Καταθέτουν πινακίδες πριν τις 31/12

Τι χρειάζεσαι και τι πρέπει να προσέξεις

  • -
  • -

Πολλοί ιδιοκτήτες αποφάσισαν να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους πριν τις 31/12, ώστε να αποφύγουν να καταθέσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2017. Παράλληλα, με το να θέσουν σε ακινησία το όχημά τους, γλιτώνουν τα τεκμήρια διαβίωσης και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης που υφίσταται σε οχήματα με κινητήρες άνω των 1.929 cc και ηλικίας 10 ετών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν κατατεθεί πάνω από 1 εκατομμύριο πινακίδες από το 2010, ενώ όσοι ενδιαφέρονται να υποβάλουν το όχημά τους σε ακινησία τότε θα πρέπει να απευθυνθούν στην σχετική ΔΥΟ και να προσκομίσουν τα εξής δικαιολογητικά:

-Δήλωση ακινησίας (υπάρχει έντυπο στο ΔΟΥ).

-Tα στοιχεία κυκλοφορίας (πρωτότυπη άδεια και οι δύο πινακίδες κυκλοφορίας).

-Δήλωση του Ν. 1599/1986 ότι η ακινητοποίηση του οχήματος γίνεται σε κλειστό ιδιωτικό χώρο καθώς και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη αυτού.


Ποιο αναλυτικά μαζί σας πρέπει να έχετε:

♦ Αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) από την οποία να προκύπτει ότι έχει δηλωθεί η ιδιοκτησία του ΙΧ και στην ΔΟΥ και ένα αντίγραφο του εκκαθαριστικού στο οποίο επίσης φαίνεται ο αριθμός κυκλοφορίας του αυτοκινήτου.

♦ Ένα αντίγραφο του εντύπου Ε9. Για να θέσουμε το ΙΧ μας σε ακινησία, πρέπει να αποδείξουμε ότι έχουμε ιδιόκτητη ή μισθωμένη θέση στάθμευσης στην οποία και θα αφήσουμε το όχημα. Αν το δικό σας Ε9 δεν περιλαμβάνει θέση στάθμευσης, θα πρέπει να προσκομίσετε μισθωτήριο συμβόλαιο για μια θέση πάρκινγκ. Εναλλακτικά, μπορεί να προσκομισθεί μια βεβαίωση ότι του έχει παραχωρηθεί μια θέση στάθμευσης από κάποιο συγγενικό ή άλλο πρόσωπο.

♦ Το αποδεικτικό ότι έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας του προηγούμενου έτους. Αν δεν έχετε πληρώσει απλά θα σας βεβαιωθεί η οφειλή και θα μπει στη διαδικασία είσπραξης.

Αναλόγως τη ΔΟΥ κάποια από τα παραπάνω έγγραφα να μην ζητηθούν καθώς προκύπτουν από το σύστημα μηχανογράφησης των εφοριών, αλλά καλού κακού αν τα έχετε προσκομίστε τα για να τελειώσετε χωρίς ταλαιπωρία.


Επαγγελματικά και Φορτηγά Ιδιωτικής Χρήσης

Για τα Επαγγελματικά αυτοκίνητα Ιδιωτικής χρήσης (Φ.Ι.Χ.) οι ακινησίες αυτών γίνονται στις αρμόδιες Υπηρεσίες Περιφερειακών Ενοτήτων του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων με τα ίδια δικαιολογητικά.

Σε περίπτωση που αλλάξετε γνώμη και θέλετε να πάρετε πίσω τις πινακίδες για να ξαναβγάλετε στην κυκλοφορία το αυτοκίνητό σας θα πρέπει να κάνετε αίτηση στην εφορία και να πληρώσετε τα τέλη κυκλοφορίας όλου του έτους.

Επίσης αν θέλετε να πάτε το αυτοκίνητο στο συνεργείο το διάστημα που είναι σε ακινησία, μπορείτε να πάρετε προσωρινές πινακίδες μερικών ημερών από την εφορία οι οποίες έχουν κοστίζουν 3 ευρώ ημερησίως. Η πινακίδα αυτή είναι από χαρτόνι κι επιστρέφετε πίσω στην εφορία.

Προσοχή τις ημέρες αυτές που θα πάρετε προσωρινά τις πινακίδες θα πρέπει να λύσετε το θέμα της ασφάλισης. Ενδεχομένως να υπάρχει εταιρεία να σας ασφαλίσει αλλά θέλει ψάξιμο καθώς αυτό δεν είναι συνήθης πρακτική.

Έθεσες το όχημά σου σε ακινησία: ΔΕΣ ΕΔΩ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...