Ηλεκτρικό τούρμπο: έως 20% οικονομία

Η χρήση του ηλεκτρικού τούρμπο της Valeo υπόσχεται αύξηση της οικονομίας μέχρι και 20%. Την αρχή θα κάνει η Audi με το SQ7 TDI

  • -
  • -

Η ιδέα ενός τούρμπο που θα παίρνει κίνηση από ηλεκτρική ενέργεια αντί για την κινητική των καυσαερίων δεν είναι νέα. Ωστόσο, έφτασε η ώρα να εφαρμοστεί στην πράξη, με τη συνεργασία της γερμανικής Audi και της γαλλικής Valeo.

Το ηλεκτρικό τούρμπο θα λειτουργεί υποστηρικτικά στους συμβατικούς υπερσυμπιεστές, δίνοντάς τους κίνηση στις χαμηλές στροφές. Έτσι θα υπάρχει μέγιστη απόδοση και ελάχιστη υστέρηση στο πάτημα του γκαζιού, με τα κλασικά τούρμπο να σχεδιάζονται για να αποδίδουν όσο πιο καλά γίνεται στις υψηλές στροφές.

Η Valeo –που κρατάει τα σκήπτρα στην ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας- αναφέρει ότι τα ηλεκτρικά τούρμπο θα μειώσουν τη μέση κατανάλωση από 7 έως 20%. Ωστόσο, το πρόβλημα που έπρεπε να αντιμετωπιστεί ήταν οι αυξημένες απαιτήσεις ηλεκτρικής ενέργειας που συνεπάγεται η τροφοδοσία ενός ηλεκτρικού τούρμπο. Η λύση φαίνεται ότι έχει βρεθεί, αφού το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής με τέτοιο τούρμπο θα είναι το Audi SQ7 TDI που κατά δήλωση της εταιρείας θα παρουσιαστεί μέσα στο 2016. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, θα έχει έναν V8 TDI με δύο συμβατικά κι ένα ηλεκτρικό τούρμπο που θα του δίνει εντυπωσιακές επιδόσεις.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...