Προβλήματα με το ηλεκτρονικό εισιτήριο

Τι προσωπικά δεδομένα ζητάει το νέο ηλεκτρονικό εισιτήριο των ΜΜΜ;

  • -
  • -

Μετά από αρκετά έργα για την εγκατάσταση των μηχανημάτων που θα διαβάζουν το ηλεκτρονικό εισιτήριο των ΜΜΜ, η Αρχή Προστασία Προσωπικών Δεδομένων δεν έχει δώσει ακόμα την έγκρισή της, μιας και ζητάει από τον ΟΑΣΑ εγγυήσεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

Το ηλεκτρονικό εισιτήριο περιέχει μια πληθώρα προσωπικών δεδομένων με αποτέλεσμα να προκαλέσει την ανησυχία τόσο της Αρχής όσο και του κοινού. Ο ΟΑΣΑ ζητάει από όλους τους χρήστες να δηλώσουν τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), το ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση κατοικίας, την ημερομηνία γέννησης, μια φωτογραφία σε ηλεκτρονική μορφή, τον αριθμό τηλεφώνου και κινητού τηλεφώνου, την ηλεκτρονική διεύθυνση και άλλα. Επίσης, επάνω  στην κάρτα θα υπάρχει το όνομα και επώνυμο του δικαιούχου, καθώς και η φωτογραφία του. Όσο για την ταυτοποίηση των μηχανημάτων, το ηλεκτρονικό τσιπ περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία του κατόχου και την ημερομηνία λήξης δικαιώματος. Η «ψηφιακή» κάρτα θα αντικαταστήσει πλήρως όλους τους τύπους καρτών απεριορίστων διαδρομών και θα είναι υποχρεωτική η χρήση.

Σύμφωνα με την Αρχή, ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός προσωπικών δεδομένων που θα φυλάσσεται στην κάρτα προκαλεί ανησυχία. Από την άλλη, ο ΟΑΣΑ δεν έχει εξασφαλίσει την προστασία αυτών των αποθηκευμένων δεδομένων στην κάρτα. Τέλος, η Αρχή ζητάει από τον ΟΑΣΑ να θέσει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, να τεκμηριώσει τους λόγους που χρειάζεται όλα τα παραπάνω δεδομένα και να σημειώσει ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις σε περίπτωση κλοπής/διαρροής των στοιχείων.
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...