Όχι στην ανταλλαγή πληροφοριών για τροχαίες παραβάσεις

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκή Ένωσης ακυρώνει την οδηγία

  • -
  • -

Τέλος στη διασυνοριακή ανταλλαγή πληροφοριών για τροχαίες παραβάσεις που έχουν σχέση με την οδική ασφάλεια έδωσε η Ευρωπαϊκή επιτροπή. Το 2008 η Επιτροπή υπέβαλε στο Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο πρόταση οδηγίας που αφορούσε τη διευκόλυνση της ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με ορισμένες τροχαίες παραβάσεις, καθώς και τη διευκόλυνση της διασυνοριακής εκτελέσεως των συνδεόμενων με αυτές κυρώσεων. Πρακτικά δηλαδή θα έμπαινε φραγή στην ασυλία όσων είχαν πινακίδες άλλης ευρωπαϊκής χώρας. Τον Οκτώβριο του 2011, εκδόθηκε η οδηγία 2011/82 στην οποία χρησιμοποιούνταν ως νομική βάση η αρμοδιότητα της Ένωσης στον τομέα της αστυνομικής συνεργασίας. Εκτιμώντας ότι η οδηγία είχε εκδοθεί με εσφαλμένη νομική βάση, η Επιτροπή άσκησε προσφυγή ακυρώσεως ενώπιον του Δικαστηρίου.

Η οδηγία καθιέρωσε μια διαδικασία ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ κρατών μελών ως προς οκτώ συγκεκριμένες παραβάσεις σε σχέση με την οδική ασφάλεια (υπέρβαση ταχύτητας, μη χρήση της ζώνης ασφαλείας, παραβίαση φωτεινού κόκκινου σηματοδότη, οδήγηση σε κατάσταση μέθης, οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών, μη χρήση προστατευτικού κράνους, χρήση απαγορευμένης λωρίδας και παράνομη χρήση κινητού τηλεφώνου ή άλλης συσκευής επικοινωνίας κατά την οδήγηση). Σκοπός ήταν να όσοι καταγράφονταν να κάνουν τις παραπάνω παραβάσεις να εντοπίζονταν από τις αρχές της χώρας τους.

Το Δικαστήριο διευκρινίζει ότι η οδηγία «δεν συνδέεται άμεσα με τους στόχους της αστυνομικής συνεργασίας, στο μέτρο που αυτοί αφορούν, αφενός, στην ανάπτυξη μιας κοινής πολιτικής στους τομείς του ασύλου, της μετανάστευσης και του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων και, αφετέρου, στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας». Συνεπώς πρέπει η οδηγία να ακυρωθεί.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...