Audi S3, S3 Sportback και S3 Sedan στην Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε η γκάμα του S3 στην ελληνική αγορά με τις τιμές να ξεκινούν από τα 42.700 ευρώ

  • -
  • -

Η τρίτη γενιά S3 έρχεται σε τρία διαφορετικά αμαξώματα: sedan, 5θυρο sportback και 3θυρο hatchback. Χάρη στον ολοκαίνουργιο κινητήρα turbo με απόδοση 300 ίππους και την τετρακίνηση Quattro, το S3 υπόσχεται οδηγικές συγκινήσεις που δεν σταματούν στις καταιγιστικές επιδόσεις. Οι τιμές με το όφελος της απόσυρσης ξεκινούν από τα 42.700 ευρώ για το Audi S3, από τα 43.700 ευρώ για το S3 Sportback και από τα 44.200 ευρώ για το S3 Sedan, ενώ με 2.400 ευρώ επιπλέον μπορεί κάποιος να προσθέσει στον εξοπλισμό το αυτόματο κιβώτιο S tronic.

Το S3 είναι κατασκευασμένο πάνω στη νέα πλατφόρμα MQB του ομίλου VW, με το καπό, τα φτερά και το εμπρός υποπλαίσιο να είναι από αλουμίνιο για εξοικονόμηση βάρους. Σε ότι αφορά τις αναρτήσεις, εμπρός έχουμε γόνατα McPherson, ενώ πίσω τέσσερις σύνδεσμοι αναλαμβάνουν τη σωστή επαφή των τροχών με το οδόστρωμα. Προς χάριν της οικονομίας, το τιμόνι έχει ηλεκτρική υποβοήθηση με μεταβλητή σχέση ώστε να απαιτεί μεγαλύτερη γωνία στροφής στην ευθεία και να είναι πιο «κοφτερό» στις στροφές. Το χειρόφρενο είναι πλέον κι αυτό ηλεκτρικό.

 

Ολοκαίνουριος κινητήρας

Ο κινητήρας του νέου S3 είναι σχεδιασμένος από λευκό χαρτί. Το μόνο κοινό στοιχείο που έχει σε σύγκριση με τον προκάτοχο είναι ο κυβισμός των 1.984 κ.εκ. και τα γεωμετρικά του χαρακτηριστικά, αφού διάμετρος (82,5mm) και διαδρομή (92,8mm) παρέμειναν ίδια. Η ιπποδύναμη όμως σκαρφάλωσε από τους 265 στους 300 ίππους και τα 380Nm ροπής περνάνε στο δρόμο μέσω της τετρακίνησης quattro. Το τετρακύλινδρο μοτέρ έχει δύο αντικραδασμικούς άξονες οι οποίοι περιστρέφονται με διπλάσιες στροφές από αυτές του στροφαλοφόρου εξασφαλίζοντας εξαιρετικά αθόρυβη λειτουργία τόσο στις χαμηλές στροφές όσο και ψηλά στην κόκκινη περιοχή του στροφόμετρου. Βέβαια όσοι τρελαίνονται με το θόρυβο του κινητήρα και θέλουν στα αυτιά τους να φτάνει η μελωδία της «ευτυχίας», στο νέο S3 υπάρχουν τα μέσα να ικανοποιηθούν άπαντες. Ένας μηχανισμός που ενεργοποιείται με απλό διακόπτη φέρνει τον ήχο του κινητήρα μέσα στην καμπίνα και επιπλέον υπάρχει και δεύτερο στάδιο απόλαυσης με ειδικό φλαπ στην εξάτμιση που δίνει πιο μπάσο ήχο.

Τα τεχνολογικά καλούδια που διαθέτει ο νέος κινητήρας είναι πολλά κι άκρως ενδιαφέροντα, όπως μεταξύ άλλων το σύστημα τροφοδοσίας το οποίο έχει στο σύστημα άμεσου ψεκασμού ένα δεύτερο έμμεσου, που βελτιώνει την ποιότητα της καύσης, μειώνοντας την κατανάλωση και τους ρύπους. Οι βαλβίδες εξαγωγής διαθέτουν σύστημα χρονισμού valvelift για βελτιωμένη απόδοση, και η πολλαπλή εξαγωγής είναι ενσωματωμένη στο μπλοκ του κινητήρα για πιο «δροσερά» καυσαέρια, αφού ψύχονται μέσω του κυκλώματος ψύξης διευκολύνοντας παράλληλα τη μείωση των ρύπων κατά την ψυχρή εκκίνηση.

 

Μετάδοση quattro

Το νέο S3 στη βασική του έκδοση εφοδιάζεται με χειροκίνητο εξάρι κιβώτιο. Το κέλυφος του κιβωτίου είναι από μαγνήσιο ώστε το βάρος να κρατηθεί όσο το δυνατό σε πιο χαμηλά επίπεδα. Προαιρετικά υπάρχει και το S-Tronic, το αυτόματο διπλού συμπλέκτη με την αστραπιαία αντίδραση στο ανέβασμα ή κατέβασμα σχέσης που γίνεται και με paddles πίσω από το τιμόνι. Έχει πιο κοντή κλιμάκωση ώστε να είναι ταχύτερο στις επιταχύνσεις από στάση για ακόμη πιο σπορ αίσθηση. Η καρδιά του συστήματος τετρακίνησης Quattro είναι ένας πολύδισκος συμπλέκτης Haldex ο οποίος μοιράζει τη δύναμη ανάμεσα στους δύο άξονες και επιτρέπει περισσότερη έλξη στην έξοδο της στροφής για αμεσότερη επιτάχυνση, ενώ εξασφαλίζει ισορροπία στις καταστάσεις περιορισμένης πρόσφυσης όπως στο βρεγμένο ή το χιονισμένο τερέν. Για μεγαλύτερη ευκολία στην οδήγηση, η περισσότερη ροπή φτάνει στους εμπρός τροχούς, ενώ ο πίσω άξονας εμπλέκεται σε χιλιοστά του δευτερολέπτου όταν υπάρχει ανάγκη.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...