Το MINI έκλεισε τα 55. Και το γιόρτασε!

Μικρό αυτοκίνητο, μεγάλη ιστορία

  • -
  • -

Ήταν 18 Αυγούστου του 1959 όταν το πρώτο Mini κύλισε τους τροχούς του στη γραμμή παραγωγής του Birmingham. Το επαναστατικό για την εποχή του μικρό αυτοκίνητο έγινε μια από τις πιο συναρπαστικές ιστορίες επιτυχίας διάρκειας πεντέμισι δεκαετιών. Η φιλοσοφία του σχεδιαστή Alec Issigonis ήταν απλή και ευφυής: πλούσιοι εσωτερικοί χώροι σε συνδυασμό με ελάχιστες εξωτερικές διαστάσεις, τέσσερα καθίσματα, άριστα οδηγικά χαρακτηριστικά, χαμηλή κατανάλωση και προσιτή τιμή. Η αλήθεια είναι πως το αυθεντικό Mini ήταν δύο μοντέλα που διέφεραν μόνο στη μάσκα, στα καπάκια της πλήμνης και στο χρώμα: το Morris Mini Minor και το Austin Seven. Η σύγχρονη ιστορία γράφεται με την υπογραφή της BMW με το επαναλανσάρισμα του ΜΙΝΙ το 2001. Σήμερα η γκάμα περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό μοντέλων: ξεκινά από το κλασικό hatchback, συνεχίζει με τα Clubman, Cabrio, Coupé και Roadster και καταλήγει στα Countryman και Paceman. Για το 2014, το νέο MINI μας επιφυλάσσει μια ακόμα έκπληξη: την 5θυρη έκδοση.

 

Το γιόρτασαν. Πάλι.

Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου μέλη της κοινότητας του κλασικού Mini αλλά και του νέου MINI συναντήθηκαν στην περιοχή του Kent για να γιορτάσουν την 55η επέτειο του πιο επιτυχημένου και δημοφιλούς Βρετανικού μικρού αυτοκινήτου. Το παρών έδωσαν και κάποια μοντέλα του παρελθόντος, πραγματικά κοσμήματα όπως ένα από τα πρώτα μοντέλα που χρονολογείται από το 1960, ένα κλασικό Mini Clubman Estate, ένα 25 Special Edition Mini από το 1984 και ένα από τα τελευταία κλασικά Mini παραγωγής 2000.

Ανάμεσα στους επίτιμους προσκεκλημένους της επετειακής εκδήλωσης ήταν ο Paddy Hopkirk, που πέτυχε την πρώτη νίκη της μάρκας στο Ράλι Μόντε Κάρλο με Mini Cooper S το 1964 και ο Russ Swift ο οποίος εντυπωσίασε τους παρευρισκόμενους με μερικά μοναδικά οδηγικά stunt.

Η Διεθνής Συνάντηση Mini - International Mini Meeting (IMM) πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Γερμανία το 1978. Εκείνη την εποχή ήταν μία σχετικά μικρής κλίμακας τριήμερη εκδήλωση τύπου κάμπινγκ. Ωστόσο, η δημοτικότητά της αυξανόταν κάθε χρόνο και οι οπαδοί ήταν πρόθυμοι να ταξιδεύουν όλο και πιο μακριά, μέχρι που οι διοργανωτές τελικά αποφάσισαν να τη μετατρέψουν σε διεθνή συνάντηση. Το IMM γίνεται σε διαφορετική χώρα κάθε χρόνο, αλλά επιστρέφει στη Βρετανία ανά πενταετία για τον εορτασμό της επετείου της μάρκας τον Αύγουστο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...