Νέο Honda Civic Type R στο Παρίσι

Με 2λιτρο Turbo i-VTEC, πάνω από 280 PS και ‘+R’ mode για την πίστα

  • -
  • -

Με κάθε επισημότητα παρουσιάστηκε στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου του Παρισιού το concept του νέου Civic Type- R σε λαμπερή μπλε περιβολή αυτή τη φορά. Το νέο hot hatch που αναμένεται στην αγορά το 2015, θα είναι το πιο extreme Type R όλων των εποχών, σύμφωνα με τη Honda, σηματοδοτώντας το ξεκίνημα μιας νέας εποχής για τη μάρκα στα μοντέλα υψηλών επιδόσεων. Κάτω από το καπό υπάρχει ένας υπερτροφοδοτούμενος 2.0 i-VTEC με ισχύ πάνω από 280 ίππους που υπόσχεται απαράμιλλες επιδόσεις συγκριτικά με οποιοδήποτε προηγούμενο μοντέλο Type R – συμπεριλαμβανομένων όλων των γενιών του Civic, αλλά και των θρυλικών σπορ εκδόσεων των Integra, Accord και NSX! Ο νέος κινητήρας πληροί τις αυστηρές προδιαγραφές εκπομπών ρύπων Euro 6 και δεν έχει καμία σχέση με οτιδήποτε κυκλοφορεί.

Πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα της Honda προς την υπερτροφοδότηση – θυμίζουμε πως οι προκάτοχοί της σειράς Type R είχαν ατμοσφαιρικούς κινητήρες. Όπως μας προετοιμάζουν οι Ιάπωνες, ο συνδυασμός υψηλής ροπής από το turbo στις χαμηλές στροφές και η δύναμη του VTEC ψηλά, θα προσφέρει μία συναρπαστική οδηγική εμπειρία. Όπως αποκάλυψε ο Suehiro Hasshi, Large Project Leader του Civic Type R στο Honda R&D, ο κινητήρας μπορεί να υπερέχει όλων των προηγούμενων Type R σε απόλυτη ισχύ, ροπή και απόκριση, ωστόσο οι μηχανολογικές καινοτομίες και βελτιώσεις είναι αυτές που κάνουν το νέο Civic Type R το απόλυτο αυτοκίνητο για τον οδηγό, που θα φορά επάξια το διάσημο κόκκινο έμβλημα ‘H’. Για παράδειγμα, το Civic Type R θα σηματοδοτήσει το ντεμπούτο του mode ‘+R’ της Honda. Αυτό ενεργοποιείται από ένα μπουτόν δίπλα στο τιμόνι και υπόσχεται συναρπαστική οδηγική εμπειρία. Η απόκριση του κινητήρα μεγιστοποιείται με τη χαρτογράφηση της ροπής να αλλάζει σε πιο σπορ ρύθμιση και με έμφαση στις επιδόσεις. Το σύστημα διεύθυνσης ανταποκρίνεται πιο άμεσα και μαζί με το νέο σύστημα προσαρμοζόμενων αμορτισέρ τεσσάρων σημείων (Adaptive Damper System), διασφαλίζει κορυφαία οδική συμπεριφορά. Όπως εξηγεί ο Hasshi, «στο στάνταρ πρόγραμμα το Civic Type R είναι εξαιρετικά ευέλικτο, ένα καθημερινό σπορ αυτοκίνητο με απολαυστική και άνετη επιτάχυνση. Το μπουτόν ‘+R’ φέρνει στην επιφάνεια ένα πιο δυναμικό και σπορ αυτοκίνητο που ανεβάζει την αδρεναλίνη του οδηγού. Η διαφορά στο χαρακτήρα είναι τεράστια. Το ‘+R’ mode είναι extreme: το αυτοκίνητο είναι ιδανικό για χρήση στην πίστα και αυτό θα εκτιμηθεί από τους πραγματικούς λάτρεις της σπορ οδήγησης».  

Ένα ακόμα στοιχείο του νέου Civic Type R είναι το σύστημα διεύθυνσης ‘steer axis’. Για να υποστηρίξει την ισχύ του υπερτροφοδοτούμενο δίλιτρου i-VTEC, το εμπρός σύστημα ανάρτησης περιλαμβάνει ένα πρόσθετο μηχανικό σύστημα με δύο βασιλικούς πείρους υποστήριξης που ελαχιστοποιεί τις αντιδράσεις στο τιμόνι κατά την επιτάχυνση και επιτρέπει στον οδηγό να εκμεταλλεύεται πλήρως τις οδηγικές ικανότητες του αυτοκινήτου. Επιπλέον, ένα νέο σύστημα προσαρμοζόμενων αμορτισέρ τεσσάρων σημείων έχει εξελιχθεί ειδικά για το Civic Type R, προσαρμόζοντας αυτόματα τη σκληρότητα των εμπρός και πίσω αποσβεστήρων σε κλάσμα του δευτερολέπτου, σύμφωνα με τις οδηγικές συνθήκες. Με αυτό τον τρόπο το Civic Type R θα προσφέρει άνεση στο ταξίδι ενώ θα γίνεται σκληρό και ευέλικτο όταν χρειάζεται για πιο σπορ συμπεριφορά.

Το νέο Civic Type R θα ακολουθήσει τα χνάρια των προκατόχων του, με μηχανικό εξατάχυτο κιβώτιο. Ο Hasshi εξηγεί: «Με το μηχανικό κιβώτιο οι οδηγοί μπορούν να επιλέγουν την ταχύτητα που επιθυμούν, για παράδειγμα, κατέβασμα από 5η σε 3ησχέση όταν πλησιάζουν σε μία στροφή. Φιλοσοφία του νέου Civic Type R είναι να αποτελεί ένα ολοκληρωμένο αυτοκίνητο για τον οδηγό, επομένως αυτή ήταν η καλύτερη επιλογή.»  

Το νέο Civic Type R εξελίχθηκε με γνώμονα κυρίως τις ανάγκες και επιθυμίες των Ευρωπαίων οδηγών. Θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της Honda στο Swindon της Βρετανίας και αναμένεται στα καταστήματα των εμπόρων μέσα στο 2015.

 

Δες εδώ τα TOP 5 Video του νέου Honda Civic Type R


ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...