Ford: Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες της αυτοκινητοβιομηχανίας

Ο Ken Washington και η Erica Klampfl μας μίλησαν για το μέλλον της αυτοκίνησης

  • -
  • -

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας μας στη Βαρκελώνη και στο Mobile World Congress (μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις τεχνολογίας στον κόσμο) είχαμε την ευκαιρία για μια ολιγόλεπτη συνάντηση με δύο υψηλόβαθμα στελέχη της Ford οι οποίοι δεν αρνήθηκαν να μας μιλήσουν για τις προκλήσεις και τις αλλαγές που κρύβει το μέλλον της αυτοκίνησης.

Ο Ken Washington και η Erica Klampfl έχουν κομβική θέση στη στρατηγική που χαράσει η εταιρεία και την πορεία στην οποία θα κινηθεί στο μέλλον. Ο κ. Washington ως Vice President στον τομέα Research and Advanced Engineering, είναι ο ίδιος υπεύθυνος και για το πώς η αμερικάνικη εταιρεία  εισάγει την τεχνολογία στα οχήματα και κυρίως στην κουλτούρα της, ενώ η κ. Klampfl ως Global Future Mobility Manager στο κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας της Ford είναι υπεύθυνη για να μεταφέρει τις τάσεις που διαμορφώνονται (καταναλωτικές, τεχνολογικές, δημογραφικές, πληθυσμιακές κ.α.) στο εσωτερικό της εταιρείας ώστε να τις λαμβάνει υπόψη στην χάραξη της στρατηγικής της.

Στον τομέα ευθύνης του Ken Washington βρίσκονται τομείς της Ford, όπως τα συνδεδεμένα ή τα αυτοκινούμενα αυτοκίνητα, καθώς επίσης και το project Smart Mobility, το οποίο αποτέλεσε και το πρώτο σημείο της κουβέντας μας. Σύμφωνα με το υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας το νεώτερο πείραμα της εταιρείας με τα ηλεκτρικά ποδήλατα είναι «μία ακόμα ενέργεια μέσω της οποίας η εταιρεία προσπαθεί να ανιχνεύσει τις τάσεις σε επίπεδο συνδεσιμότητας, big data analytics, αυτοκινούμενων οχημάτων αλλά και υπηρεσιών μετακίνησης και στο πως μπορεί να συνδέσει όλα τα παραπάνω για να παρέχει τις κατάλληλες λύσεις στο κοινό».

Ο ίδιος δήλωσε ενθουσιασμένος για την σημερινή εποχή όπου η τεχνολογία (σε όλες της τις εκφάνσεις) ενσωματώνεται όλο και περισσότερο στο χώρο του αυτοκινήτου αλλά και τις αλλαγές που αυτό σημαίνει για την ίδια την Ford. «Μας δίνει την ευκαιρία να σκεφτόμαστε ταυτόχρονα ως εταιρεία αυτοκινήτου και τεχνολογίας» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αυτό από μόνο του είναι μια πολύ σημαντική πρόκληση.

 

Λύσεις για κάθε ανάγκη μετακίνησης

Αντίστοιχες προκλήσεις και ευκαιρίες για μια αυτοκινητοβιομηχανία προσθέτουν οι δημογραφικές και πληθυσμιακές τάσεις που διακρίνει η Erica Klampfl, όπως η αύξηση του πληθυσμού της γης και ο υπερπληθυσμός των μεγαλουπόλεων. Όπως αναγνωρίζει  η ίδια μέσα από τις έρευνες ο αριθμός αυτών των μεγαλουπόλεων θα υπερδιπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια, ενώ αντίστοιχα πολύ μεγάλη αύξηση θα υπάρξει και στο μέγεθος της μεσαίας τάξης. Σ’ αυτό το περιβάλλον όπως διαμορφώνεται, οι ανάγκες των ανθρώπων αναμένεται να αλλάξουν ακόμα περισσότερο. Κάποιοι πιθανότατα θα συνεχίσουν να αγοράζουν αυτοκίνητο άλλοι όμως μπορεί να ζητούν πρόσβαση σε ένα συγκεκριμένες ώρες και μέρες ενώ άλλοι θα αναζητούν τη λύση στη μετακίνησή τους από τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ταυτόχρονα, καταναλωτικές τάσεις, όπως αυτές που διακρίνονται μέσα από την «κοινόχρηστη μετακίνηση» θα συνεχίζουν να γίνονται πιο έντονες.

(Παρένθεση: με τον όρο «κοινόχρηστη μετακίνηση» εννοούμε λύσεις, όπως η ενοικίαση ποδηλάτου που λειτουργεί σε αρκετούς δήμους οι εφαρμογές car pooling κ.α. Ένα παράδειγμα με βάση τις έρευνες είναι αρκετό για να διακρίνουμε τις τάσεις. Σήμερα υπολογίζεται ότι σε παγκόσμιο επίπεδο είναι διαθέσιμα περίπου 700.000-800.000 κοινόχρηστα ποδήλατα, όμως σε 15-20 χρόνια ο αριθμός τους αναμένεται να 10πλασιαστεί αγγίζοντας ακόμα και τα 8 εκατομμύρια.)   

Αυτές λοιπόν οι εξελίξεις οδηγούν τη Ford, όπως μας ανέφεραν και τα δύο στελέχη της, στην ανάγκη να προσφέρει στους καταναλωτές ολοκληρωμένες λύσεις, που ξεπερνούν κατά πολύ την κατασκευή αυτοκινήτων και προσφέρουν δυνατότητες επιλογής στον καταναλωτή. Ο «νέος στόχος» της εταιρείας (όπως πιθανότατα και κάθε άλλης εταιρείας που κατασκευάζει αυτοκίνητα) είναι να παρέχει λύσεις που ακουμπούν το σύνολο των αναγκών των καταναλωτών.

 

Συνδεδεμένα αυτοκίνητα

Μια σημαντική παράμετρος για να έχουν νόημα τα συνδεδεμένα αυτοκίνητα, είναι η συμβατότητα του ενός με το άλλο. Η δυνατότητα να μπορεί να επικοινωνεί και να ανταλλάσει πληροφορίες ένα μοντέλο της Ford με ένα μοντέλο π.χ. της BMW. Είναι όμως οι αυτοκινητοβιομηχανίες έτοιμες για να μοιραστούν γνώση και εμπειρία, που είναι απαραίτητο, ώστε τελικά να προχωρήσουμε σ’ αυτήν τη νέα εποχή;

Ο κ. Washington ήταν ξεκάθαρος. «Ακόμα δεν είμαστε έτοιμοι, είναι μια συνεχής διαδικασία, που όμως όλοι αναγνωρίζουν ότι πρέπει να γίνει. Όλοι αναγνωρίζουν ότι πρέπει να εργαστούμε μαζί, ώστε να καθιερώσουμε τα standards και να παρουσιάσουμε ώριμες λύσεις, που να είναι σύμφωνες με αυτά». Βέβαια, στην εξίσωση αυτή, το υψηλόβαθμο στέλεχος της Ford προσθέτει έναν ακόμα παράγοντα, που δεν είναι άλλος από τις πόλεις ή τις κυβερνήσεις, «η συνεργασία με τις οποίες είναι απαραίτητη ώστε να δοκιμαστούν τα standards αυτά». Εδώ έρχεται και η απαραίτητη αλλαγή του νομικού πλαισίου, ώστε οι λύσεις που τελικά θα παρουσιάσει η αυτοκινητοβιομηχανία να είναι σύννομες. Σύμφωνα με την κ. Klampfl σ’ αυτό το επίπεδο υπάρχει μια επιπλέον δυσκολία που σχετίζεται με το γεγονός ότι σε κάθε κράτος ή σε κάθε πολιτεία διαφέρει το νομικό πλαίσιο. Ωστόσο αναγνωρίζει και η ίδια την πρόοδο που έχει συντελεστεί, αναφέροντας ως ενδεικτικό το παράδειγμα συνεργασίας της Πολιτείας του Μίτσιγκαν, που συνεργάζεται με μια ένωση της αυτοκινητοβιομηχανίας πάνω σε πειραματικά projects που αφορούν αυτό το πεδίο.

 

Ιδιωτικότητα δεδομένων

Σ’ αυτό το νέο περιβάλλον, όπως διαμορφώνεται, η χρήση όλων των παραπάνω λύσεων (εφαρμογών, συνδεδεμένων αυτοκινήτων, λύσεων κοινόχρηστης μετακίνησης) θα παράγονται πλήθος προσωπικών δεδομένων που θα προέρχονται από τους χρήστες-καταναλωτές. Δεδομένα για τη διαφύλαξη των οποίων υπεύθυνες θα είναι οι εταιρείες, άρα και η Ford. Πως λοιπόν η αυτοκινητοβιομηχανία αναμένεται να κινηθεί σ’ αυτό το ευαίσθητο πεδίο;

Έχοντας ως εφόδιο την προηγούμενη εμπειρία του ως Privacy Manager στη Lockheed Martin, ο Ken Washington μας έδωσε το στίγμα με βάση το οποίο θα πρέπει να κινηθεί ο κλάδος. «Κάθε εταιρεία που είναι υπεύθυνη για τη συλλογή αυτών των δεδομένων θα πρέπει να ξεκινάει με την παραδοχή ότι αυτά τα δεδομένα δεν της ανήκουν. Είναι υπεύθυνη για την ασφάλειά τους αλλά εξακολουθούν να ανήκουν αποκλειστικά στους χρήστες. Πρέπει λοιπόν να διασφαλίσουμε την ασφάλεια τους και ταυτόχρονα να είμαστε διαφανείς σχετικά το πώς τα χρησιμοποιούμε» δήλωσε χαρακτηριστικά το υψηλόβαθμο στέλεχος της Ford, προσθέτοντας ότι από τη στιγμή που οι καταναλωτές μας δίνουν το δικαίωμα να έχουμε πρόσβαση στα δεδομένα τους, οι εταιρείες θα πρέπει να δεσμευτούν ότι θα τα χρησιμοποιήσουν αποκλειστικά και μόνο για την παρουσίαση λύσεων που θα βελτιώσουν την εμπειρία και την καθημερινότητα τους.

 

Το οικοσύστημα της αυτοκινητοβιομηχανίας μεγαλώνει

Στη νέα εποχή που χαρακτηρίζεται από  τις εφαρμογές στα έξυπνα συστήματα ψυχαγωγίας στο αυτοκίνητο, τα αυτοκίνητα που επικοινωνούν το ένα με το άλλο ή με άλλες συσκευές, καθώς το αυτοκίνητο είναι βασικό συστατικό στοιχείο του Internet of Things, είναι απαραίτητο η αυτοκινητοβιομηχανία να… βγει από το κουκούλι της και να συνεργαστεί με άλλους κλάδους. Να μεγαλώσει το οικοσύστημά της που αγγίζει πλέον τους developers εφαρμογών, τους παρόχους δικτύων κινητής τηλεφωνίας, τις εταιρείες τεχνολογίας, μια εξέλιξη πρωτόγνωρη ίσως για κάποια στελέχη ενός κλάδου που είχε συνηθίσει να λειτουργεί σαν σε «σιλό». Άλλωστε, για την Ford δεν είναι τυχαίο ότι επί τέσσερα χρόνια συμμετέχει συνεχώς στο Mobile World Congress, ένα event καθαρά τεχνολογικό.

Για τον κ. Washington η ανάπτυξη αυτού του οικοσυστήματος είναι επίσης μια συναρπαστική διαδικασία, απαραίτητη για όποια εταιρεία επιθυμεί να φέρει την καινοτομία στα οχήματά του και στο σύνολο των λύσεων που προσφέρει. Η ανταλλαγή γνώσης, η συνεργασία με εταιρείες τεχνολογίας, η είσοδος τεχνολογικών γιγάντων, όπως η Apple ή η Google στο χώρο του αυτοκινήτου, είναι απαραίτητα στοιχεία για τον κ. Washington ώστε η Ford και κάθε άλλη εταιρεία αυτοκινήτου να προσφέρει πρωτοποριακές λύσεις και να ακουμπήσει τις ανάγκες του καταναλωτή.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...