Ξεκινάει η δίκη της Uber

Η θέση της Ελλάδας είναι υπέρ της αμερικάνικης εταιρείας;

  • -
  • -

Η Uber είναι μια ψηφιακή πλατφόρμα ή εταιρεία μεταφορών; Αυτό το ερώτημα απασχολεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η γνωμοδότηση του οποίου θα κρίνει το μέλλον της αμερικανικής εταιρείας στην Ευρώπη και θα κρινεί το καθεστώς κάτω από το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί. Ταυτόχρονα, ενδεχομένως να δημιουργήσει ένα domino effect και σε άλλες υπηρεσίες, όπως η AirBnB, όπου υπάρχουν αντίστοιχες αντιδράσεις από φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού.

Η υπόθεση έχει ξεκινήσει από την Ισπανία (φθάνοντας πλέον στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από το οποίο έχει ζητηθεί πλέον η γνωμοδότηση), όταν η Ένωση Asociación Profesional Elite Taxi κατέφυγε στη δικαιοσύνη ζητώντας τη ρύθμιση της Uber κάτω από το ίδιο καθεστώς που υπάγονται τα ταξί, θεωρώντας ότι η λειτουργία της δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τους κανόνες αδειοδότησης και ασφάλειας. Η διαδικασία αφορά την υπηρεσία UberPOP, μέσω της οποίας οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν να καλέσουν ιδιώτες οδηγούς για τη μετακίνησή τους.

Από την πλευρά της η Uber υποστηρίζει ότι είναι απλά μια ψηφιακή πλατφόρμα και όχι μια υπηρεσία μεταφοράς, που συνδέει πρόθυμους οδηγούς με πελάτες. Η αμερικάνικη εταιρεία αποφεύγει το διάστημα αυτό τις δημόσιες τοποθετήσεις για τη συγκεκριμένη υπόθεση και περιορίζεται σε μια συγκεκριμένη δήλωση. «Χαιρόμαστε που μας δίνεται η ευκαιρία να καταθέσουμε τις απόψεις μας στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή η υπόθεση θα καταδείξει ότι οι ευρωπαϊκοί νόμοι υποστηρίζουν πλήρως την ανάπτυξη της ενιαίας ψηφιακής αγοράς». Η κατάληξη της παραπάνω δήλωσης σε ένα βαθμό «υπενθυμίζει» στους ευρωπαίους αξιωματούχους το μεγάλο στόχο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της Επιτροπής, να ενισχύει τις ψηφιακές υπηρεσίες και το ηλεκτρονικό εμπόριο, κρίνοντας ότι θα αποτελέσουν μοχλοί ανάπτυξης για την οικονομία και την εύρεση εργασίας.

Η θέση της Ελλάδας στην υπόθεση

Η υπόθεση, όπως ήταν αναμενόμενο, έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον όλων των μεγάλων ειδησεογραφικών μέσων του εξωτερικού. Σε ένα από αυτά, στο πρακτορείο Reuters διαβάζουμε μεταξύ άλλων κάτι που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ειδικότερα, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι «η Ολλανδία, όπου η Uber έχει τα κεντρικά γραφεία της στην Ευρώπη, η Φινλανδία, η Πολωνία, η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση Ελεύθερου Εμπορίου (EFTA) έχουν υποβάλλει γραπτές παρατηρήσεις που τήνουν να υποστηρίζουν την Uber». Με βάση δηλαδή το δημοσίευμα, η Ελλάδα στην απάντησή της στο αίτημα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για να καταθέσουν τα κράτη-μέλη της τοποθετήσεις τους πάνω στη συγκεκριμένη υπόθεση έχει τοποθετηθεί υπέρ της αμερικάνικης εταιρείας.

Δυστυχώς, στη σχετική σελίδα στο site του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες για την υπόθεση, πόσο μάλλον για τις τοποθετήσεις των κρατών-μελών.

Η παρέμβαση της Ελλάδας, με βάση το ρεπορτάζ του πρακτορείου τουλάχιστον, δημιουργεί εντυπώσεις όχι μόνο ως προς την κατεύθυνσή της, η οποία αντιτίθεται στον ισχυρό επαγγελματικό κλάδο των ταξί (για να μην προσθέσουμε επίσης και το Τaxibeat, στο οποίο επίσης αντιτίθεται) αλλά και ως αυτή καθαυτή καθώς η Ελλάδα συνηθίζει να απουσιάζει από άλλες ευρωπαϊκές διαδικασίες με αντικείμενο που άπτεται σε ζητήματα πιο άμεσου ενδιαφέροντος για την ίδια.


Πηγή: Deasy.gr

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...