5 αυτοκίνητα που δεν θα δούμε ποτέ στην παραγωγή

Η ελβετική Rinspeed κλέβει τις εντυπώσεις με τα πρωτότυπα από το μέλλον

  • -
  • -

Κάθε χρόνο ο Ελβετός εφευρέτης Frank Rinderknecht έβρισκε τον τρόπο να μας εκπλήσσει. Χρησιμοποιούσε ως «έδρα» το σαλόνι αυτοκινήτου της Γενεύης για να κοινοποιήσει ένα ακόμη εκκεντρικό όχημα, το οποίο ενσωμάτωνε εντυπωσιακή τεχνολογία. Καμία όμως από τις δημιουργίες του δεν έφθασε στη γραμμή παραγωγής. Άλλωστε στόχος του ήταν να κάνει… θόρυβο γύρω από το όνομά του.

Τα τελευταία δύο χρόνια η Rinspeed βγήκε από τα όρια της Ελβετίας και έφθασε στο Λας Βέγκας και την μεγαλύτερη έκθεση ηλεκτρονικών CES, προκειμένου να απευθυνθεί σε παγκόσμιο κοινό. Ας δούμε όμως τα πέντε πιο πρόσφατα οχήματα της Rinspeed, από το 2013 έως το 2017.

MicroMAX (2013)

Όπως μαρτυρά το όνομά του, πρόκειται για ένα «μικρομέγαλο» όχημα. Έχει μήκος μόλις 3,7 m. όμως το σχήμα του επιτρέπει την πλήρη εκμετάλλευση των εσωτερικών του χώρων. Το ηλεκτρικό microMAX φέρει οδηγό και τρεις επιβάτες και λειτουργεί ως όχημα για αστικές μετακινήσεις, κάτι σαν μίνι λεωφορείο. Το μεγάλο εσωτερικό ύψος (2,2 m.) επιτρέπει στους επιβάτες να είναι σχεδόν σε όρθια στάση. Παράλληλα έχουν στη διάθεσή τους οθόνες tablet, ώστε να σερφάρουν στο διαδίκτυο ή να επικοινωνούν με τους συνεργάτες τους.



XchangE (2014)

Το XchangE είναι ένα ηλεκτρικό sedan το οποίο βασίζεται στο Model S της Tesla. Είναι πλήρως αυτόνομο, επιτρέποντας στους επιβάτες να παρακολουθούν ταινία (σε οθόνη 32 ιντσών παρακαλώ), να ακούνε μουσική ή να εργάζονται, χωρίς να τους απασχολεί καθόλου το κομμάτι της οδήγησης. Τα καθίσματα αεροπορικού τύπου είναι πλήρως ρυθμιζόμενα και περιστρεφόμενα, ενώ μπορούν να χρησιμεύσουν και ως κρεβάτια.



Budii (2015)

Στην έκθεση της Γενεύης το 2015 η Rinspeed παρουσίασε ένα ακόμη αυτόνομο όχημα, χρησιμοποιώντας ως βάση αυτή τη φορά το i3 της BMW. Το ηλεκτρικό πρωτότυπο Budii λαμβάνει δεδομένα από το περιβάλλον και τα διερχόμενα οχήματα ώστε να προσαρμόζει ανάλογα τη συμπεριφορά του στο δρόμο. Το τιμόνι μετακινείται αριστερά η δεξιά, ανάλογα με το ποιος θέλει να οδηγήσει, ενώ σε αυτόνομη λειτουργία «κλειδώνει» στο κέντρο.



Etos (2016)

Με το Etos ο Rinderknecht «διέσχισε» τον Ατλαντικό και έκανε πρεμιέρα στην έκθεση ηλεκτρονικών CES. Αποτελεί μετατροπή του υβριδικού sports car της BMW, του i8, έχοντας μάλιστα στο πίσω μέρος μίνι ελικοδρόμιο για drone! Το τιμόνι αναδιπλώνεται όταν επιλεγεί ο αυτόματος πιλότος. Στο πάνω μέρος του ταμπλό υπάρχουν δύο κυρτές οθόνες 21,5 ιντσών, τεχνολογίας Ultra HD. Η μία χρησιμεύει ως πίνακας οργάνων και η άλλη παρέχει τις πληροφορίες του συστήματος πολυμέσων. Περιμετρικά του Etos υπάρχουν 8 κάμερες, οι οποίες καταγράφουν τα πάντα και ειδοποιούν σε περίπτωση πιθανότητας ατυχήματος.



Oasis (2017)

Η τελευταία δημιουργία της Rinspeed δεν θυμίζει κάποιο αυτοκίνητο παραγωγής. Το αμάξωμα ενός όγκου έχει μεγάλες γυάλινες επιφάνειες ώστε οι δύο επιβάτες να έχουν ορατότητα προς κάθε κατεύθυνση. Οι καλυμμένοι τροχοί στον εμπρός άξονα περιστρέφονται, διευκολύνοντας τις μανούβρες στους στενούς δρόμους. Ο οδηγός μπορεί να επιλέξει αν θέλει να οδηγήσει ο ίδιος ή να αφήσει τον αυτόματο πιλότο να αναλάβει δράση, ώστε να χαλαρώσει μαζί με τον συνεπιβάτη στις δύο πολυθρόνες που θυμίζουν καθιστικό σπιτιού. Οι μπαταρίες των 12 kWh προσφέρουν αυτονομία 100 km, ικανή να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες εντός των πόλεων.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...