Τα 8 εκατ. έφθασαν τα Audi με τετρακίνηση quattro

Πώς μία ιταλική λέξη έγινε συνώνυμη της περιπέτειας στη γκάμα μίας γερμανικής μάρκας

  • -
  • -

Πριν από 37 χρόνια, στην έκθεση της Γενεύης του 1980, η Audi παρουσίασε το πρώτο της τετρακίνητο μοντέλο. Το coupe quattro (γνωστό και ως Ur-quattro) λανσαρίστηκε τόσο ως ένα δίθυρο sport coupe όσο και ως ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο με κίνηση σε όλους τους τροχούς. Η λέξη «quattro» κατοχυρώθηκε από τη γερμανική μάρκα και μέχρι σήμερα συμβολίζει κάθε Audi με σύστημα 4x4.

Η αποδοχή του κοινού είναι τέτοια που σε αυτά τα 37 χρόνια έχουν κατασκευαστεί 8 εκατ. οχήματα με σύστημα quattro. Το αυτοκίνητο-ορόσημο είναι ένα κόκκινο Q5 2.0 TFSI, το οποίο βγήκε από το νέο εργοστάσιο της Audi στο Μεξικό.

Και ενώ πίσω στο 1980 υπήρχε στη γκάμα της μάρκας από το Ingolstadt μόνο το coupe quattro με 5κύλινδρο turbo που απέδιδε 200 ίππους, σήμερα με τετρακίνηση συνδυάζονται περισσότερες από 100 εκδόσεις μοντέλων! Είναι στάνταρ στα Q7, A4 allroad quattro, A6 allroad quattro, A8, R8 και σε όλα τα S/RS, ενώ προαιρετικά διατίθεται σε όλες τις οικογένειες μοντέλων.

Το 2015 το 44% των πωληθέντων Audi ήταν εξοπλισμένα με quattro, με πρώτο το Q5 (262.000 μονάδες). Η τετρακίνηση της γερμανικής μάρκας είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη Γερμανία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Ρωσία (χώρες με έντονα καιρικά φαινόμενα) αλλά και τη Μέση Ανατολή.

Η τεχνολογία quattro έχει καταγράψει σημαντικές επιτυχίες και στο μηχανοκίνητο αθλητισμό: τέσσερα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Ράλι, 6 νίκες στην ανάβαση του Pikes Peak, τίτλος στο TransAm των ΗΠΑ, δύο τίτλοι στο DTM, τίτλος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Rallycross κ.α.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...