Coral: Διαφάνεια σε όλο το δίκτυο μέχρι το πρατήριο

On line παρακολούθηση σε όλα τα στάδια της διανομής καυσίμων

  • -
  • -

Η Coral είναι η εταιρεία πίσω από την Shell και εγκαινιάζει το πρώτο ολοκληρωμένο σύστημα ποσοτικού και ποιοτικού ελέγχου στην Ελλάδα. Το σύστημα επιτρέπει την real time παρακολούθηση από αρμόδια στελέχη της εταιρείας μέσω κεντρικών monitor, laptop και tablet, όλων των εμπλεκόμενων στην εφοδιαστική αλυσίδα: Από τις εγκαταστάσεις των δεξαμενών αποθήκευσης της εταιρείας όπου παραλαμβάνονται τα καύσιμα μέχρι και το πρατήριο λιανικής.

Ο έλεγχος δεν αφορά μόνο την ποσότητα, αλλά διασφαλίζει και την ποιότητα των καυσίμων μέχρι τον τελικό καταναλωτή αφού το τελικό προϊόν θα φτάνει αυτούσιο μέχρι την αντλία του πρατηρίου.


Το πρώτο στάδιο αφορά τις εγκαταστάσεις της Coral που βρίσκονται σε πέντε σημεία στην Ελλάδα όπου έχει εγκατασταθεί σύστημα εισροών - εκροών και μετράται η ποσότητα που παραλαμβάνεται στις δεξαμενές, αποθηκεύεται και κατόπιν μεταφορτώνεται στα βυτία για διανομή. Κάθε διαφορά στο ισοζύγιο σημαίνει συναγερμό αφού υπάρχει απώλεια ή προσθήκη άγνωστης προέλευσης καύσιμο στην αλυσίδα. Τα δεδομένα του συστήματος θα είναι διαθέσιμα στη γενική γραμματεία εσόδων όπως ακριβώς συμβαίνει για τα πρατήρια καυσίμων τα οποία δια νόμου οφείλουν να έχουν εγκατεστημένο το σύστημα στις δεξαμενές τους. Για τις πετρελαϊκές εταιρείες ακόμη δεν έχει ακόμη γίνει υποχρεωτική η τήρηση του συστήματος ελέγχου εισροών – εκροών και αναμένεται το προσεχές διάστημα. Η Coral είναι η πρώτη εταιρεία που το εφαρμόζει οικιοθελώς δίνοντας σιγουριά στην πολιτεία και την κοινωνία ότι η εταιρεία εκτελεί τις δραστηριότητές της με ασφαλή και υπεύθυνο τρόπο.

Στις εγκαταστάσεις της Coral γίνονται παράλληλα οι έλεγχοι από το χημείο και τοποθετείται ιχνηθέτης σε κάθε διαφορετικό τύπο καυσίμου, ώστε να γίνεται εύκολος ο έλεγχος της νοθείας με κατάλληλη μέθοδο ανίχνευσης.  


Σε μία οθόνη το δεξαμενόπλοιο που ξεφορτώνει και όλα τα βυτία που παραλαμβάνουν καύσιμα.


Το δεύτερο στάδιο που εφαρμόζει η Coral αφορά τη διανομή με τα βυτιοφόρα της εταιρείας όπου έχει εγκατασταθεί σύστημα ηλεκτρονικής σφράγισης των δεξαμενών και το δρομολόγιο του βυτίου παρακολουθείται μέσω GPS ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή απόκλιση που θα μπορούσε να κινήσει υποψίες για ύποπτη συναλλαγή. Μάλιστα στο βυτίο υπάρχουν εγκατεστημένες κάμερες όπου παρακολουθείται real time ο οδηγός, οι παροχές καυσίμου και περιμετρικά το όχημα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τηρούνται στο ακέραιο οι διαδικασίες ασφαλείας, αλλά κι όποιος επιχειρήσει να κάνει μια κακόβουλη ενέργεια θα ενημερωθούν άμεσα οι αρχές.


Κάθε βυτιοφόρο απεικονίζεται real time μέσω GPS σε χάρτη και παρακολουθείται σε όλη τη διαδρομή



Εικόνα από την καμπίνα, το δρόμο και περιμετρικά του βυτίου για περισσότερη ασφάλεια.


Τέλος στα πρατήρια της εταιρείας εφαρμόζεται πλήρες σύστημα εισροών – εκροών και κινητές μονάδες πραγματοποιούν έκτακτους ποιοτικούς και ποσοτικούς ελέγχους. Επικουρικά στα πρατήρια των θυγατρικών εταιρειών της Coral υπάρχουν κάμερες ασφαλείας που αναφέρονται σε κέντρο ελέγχου.


Κεντρικός έλεγχος σε κάθε ιδιόκτητο πρατήριο της Shell με κάμερες εντός κι εκτός.

Η συνολική επένδυση για την εγκατάσταση και τη χρήση του ολοκληρωμένου συστήματος ελέγχου έχει ξεπεράσει τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, με το ετήσιο λειτουργικό του κόστος να ανέρχεται περίπου στις 800 χιλιάδες ευρώ. Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, η Coral θα δαπανήσει ακόμα δύο εκατομμύρια ευρώ για την περαιτέρω επέκτασή του.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...