Νέο Kia Optima T-Hybrid

Το πρώτο μοντέλο της Kia ήπιας υβριδικής τεχνολογίας με ηλεκτρικό τούρμπο

  • -
  • -

Τη νέα ήπια υβριδική τεχνολογία της παρουσίασε η Kia στο Σαλόνι Παρισιού 2014. Μπορεί σαν τεχνολογία να την είχαμε πρωτογνωρίσει στις αρχές του χρόνου στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης, ωστόσο στη γαλλική πρωτεύουσα παρουσιάστηκε εφαρμοσμένη στο Optima Τ-Hybrid (υβριδικό turbo). Το υβριδικό μοντέλο τροφοδοτείται από τον γνωστό ντιζελοκινητήρα 1.7 CRDi turbo ο οποίος συνεργάζεται με ένα μικρό ηλεκτροκινητήρα που τροφοδοτείται από μπαταρία μολύβδου - άνθρακα 48V. Η νέα μονάδα επιτρέπει στο Optima Τ-Hybrid να οδηγείται μόνο με ηλεκτρική ενέργεια σε χαμηλές ταχύτητες αλλά και όταν ταξιδεύει με σταθερή ταχύτητα, ενώ η μπαταρία επαναφορτίζεται σε κάθε επιβράδυνση ανεξαρτήτως της ταχύτητας του οχήματος.

Η ομάδα ανάπτυξης επέλεξε μπαταρίες μολύβου-άνθρακα έναντι των αντίστοιχων ιόντων λιθίου καθώς δεν απαιτούν ενεργή ψύξη, ανακυκλώνονται πιο εύκολα στο τέλος της ζωής του οχήματος και μπορούν να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν. Σε μεγάλη κυκλοφορία και στο αστικό οδικό δίκτυο, ο κινητήρας χρησιμοποιεί επίσης σύστημα start-stop, ενώ με τη βοήθεια ενός ηλεκτρικού εκκινητήρα-δυναμό που παίρνει κίνηση από ιμάντα και αντικαθιστά το συμβατικό δυναμό, ξεκινά αθόρυβα και χωρίς κραδασμούς. Η μπαταρία παρέχει επίσης ενέργεια σε ένα ηλεκτρικό υπετροφοδότη (turbo), ο οποίος αυξάνει τη ροπή και την ισχύ στις χαμηλές στροφές.

Το νέο σύστημα T-Hybrid υπόσχεται μεγαλύτερη απόδοση και χαμηλότερο κόστος λειτουργίας, εξασφαλίζοντας ότι κάθε μοντέλο της Kia που θα είναι εξοπλισμένο με τη συγκεκριμένη τεχνολογία θα είναι προσιτό στην αγορά του. Λόγω του ότι το σύστημα είναι ακόμη υπό ανάπτυξη, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία απόδοσης ή οικονομίας καυσίμου. Ωστόσο, οι μηχανικοί της Kia είχαν στόχο τη μείωση των εκπομπών CO2 έως και 15%, ενώ ο ηλεκτρικός υπετροφοδότης έχει σχεδιαστεί ώστε η ισχύς να αυξάνεται από 15 έως 20%, ανάλογα με την εφαρμογή. Πλάνα μαζικής παραγωγής του Kia Optima Hybrid T δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί, ωστόσο το T-Hybrid παραμένει υπό εξέταση για νέα μοντέλα της Kia στο μέλλον.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...