Τα 5 πιο εντυπωσιακά ρεκόρ της αυτοκίνησης

Οι αριθμοί έχουν το δικό τους τρόπο να εντυπωσιάζουν. Γι’ αυτό και το GoCar έψαξε και βρήκε τα πέντε πιο εντυπωσιακά ρεκόρ που έχουν καταγραφεί ποτέ σχετικά με τα αυτοκίνητο παραγωγής, έστω και όχι μαζικής

  • -
  • -


Η υψηλότερη τελική 
(Bugatti Veyron 16.4 Super Sport World Record Edition)

Οι περισσότεροι μπορούν να μαντέψουν το κάτοχο του συγκεκριμένου ρεκόρ. Η Bugatti Veyron που έτσι κι αλλιώς ήταν μια άσκηση τεχνολογικής υπερβολής, κατάφερε στην έκδοση 16.4 Super Sport World Record Edition να φτάσει στο κοντέρ της τα 431 km/h, προφανώς τη μέγιστη ταχύτητα που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα σε αυτοκίνητο παραγωγής. Η διαφορά της συγκεκριμένης έκδοσης σε σχέση με τις «απλές» Super Sport έχει να κάνει με τον κόφτη στα…415 km/h. Μόνο 5 World Record Edition έχουν κατασκευαστεί.

Υπάρχει κι ένας άλλος διεκδικητής του εν λόγω ρεκόρ, το Hennessey Venom GT που έχει «χτυπήσει» τα 435,3 km/h. Όμως το έκανε μόνο προς μια κατεύθυνση κι έτσι δεν πληροί τις προδιαγραφές των ρεκόρ Guinness.

 

Το μεγαλύτερο (Mercedes-Maybach S600 Pullman)

Καθότι δεν υπάρχει πλέον Maybach ως αυτόνομη μάρκα, πλέον το όνομα αυτό χαρακτηρίζει τις υπερπολυτελείς εκδόσεις της ναυαρχίδας της Mercedes-Benz, της S-Class. Η Mercedes-Maybach S600 Pullman λοιπόν, έχει μήκος 6,5 m και μεταξόνιο 4.418 mm (!). Προφανώς, οι όροι VIP και πολυτέλεια στο δρόμο έχει περάσει σε άλλο επίπεδο και τα τιμώμενα πρόσωπα είναι οι επιβάτες του πίσω καθίσματος. Ακόμα πιο συγκεκριμένα ο πίσω δεξιά, που μπορεί να απολαύσει και τις ανέσεις του σχεδόν ξαπλωμένος.

Ο κινητήρας της είναι ένας 6λιτρος V12 με δύο τούρμπο και απόδοση 530 ίππων και 830 Nm, ώστε οι εκλεκτοί και βαθύπλουτοι επιβαίνοντες του αυτοκινήτου να μην αργούν ποτέ στα ραντεβού τους.


 

Το πιο οικονομικό (Peugeot 208 1.6 BlueHDi 100 S&S)

Ένα κανονικών προδιαγραφών Peugeot 208 1.6 BlueHDi 100 S&S είναι πλέον ο κάτοχος του ρεκόρ χαμηλότερης κατανάλωσης, με μόλις 2 lt/100 km. Το ρεκόρ πραγματοποιήθηκε σε δοκιμή διαρκείας μέσα στην πίστα της εταιρείας, υπό την επίβλεψη του οργανισμού UTAC.

Μια ομάδα οδηγών-δοκιμαστών, οδήγησε το 208 για 38 συνεχόμενες ώρες μέχρι να καταναλώσει 43 λίτρα πετρελαίου (ένα ρεζερβουάρ) και σε αυτό το χρονικό διάστημα κάλυψε 2.152 km. Αυτό σημαίνει μέση ταχύτητα σχεδόν 57 km/h. Ναι μεν η ταχύτητα είναι χαμηλή, η δοκιμή έγινε σε ελεγχόμενες συνθήκες και με την οικονομικότερη δυνατή οδήγηση, όμως δεν παύει να είναι ενδεικτική για το δυναμικό της οικονομίας που μπορεί να κάνει ο συγκεκριμένος κινητήρας.

 

Το ακριβότερο (Ferrari 250 GTO)

Η ακριβότερη πράξη αγοραπωλησίας που έχει σημειωθεί ποτέ στο στερέωμα της αυτοκίνησης αφορά στην Ferrari 250 GTO, ένα αυτοκίνητο-κόσμημα κυριολεκτικά. Μια από τις 250 GTO λοιπόν, τον Οκτώβριο του 2013 άλλαξε χέρια έναντι 52 εκατομμυρίων δολαρίων, κάτι που αποτελεί και το απόλυτο ρεκόρ μέχρι σήμερα.

Η 250 GTO κατασκευάστηκε από τη Ferrari μεταξύ 1962 και 1964, με τον αριθμό 250 να υποδηλώνει τη χωρητικότητα κάθε ενός από τους κυλίνδρους του V12 μοτέρ των 300 ίππων. Το GTO αντιστοιχεί στο Gran Turismo Omologato, ενώ για να καταλάβει κανείς τη σοβαρότητα του μοντέλου για την ίδια τη Ferrari, οι ιδιοκτήτες του έπρεπε να εγκριθούν από τον ίδιο τον Enzo.

 

Το πιο πετυχημένο σε πωλήσεις (Toyota Corolla)

Έχοντας πλέον ξεπεράσει τα 40 εκατομμύρια πωλήσεων από το 1966 όταν και παρουσιάστηκε, το Toyota Corolla είναι το πιο επιτυχημένο αυτοκίνητο όλων των εποχών. Ήδη από το 1974 σημείωνε ετησίως τις υψηλότερες πωλήσεις στον κόσμο, ενώ το 1997 ξεπέρασε σε απόλυτο νούμερο τις πωλήσεις του Volkswagen Beetle. Το Corolla είναι ο κάτοχος και του ρεκόρ πωλήσεων σε ετήσια βάση, αφού το 2005 πούλησε 1,36 εκατομμύρια αυτοκίνητα. Παρότι από το 2006 και μετά οι πωλήσεις του ονόματος Corolla έχουν αποδυναμωθεί κατά κάποιο τρόπο από το Auris, η κατοχή αυτού του ρεκόρ δε φαίνεται να αλλάζει χέρια μέσα στο εγγύς μέλλον.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...