Τροχαία: λιγότερα ατυχήματα, περισσότερα θύματα

Αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των θυμάτων και των βαριά τραυματιών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015

  • -
  • -

Παρά τη μείωση κατά 7% των τροχαίων ατυχημάτων, ο αριθμός των θυμάτων και των βαριά τραυματιών αυξήθηκε σημαντικά το πρώτο εξάμηνο του 2015 συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας, το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2015 είχαμε 357 νεκρούς και 493 βαριά τραυματίες, έναντι 348 και 461 αντίστοιχα το 2014. Είναι πάντως αξιοσημείωτο πως πρώτη αιτία θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων δεν είναι η υπερβολική ταχύτητα, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά κατά σειρά*:

  1. Η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα (31 θανατηφόρα τροχαία)
  2. Η απόσπαση προσοχής του οδηγού (20)
  3. Αίτια αναφερόμενα σε πεζούς (20)

 

Με άλλα λόγια, η έλλειψη προσοχής, τόσο των οδηγών όσο και των πεζών, είναι με διαφορά ο νούμερο 1 κίνδυνος στους δρόμους και όχι η ταχύτητα.

Από τα 328 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα του ά εξαμήνου:

  • τα 117 είναι από σύγκρουση οχημάτων,
  • τα 113 είναι από εκτροπή,
  • τα 56 αφορούν παράσυρση πεζού,
  • τα 37 από πρόσκρουση και
  • τα 5 από ανατροπή.

 

Επίσης αξιοσημείωτο είναι πως οι 120 από τα 357 θύματα ήταν ηλικίας άνω των 55 ετών. Πιο αναλυτικά, έχουμε:

Θα μπορούσε να πει κανείς πως η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων αναμφίβολα οφείλεται και στην οικονομική κρίση, λόγω της οποίας τόσο η χρήση όσο και η ταχύτητα κίνησης των αυτοκινήτων έχει μειωθεί αισθητά. Ωστόσο, η οικονομική κρίση επηρεάζει αρνητικά έναν άλλο παράγοντα: τη συντήρηση. Και αναφερόμαστε τόσο στη συντήρηση των δρόμων, όσο και των οχημάτων. Από τη μια λοιπόν οι δρόμοι έχουν αφεθεί στο μαύρο τους τα χάλι, από την άλλη οι ιδιοκτήτες οχημάτων αδυνατούν οικονομικά π.χ. να κάνουν service ή να αλλάξουν ελαστικά. Έτσι, αυξάνονται σημαντικά τόσο οι πιθανότητες ενός ατυχήματος όσο και η σφοδρότητά του.

 

* Σημείωση: 127 από τα 328 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα ερευνώνται ακόμη για τα αίτια

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...