμή που ακόμα κι αυτοί που προβάλουν τη συγκεκριμένη πρόταση γνωρίζουν ότι στη συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι δυνατόν, λόγω νομοθετικού πλαισίου και περιβαλλοντικών όρων, να κατασκευαστεί γήπεδο».

Οι καθυστερήσεις στην κατασκευή γηπέδου της ΑΕΚ – σε ένα σημείο όπου υπήρχε και παλαιότερα η έδρα της – αποδεικνύουν πόσο δύσκολα υλοποιούνται ανάλογα projects στη χώρα μας. Άλλωστε η περίοδος ωρίμανσης τέτοιων μεγάλων έργων στην Ελλάδα ξεπερνά πολλές φορές και τα 10 χρόνια. Όλα τα παραπάνω προσθέτουν περισσότερα ερωτηματικά παρά θαυμαστικά στο πλάνο αναβάθμισης της ζωής στο λεκανοπέδιο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...