Τεκμήρια και Φόροι για τα μεταχειρισμένα εισαγωγής

Εγκύκλιος του Υπουργείου Μεταφορών βάζει τέλος στην αδικία

  • -
  • -

Οι κάτοχοι μεταχειρισμένων εισαγωγής είναι από τους μεγάλους αδικημένους του φορολογικού μας συστήματος καθώς τα τεκμήρια υπολογίζονταν με βάση την ημερομηνία εισαγωγής τους στην Ελλάδα κι όχι με βάση την ημερομηνία της πρώτης τους άδειας. Το πρόβλημα μετακυλύετε και στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης, ο οποίος αφορά τα εισοδήματα του προηγούμενου οικονομικού έτους και είναι ποσοστό επί της τεκμαρτής αξίας του αυτοκινήτου.

Στην εγκύκλιο το υπουργείο Μεταφορών ενημερώνει  ότι σε περίπτωση που πολίτης επιθυμεί την αναγραφή της ημερομηνίας της πρώτης κυκλοφορίας ε.ι.χ. αυτοκινήτου οχήματος επί της άδειας κυκλοφορίας οχήματος οι Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Π.Ε. της Χώρας είναι υποχρεωμένες να εκδίδουν νέο έντυπο άδειας κυκλοφορίας όπου θα αναγράφεται και το στοιχείο αυτό στο κατάλληλο πεδίο σύμφωνα και με την υπ’ αριθμ 23784/2891/14-04-2008 Εγκύκλιο του Υπουργείου Μεταφορών.

Η ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας ε.ι.χ. οχήματος θα προκύπτει είτε από το φάκελο του οχήματος είτε από το on-line μηχανογραφικό σύστημα είτε από το αντίγραφο της ξένης άδειας κυκλοφορίας. Ειδικά για τα προερχόμενα ε.ι.χ. από το Ο.Δ.Δ.Υ. θα αναγράφεται ως πρώτη ημερομηνία κυκλοφορίας αυτή της πρώτης κυκλοφορίας στην Ελλάδα. Εάν το ε.ι.χ. όχημα από τον Ο.Δ.Δ.Υ. προέρχεται από άλλη χώρα το πεδίο της ημερομηνίας πρώτης άδειας κυκλοφορίας του οχήματος μπορεί να συμπληρώνεται εφόσον προσκομιστεί σχετική βεβαίωση από την επίσημη αντιπροσωπεία για την ημερομηνία κυκλοφορίας στο εξωτερικό.

Κατεβάστε την εγκύκλιο του υπουργείου Μεταφορών.

Θυμίζουμε ότι φόρος πολυτελούς διαβίωσης υπολογίζεται ως ποσοστό του ετήσιου τεκμηρίου διαβίωσης και επιβάλλεται ως εξής:

  • με ποσοστό 5% επί του ετήσιου τεκμηρίου διαβίωσης για τα ΙΧ επιβατικά από 1.929 έως 2.500 κυβικά εκατοστά και
  • με ποσοστό 10% επί του ετήσιου τεκμηρίου διαβίωσης για ΙΧ υψηλότερου κυβισμού.

Δείτε τον ενδεικτικό πίνακα με το ποσό του φόρου σε σχέση με τον κυβισμό και την ημερομηνία πρώτης άδειας.

 

Σε ό,τι αφορά τα τεκμήρια η μείωση που προκύπτει από την αλλαγή που επιφέρει η εγκύκλιος είναι ιδιαίτερα μεγάλη και όσοι κατείχαν μεταχειρισμένο εισαγωγής αγορασμένο με βάση τα οικονομικά δεδομένα παρελθόντων ετών, είχαν έρθει σε απόγνωση.

Για παράδειγμα ένα δίλιτρο με ημερομηνία πρώτης άδειας το 2005 που εισήχθηκε στην Ελλάδα το 2011 έχει τεκμήριο 7.800 ευρώ και ο κάτοχος θα πλήρωνε φόρο πολυτελούς διαβίωσης 440 ευρώ. Πλέον με τη νέα ρύθμιση αποκαθίσταται η αδικία και το τεκμαρτό που προκύπτει είναι 6.160 ευρώ  και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης ανέρχεται στα 308 ευρώ, όσα δηλαδή θα είχε ένα αυτοκίνητο εννέα ετών.Βέβαια το παράλογο με τα τεκμήρια εξακολουθεί να υφίσταται αφού δημιουργεί φορολογητέα ύλη ακόμη κι αν δεν υπάρχει εισόδημα για να φορολογηθεί.

Υπολογίστε τα τεκμήρια 2014 για τα ΙΧ με την ειδική εφαρμογή του GOCAR.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...