Συναγερμός λόγω νέφους στο Πεκίνο

Πρόστιμα 1,4 εκ. ευρώ σε παραβάτες οδηγούς σε μία ημέρα

  • -
  • -

Ο δρόμος της ανάπτυξης στην Κίνα είναι δύσκολος και η ρύπανση της ατμόσφαιρας είναι το πρώτο μεγάλο τίμημα που θα κληθούν να πληρώσουν οι κάτοικοι των κινεζικών μεγαλουπόλεων. Οι αρχές του Πεκίνου αποφάσισαν να επιτρέψουν την εκ περιτροπής κυκλοφορία των ΙΧ με σύστημα μονών ζυγών για τέσσερις ημέρες όταν η ατμοσφαιρική ρύπανση χτύπησε κόκκινο.  Ωστόσο οι οδηγοί δεν σεβάστηκαν την απόφαση αυτή με αποτέλεσμα να επιβληθούν πρόστιμα 100 yuan (13 ευρώ) σε κάθε παραβάτη οδηγό, αρκετά υψηλό για τα οικονομικά δεδομένα της Κίνας. Μέσα σε μία ημέρα επιδόθηκαν κλήσεις σε 112.800 παραβάτες και τα πρόστιμα ανήλθαν σε 1,4 εκ. ευρώ ημερησίως.

Το περασμένο Δεκέμβριο η ρύπανση λόγω των μικροσωματιδίων ανάγκασε τις αρχές σε δραστικές αποφάσεις καθώς έκλεισαν τα σχολεία και όλες οι υπαίθριες δραστηριότητες απαγορεύτηκαν. Τα εργοστάσια σταμάτησαν την παραγωγή τους καθώς οι σταθμοί καταγραφής της ατμοσφαιρικής ρύπανση μέτρησαν 508 γραμμάρια αιθάλης ανά κυβικό μέτρο αέρα τη στιγμή που το όριο ασφαλείας είναι μόλις 25 γραμμάρια.

Στο Πεκίνο κυκλοφορούν 5,6 εκατομμύρια αυτοκίνητα με χαλαρές προδιαγραφές ρύπων, ενώ για την παραγωγή ηλεκτρισμού και θέρμανσης των κατοικιών χρησιμοποιείται κάρβουνο. Επιβαρυντικός παράγοντας για το Πεκίνο είναι η μορφολογία της ευρύτερης περιοχής με βουνά γύρω από την πρωτεύουσα που εγκλωβίζουν το νέφος ειδικά όταν υπάρχει άπνοια.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...