Συνέντευξη: Δημήτρης Μιχαρικόπουλος

Η Fortisis δημιουργήθηκε για να καλύψει την ανερχόμενη αγορά των φορτιστών. Ο Διευθυντής της εταιρείας μιλά στο GOCAR για τις προκλήσεις και τα προβλήματα της νέας πραγματικότητας

  • -
  • -
Όμιλος εταιρειών FORTISIS
Δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και στην Κύπρο, διαθέτοντας στην αγορά φορτιστές ηλεκτροκίνητων οχημάτων, αναπτύσσοντας κοινόχρηστες υποδομές και εφαρμογές φόρτισης και παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες και υποστήριξη σε τοπικές και περιφερειακές αρχές, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και ιδιωτικές εταιρείες για την ανάπτυξη και λειτουργία σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η FORTISIS συμμετέχει σε κοινοπραξίες με κατασκευαστές ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, αυτοκινητοβιομηχανίες, εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού, ερευνητικά ινστιτούτα, φορείς ανάπτυξης προτύπων και άλλους οργανισμούς που ασχολούνται με τα συναφή ζητήματα, για να παράσχει στους πελάτες της, τις πιο τεχνολογικά προηγμένες, εύκολες στη χρήση και oικονομικά προσιτές λύσεις ανεφοδιασμού των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Είναι από τις πρώτες εταιρείες που μπήκαν στο «χορό» των ηλεκτρικών και ήρθε αντιμέτωπη με τα προβλήματα της γραφειοκρατίας. Διαθέτουν φορτιστές ηλεκτροκίνητων οχημάτων για οικιακή ή κοινόχρηστη χρήση και προσπαθούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη των υποδομών. Η Fortisis A.E. έχει τοποθετήσει ήδη τους πρώτους ταχυφορτιστές στην Αθήνα και πλέον υπάρχει γνώση της κατάστασης που επικρατεί.

Μαγνητική Κάρτα
Η μαγνητική κάρτα είναι απαραίτητη σε όποιον κάτοχο ηλεκτρικού αυτοκινήτου επιθυμεί να φορτίσει σε κάποιον από τους φορτιστές του δικτύου της. Με αυτήν γίνεται η ταυτοποίηση του οχήματος και του χρήστη. Επίσης μπορεί να ενημερώνεται για τον λογαριασμό του, τις καταναλώσεις του οχήματος κλπ.




Ποια είναι η προοπτική ανάπτυξης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα;

Εάν αναλογιστούμε τις οικονομικές, περιβαλλοντικές και ενεργειακές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, σε συνδυασμό με τα χαρακτηριστικά της ηλεκτροκίνησης, θα έλεγα ότι οι προοπτικές είναι παραπάνω από θετικές.  Αρκεί να σκεφτεί κανείς το ποσό με το οποίο επιβαρύνεται το ισοζύγιο πληρωμών της χώρας για εισαγωγές καυσίμων και το γεγονός ότι οι μεταφορές στην Ελλάδα εξαρτώνται αποκλειστικά από το πετρέλαιο, για να καταλάβει πόσο σημαντικός θα είναι ο οικονομικός αντίκτυπος από την μαζική κυκλοφορία ηλεκτρικών ή plug-ins υβριδικών. Τα προβλήματα ρύπανσης και οι δυνατότητες των ηλεκτρικών οχημάτων για αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας και επαναπροώθηση της στο δίκτυο ηλεκτροδότησης σε ώρες αυξημένης ζήτησης, αποτελούν επίσης σημαντικούς παράγοντες, που θεωρώ, ότι πολύ σύντομα θα οδηγήσουν στη διαμόρφωση μιας συνολικής πολιτικής για την ενθάρρυνση της κυκλοφορίας ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

 

Υπάρχει ενδιαφέρον από τις Δημοτικές ή δημόσιες αρχές;

Σε ένα διακηρυκτικό επίπεδο κάποιοι ελάχιστοι δημόσιοι φορείς έχουν δείξει ενδιαφέρον ή έχουν συμμετάσχει σε αντίστοιχα ευρωπαϊκά προγράμματα.   Ωστόσο στην πράξη δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα κανένας σχεδιασμός ή δράση ουσιαστικής διευκόλυνσης της κυκλοφορίας ηλεκτρικών οχημάτων. Ακόμη και ο Δήμος Αθηναίων, που πριν τρία χρόνια περίπου προχώρησε στη σύναψη μνημονίου συνεργασίας με τη Renault και τη Nissan για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην πόλη, αδιαφόρησε στη συνέχεια για την υλοποίηση οποιασδήποτε σχετικής ενέργειας.  Το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι απουσιάζει οποιαδήποτε στρατηγική και συγκροτημένη προσέγγιση του θέματος, είτε από το αρμόδιο Υπουργείο, είτε από τις Περιφέρειες και τους μεγάλους Δήμους, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η παρέμβαση των αρχών τείνει να δημιουργεί και πρόσθετα εμπόδια αντί να διευκολύνει τη διείσδυση των ηλεκτρικών οχημάτων.

Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε στην αρχή;

Η βασική δυσκολία που αντιμετωπίσαμε ήταν η άγνοια των εμπλεκόμενων σε σχέση με το θέμα και η δυσπιστία για το κατά πόσον τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα κυκλοφορούσαν ποτέ και στη χώρα μας.  Παράλληλα, η κατάρρευση της αγοράς του αυτοκινήτου, λόγω της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης, ανέστειλε τα σχέδια διάθεσης και στην Ελλάδα των μοντέλων ηλεκτρικών αυτοκινήτων που κυκλοφορούσαν στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες, αναβάλλοντας έτσι και τον σχετικό επενδυτικό σχεδιασμό μας.  Στην προσπάθεια μας να εγκαταστήσουμε, σε πιλοτική έστω βάση, υποδομές φόρτισης σε δημόσιους χώρους το κυριότερο εμπόδιο που βρήκαμε μπροστά μας ήταν μια παράλογη γραφειοκρατία, που κατέστησε το εγχείρημα, τουλάχιστον για το Δήμο της Αθήνας, απαγορευτικό.

Αυτό αφορά και τους φορτιστές σε ιδιωτικούς χώρους;

Και εκεί τα πράγματα δεν ήταν εύκολα, καθώς, σε μεγάλο βαθμό, δεν υπάρχει ακόμη ευαισθητοποίηση και κατανόηση των επιχειρηματικών πτυχών του ζητήματος, ενώ σπανίζουν οι περιπτώσεις των εταιρειών, που αντιμετωπίζουν τα θέματα αυτά με διορατικότητα ή είναι δεκτικές στην καινοτομία, ακόμη και όταν αυτό δε συνεπάγεται κανένα οικονομικό κόστος για τις ίδιες. Να σημειώσω στο σημείο αυτό ότι φυσικά υπήρξαν και εταιρείες όπως η Polis Park ή η Metropolitan Expo που έδειξαν εξαρχής έμπρακτο ενδιαφέρον και θέλησαν να συμμετάσχουν ενεργά στην προσπάθεια αυτή. 

Σε ποιες περιοχές ανά την Ελλάδα προβλέπετε ότι θα εγκατασταθούν;

Με βάση και την πρόταση Οδηγίας της ΕΕ για τις υποδομές εναλλακτικών καυσίμων στην επόμενη πενταετία θα πρέπει να αναπτυχθούν δεκάδες χιλιάδες σημεία επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στην Ελλάδα, από τα οποία τουλάχιστον τα 13.000 θα πρέπει υποχρεωτικά να εγκατασταθούν σε χώρους κοινόχρηστης χρήσης.  Συνεπώς νομίζω ότι οι υποδομές φόρτισης θα αναπτυχθούν σε κάθε σημείο της χώρας.  Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι το δίκτυο ηλεκτροδότησης καλύπτει όλη την επικράτεια και άρα θα είναι σχετικά εύκολη και η εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού φόρτισης.   Επειδή όμως δεν προβλέπω ότι σύντομα θα υπάρξουν στην Ελλάδα δημόσιες επενδύσεις στις υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, η αγορά, νομίζω, θα προσανατολιστεί στην αρχή κατά προτεραιότητα στην εγκατάσταση κοινόχρηστων φορτιστών στις μεγάλες πόλεις και σε χώρους ή περιοχές, που η ίδια η ζήτηση των κατόχων ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα αναδείξει.  

Τα ηλεκτρικά πόσο αλλάζουν το υπάρχον μοντέλο αυτοκίνησης;

Η ηλεκτροκίνηση επαναπροσδιορίζει όλο το μοντέλο της αυτοκίνησης, αλλάζοντας μεταξύ άλλων και την έννοια του «πρατηρίου» ανεφοδιασμού.  Το πρατήριο του αύριο θα είναι στο γκαράζ του σπιτιού μας ή του γραφείου μας, ή το parking του κινηματογράφου που θα πάμε το βράδυ, ή  του supermarket που ψωνίζουμε.

Οι φορτιστές είναι universal ή κάθε μοντέλο απαιτεί ξεχωριστό ρευματολήπτη;

Οι κοινόχρηστοι φορτιστές εναλλασσόμενου ρεύματος που εγκαθιστούμε έχουν τη δυνατότητα φόρτισης κάθε μοντέλου αυτοκινήτου, καθώς διαθέτουν πρίζες Τύπου 2, του προτύπου δηλαδή που πλέον καθιερώνεται ως το κοινό standard πρίζας φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη.  Ανεξάρτητα δηλαδή από το ρευματολήπτη που υπάρχει στην πλευρά του αυτοκινήτου οι υφιστάμενοι φορτιστές του δικτύου ΦΟΡΤΙΖΩ μπορούν να ανεφοδιάσουν με ασφάλεια κάθε σύγχρονο μοντέλο ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Ο ταχυφορτιστής συνεχούς ρεύματος που ήδη έχουμε εγκαταστήσει, αλλά και οι επόμενοι που πρόκειται να εγκαταστήσουμε εντός των προσεχών μηνών, διαθέτει και τους δυο τύπους ρευματοδοτών που υπάρχουν σήμερα, δηλαδή του προτύπου CHAdeMO και του προτύπου Combo 2. Θεωρώ πάντως αποτυχία της αυτοκινητοβιομηχανίας, ότι σε μια εποχή που καταλήγουμε σε κοινό τύπο βύσματος ακόμη και για τους φορτιστές των κινητών τηλεφώνων, δεν έχει γίνει ακόμη εφικτό να συμφωνηθεί ένα κοινό πρότυπο βύσματος για τους φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων και ιδιαίτερα για αυτούς της ταχείας φόρτισης. 

Ποιο είναι το κόστος για την φόρτιση στο δίκτυο του ΦΟΡΤΙΖΩ;

Οι χρεώσεις για τη χρήση του εξοπλισμού φόρτισης είναι ιδιαίτερα προσιτές και καθιστούν ακόμα και την κοινόχρηστη φόρτιση μια ιδιαίτερα συμφέρουσα επιλογή για τους συνδρομητές του δικτύου ΦΟΡΤΙΖΩ. Να αναφέρω χαρακτηριστικά ότι προσφέρουμε πακέτα απεριόριστης χρήσης για ένα έτος όλων των σημείων φόρτισης του ΦΟΡΤΙΖΩ που ξεκινούν από 250 ευρώ, ενώ η σύνδεση για 15΄ σε έναν ταχυφορτιστή συνεχούς ρεύματος (DC) στοιχίζει λιγότερο από 6 ευρώ.

Καλώδια φόρτισης
Τα Polis Park διαθέτουν ταχυφορτιστές DC που επιτρέπουν τη φόρτιση σε ποσοστό 80% σε λιγότερο από μισή ώρα. Το μπλε καλώδιο είναι για τη φόρτιση υψηλής ισχύος όπου η πλήρης φόρτιση διαρκεί 3 ώρες. Το μαύρο είναι αυτό που συνοδεύει το αυτοκίνητο για φόρτιση χαμηλής ισχύος.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...