BMW Lazerlight με εμβέλεια δέσμης 600 μέτρα

Νέες τεχνολογίες φωτισμού στη φετινή Έκθεση CES

  • -
  • -

Η έκθεση Καταναλωτικών Ηλεκτρονικών Προϊόντων (CES) που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Las Vegas φιλοξενεί τις πλέον προχωρημένες τεχνολογικές προτάσεις που θα βρουν εφαρμογή τα επόμενα χρόνια.  Η BMW επέλεξε να προβάλει στην CES 2015 τους τρόπους με τους οποίους το Laserlight μπορεί να χρησιμοποιηθεί για νέες, ευφυείς λειτουργίες φωτισμού που θα παρέχουν αυξημένη ασφάλεια και άνεση. Για παράδειγμα, μπορεί να συνεργάζεται με το σύστημα πλοήγησης για έγκαιρο φωτισμό στροφών, ενώ ένα Dynamic Light Spot προειδοποιεί άμεσα για ανθρώπους ή ζώα τη νύχτα σε απόσταση μέχρι 100 m.

 

Τεχνολογία Laserlight

Στο εσωτερικό των προβολέων λέιζερ, το μονοχρωματικό ‘συμφασικό’ μπλε φως λέιζερ μετατρέπεται σε αβλαβές λευκό φως. Ένα ειδικό οπτικό σύστημα κατευθύνει τις ακτίνες από τις διόδους υψηλής απόδοσης σε μία εσωτερική πλάκα φωσφόρου μέσα στο φωτιστικό, που μετατρέπει τη δέσμη σε πολύ φωτεινό λευκό φως παρόμοιο με ευχάριστο, φυσικό φως ημέρας. Παρά το γεγονός ότι καταναλώνει 30% λιγότερη ενέργεια, η παράλληλη δέσμη φωτός έχει δεκαπλάσια ένταση συγκριτικά με αυτή που παράγεται μέσω αλογόνου, xenon ή LED. Το BMW Laserlight έχει επίσης εμβέλεια δέσμης μέχρι 600 m, υπερδιπλάσια από αυτή των συμβατικών προβολέων, για μεγαλύτερη ασφάλεια στο σκοτάδι. Το σύστημα BMW Selective Beam, που βασίζεται σε κάμερα και ελέγχεται από δυναμικούς ενεργοποιητές, εμποδίζει το θάμπωμα των οδηγών των αντίθετα ερχόμενων ή προπορευόμενων οχημάτων, με αποτέλεσμα η μεγάλη σκάλα φώτων λέιζερ να είναι μόνιμα ενεργοποιημένη.

 


Προχωρημένες εφαρμογές

Με την ενσωμάτωσή του Lazerlight στο σύστημα πλοήγησης το Adaptive Headlight μπορεί να φωτίζει εκ των προτέρων τις στροφές πριν ο οδηγός στρίψει. Επιπρόσθετα το Laserlight προσθέτει μία νέα διάσταση στη λειτουργία Dynamic Light Spot του Night Vision. Στο σκοτάδι, άνθρωποι και ζώα μπορούν να ανιχνεύονται σε απόσταση μέχρι 100 m από κάμερα υπερύθρων, και να επισημαίνονται από το Dynamic Light Spot. Προσφέρει τη μεγαλύτερη εμβέλεια από οποιοδήποτε άλλο σύστημα. Επίσης, εάν το όχημα ανιχνεύσει ότι το πλάτος του δρόμου στενεύει μπροστά, οι προβολείς λέιζερ μπορούν να προσαρμόσουν ανάλογα το πλάτος της δέσμης. Μία λειτουργία προβολής λέιζερ δείχνει το ακριβές πλάτος του οχήματος σε σχέση με το δρόμο ώστε να μπορεί να περάσει με ασφάλεια από το στενό τμήμα. Η BMW M4 Concept Iconic Lights παρουσιάζει επίσης ένα ακόμα ‘οραματικό’ σύστημα: τις διόδους “High Power Laser”. Το σύστημα προβάλλει πληροφορίες του οδηγού απευθείας στο δρόμο μπροστά από το όχημα, για να μπορεί ο ίδιος να είναι απόλυτα συγκεντρωμένος ακόμα και σε βαθύ σκοτάδι.

 

BMW Organic Light system

Οι οργανικές φωτοδίοδοι -OLEDs- είναι μία αποδοτική, βιώσιμη πηγή φωτός που αποτελεί τη βάση για το BMW Organic Light system. Τα OLEDs έχουν χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, και δεν απαιτούνται ακριβές σπάνιες γαίες στη διαδικασία παραγωγής. Αντίθετα με τα συνήθη LEDs, που είναι σημειακή πηγή φωτός, τα OLEDs παράγουν φως ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνειά τους. Τα στοιχεία OLED είναι πολύ λεπτά, με πάχος μόλις 1.4 mm. Επίσης, οι ατομικές μονάδες μπορούν να ενεργοποιούνται ανεξάρτητα, προσφέροντας νέες δυνατότητες στη δημιουργία διαφορετικών σχεδίων φωτισμού στο συγκρότημα των πίσω φώτων.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...