Honda NSX στη Γενεύη

Έτοιμη η ευρωπαϊκή έκδοση του high tech hybrid supercar

  • -
  • -

Μετά το ντεμπούτο του στο Σαλόνι του Ντιτροιτ, το Acura NSX φόρεσε τα σήματα της Honda και κάνει πανευρωπαϊκή πρεμιέρα στην Έκθεση της Γενεύης. Η δημιουργία του νέου Honda NSX ξεκίνησε από λευκό φύλο χαρτί και χρειάστηκαν σχεδόν τρία χρόνια εντατικής προσπάθειας από μία παγκόσμια ομάδα σχεδίασης και μηχανολογίας, με επικεφαλής τους μηχανικούς του κέντρου εξέλιξης της Honda στο Raymond του Οχάιο. Η Honda θα αρχίσει να δέχεται παραγγελίες για το υβριδικό supercar το καλοκαίρι, ενώ οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν μέσα στη χρονιά.

Κύριο χαρακτηριστικό του ιαπωνικού supercar είναι το υβριδικό σύστημα κίνησης που αποτελείται από:

  • τον βενζινοκινητήρα DOHC V6 twin turbo με περιεχόμενη γωνία 75μοιρών,
  • το 9-τάχυτο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη (DCT),
  • το Sport Hybrid System με τρεις ηλεκτροκινητήρες, έναν άμεσης μετάδοσης που βρίσκεται μεταξύ κινητήρα και κιβωτίου και υποστηρίζει την επιτάχυνση, το φρενάρισμα και τις αλλαγές σχέσεων και ένας σε καθέναν από τους εμπρός τροχούς που προσφέρουν άμεση απόκριση και δυναμική κατανομή ροπής αριστερά-δεξιά,
  • την μπαταρία Sport Hybrid και
  • τη μονάδα ελέγχου ισχύος (PCU)

 

Οι διαστάσεις του νέου NSX είναι 4.470 x 1.940 x 1.215 mm (Μ x Π x Υ). Η εντυπωσιακή εξωτερική σχεδίαση δεν έχει αλλάξει συγκριτικά με τα concepts που είχαμε δει τα προηγούμενα χρόνια και συνεχίζεται και στη καμπίνα του NSX, όπου κυριαρχούν η οθόνη TFT που εναρμονίζεται με το επιλεγμένο πρόγραμμα του Integrated Dynamics System προβάλλοντας συναφή γραφικά και πληροφορίες, καθώς και η κεντρική κονσόλα που φιλοξενεί το διακόπτη Power ο οποίος εκινεί το σπορ υβριδικό σύστημα κίνησης.



Όσο αφορά την ανάρτηση του NSX, είναι αλουμινένια και πλήρως ανεξάρτητη μεταφέροντας την πλούσια ισχύ στο δρόμο με ελαστικά υψηλών επιδόσεων ContiSportContact, 245/35Z R19 μπροστά και 295/30Z R20 πίσω. Για δυναμικό φρενάρισμα φροντίζουν τα πολύ ισχυρά κεραμικά (carbon) δισκόφρενα με 6-πίστονες δαγκάνες μπροστά και 4-πίστονες πίσω.

 

ΟΔΗΓΗΣΗ

Σύμφωνα με τη Honda, η οδική συμπεριφορά είναι κορυφαία χάρη στο Sport Hybrid Super-Handling All Wheel Drive (Sport Hybrid SH-AWD), που επιτρέπει άμεση απόκριση σε όλες τις εντολές του οδηγού - σε τιμόνι, φρένο και γκάζι - σε συνδυασμό με την ευστάθεια, τον έλεγχο και την ταχύτατη εκκίνηση που εγγυάται το σύστημα τετρακίνησης. Το Agile Handling Assist (AHA) χρησιμοποιεί ελαφρά ροπή πέδησης για βελτιωμένη συμπεριφορά όταν υπάρχουν τάσεις ολίσθησης και δυναμική ευστάθεια.


Ο οδηγός επιλέγει mode οδήγησης μέσω του Integrated Dynamic System που περιλαμβάνει προγράμματα Quiet, Sport, Sport+ και Track. Αυτά αλλάζουν τις ρυθμίσεις του κινητήρα, των ηλεκτροκινητήρων, του κιβωτίου, του πλαισίου, ακόμη και τον ήχο του κινητήρα σύμφωνα με τις προτιμήσεις του οδηγού και τις οδηγικές συνθήκες. Το Quiet mode επιτρέπει την αποκλειστική ηλεκτροκίνηση με χαμηλές ταχύτητες για σύντομο χρονικό διάστημα. Η δυναμική απόκριση γίνεται όλο πιο έντονη με κάθε επόμενη αλλαγή προγράμματος, από Sport σε Sport+ mode και με αποκορύφωμα το Track mode, όπου το NSX ξεδιπλώνει όλες τις δυνατότητες επιδόσεών του. Το NSX διαθέτει επίσης σύστημα ελέγχου εκκίνησης - launch control για άμεση απόκριση στην επιτάχυνση από στάση, στην οποία συμβάλλουν τόσο ο κινητήρας βενζίνης όσο και οι τρεις ηλεκτροκινητήρες.

 

 

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Το NSX του 1990 ήταν πρώτο παγκοσμίως πλήρως αλουμινένιο supercar. Το νέο NSX δεν θα μπορούσε λοιπόν παρά να υιοθετεί καινοτόμο σχεδίαση αμαξώματος με παγκόσμιες πρωτιές στις εφαρμογές υλικών και τις διαδικασίες παραγωγής. Το πλαίσιό του είναι τύπου χωροδικτυώματος από αλουμίνιο, χάλυβα υψηλής αντοχής και άλλα προηγμένα υλικά. Τα πάνελ του αμαξώματος αποτελούνται από ένα συνδυασμό αλουμινίου και συνθετικού υλικού (SMC), ενώ το πάτωμα κατασκευάζεται από ανθρακονήματα και οι δυνάμεις στρέψεις και κάμψης απορροφώνται πλήρως από αυτή την εξαιρετικά άκαμπτη δομή που χρησιμοποιεί επίσης προηγμένες τεχνολογίες συγκόλλησης.

Το NSX διαθέτει ακόμη ένα “Προηγμένο Σπορ Πακέτο” (Advanced Sport Package) με βελτιστοποιημένη τοποθέτηση των βασικών εξαρτημάτων του υβριδικού συστήματος κίνησης ώστε να συγκεντρώνεται η μάζα του οχήματος χαμηλά και προς το κέντρο, για βελτιστοποίηση της δυναμικής απόκρισης. Αυτή η φιλοσοφία διάταξης σε συνδυασμό με το ελαφρύ αμάξωμα χαρίζει στο NSX το χαμηλότερο κέντρο βάρους στην κατηγορία, σύμφωνα με τη Honda.

Το NSX θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιο Performance Manufacturing Center (PMC) στο Marysville του Ohio, όπου περίπου 100 άριστα εκπαιδευμένα στελέχη θα ασχολούνται με την κατασκευή του αμαξώματος, τις εργασίες βαφής και την τελική συναρμολόγηση.



ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...