Mercedes W123: Μια όμορφη κυρία ετών 40

Τα 40 χρόνια της W123 γιορτάζει η Mercedes-Benz, μιας απόλυτα γοητευτικής… κυρίας

  • -
  • -

Η Mercedes W123 συμπλήρωσε τα 40 χρόνια και θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η… γιαγιά της νέας E-Class (διαβάστε την παρουσίαση), η οποία είναι διαθέσιμη και στην ελληνική αγορά (δείτε τιμές). Η πρώτη γενιά της παρουσιάστηκε το 1976 και σημείωσε με το καλημέρα τρομερή εμπορική επιτυχία, κάνοντας sold out.

Ένα από τα στοιχεία που την έκανε ξεχωριστή, ήταν η μεγάλη ποικιλία εκδόσεων. Μόνο η σεντάν εκδοχή της είχε εννέα παραλλαγές, με τη γκάμα να συμπληρώνουν, η Coupe και station wagon εκδοχή της. Περισσότερο κύρος και φυσικά χώρους πρόσφερε η «μακριά» έκδοση, με το μεγαλύτερο κατά 63 εκατοστά μήκος.

Στην ποικιλία εκδόσεων και κινητήρων η Mercedes-Benz πρόσθεσε και αρκετή τεχνολογία. Την εποχή εκείνη η γερμανική εταιρεία εξερευνούσε τις δυνατότητες χρήσης διπλού καυσίμου, όπως το LPG. Επιπλέον, εξέλισσε ένα ηλεκτρικό πρωτότυπο και ένα υδρογόνου με κυψέλες καυσίμου, το οποίο παρουσιάστηκε το 1993.

Φυσικά, τα εναλλακτικά καύσιμα ήταν η μία διάσταση, αφού η Mercedes-Benz εξέλισσε παράλληλα συστήματα για την ασφάλεια των επιβαινόντων. Έτσι, δημιούργησε μια πιο ανθεκτική καμπίνα, με ζώνες ελεγχόμενης παραμόρφωσης. Παράλληλα, αρκετά νωρίς, από το 1982, οι αερόσακοι μπήκαν στην λίστα των έξτρα της E-Class. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’80, οπότε η W123 βγήκε στην… σύνταξη, είχε πουλήσει 2,7 εκατομμύρια αυτοκίνητα!

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...