Ένα ξεχασμένο… Mazda (+video)

To πρωτότυπο Mazda RX-500 έκανε το ντεμπούτο του το 1970 στο Τόκιο

  • -
  • -

Υπάρχουν πολλά πρωτότυπα που «χάθηκαν» με την πάροδο του χρόνου. Ένα από αυτά είναι και το παραπάνω Mazda που βλέπετε στις φωτογραφίες. Παρουσιάστηκε με την κωδική ονομασία RX-500 στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Τόκιο το 1970.

Είναι από τις λίγες φορές που συναντάμε τη συγκεκριμένη σχεδίαση –αυτή του shooting brake- και ειδικά πριν από 40+ χρόνια και όμως η ιαπωνική εταιρεία τόλμησε και το έκανε τότε πράξη. Οι ανοιγόμενες προς τα επάνω πόρτες ήταν μια αναγκαία πινελιά, ώστε το αυτοκίνητο να χαρακτηριστεί ότι είναι πολύ μπροστά για την εποχή του. Όσον αφορά στο μηχανικό κομμάτι, η εταιρεία χρησιμοποίησε τον περιστροφικό κινητήρα, ο οποίος αποδίδει 250 ίππους και το «ουρλιαχτό» του έφτανε μέχρι και τις… 14.000 rpm. Το εντυπωσιακό με το «μακρύ» όχημα είναι ότι το βάρος του έφτανε μόλις τα 850 κιλά και η τελική του ταχύτητα ξεπερνούσε τα 200 km/h. Για την ακρίβεια η Mazda υπόσχεται την τιμή των 241 km/h.

To 2008 η ιαπωνική φίρμα αναπαλαίωσε ένα Mazda RX-500 concept με σκοπό να το τοποθετήσει σε περίοπτη θέση στο μουσείο Hiroshima City Transport, ωστόσο το πρωτότυπο έκανε την εμφάνισή του άλλες δύο φορές το 2009 και 2014, στο Τόκιο και στο Goodwood Festival of Speed αντίστοιχα.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...