Volvo: 50 χρόνια στην παιδική ασφάλεια

Οι καινοτομίες της εταιρείας για τα παιδικά καθίσματα

  • -
  • -

Η Volvo δίνει μεγάλη έμφαση στην ασφάλεια και είναι μία από τις εταιρείες που έχει εξελίξει πολλά από τα συστήματα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας που συναντάμε στα σύγχρονα αυτοκίνητα. Ένας από τους τομείς με τον οποίο ασχολήθηκε η Volvo είναι η ασφάλεια των παιδιών στο αυτοκίνητο. Ας κάνουμε μία αναδρομή στα τελευταία 50 χρόνια για τις καινοτομίες που παρουσίασε η εταιρεία:

 

1964: Πρώτο στον κόσμο πρωτότυπο παιδικού καθίσματος

Εμπνευσμένος από τον τρόπο που ταξιδεύουν οι αστροναύτες, κοιτώντας αντίθετα στη φορά κίνησης, ο γιατρός Bertil Aldman, μετέπειτα καθηγητής οδικής ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Τσάλμερς του Γκέτεμποργκ, παρουσιάζει το ένα πρωτότυπο παιδικού καθίσματος ασφαλείας. Η Volvo ήταν στενά συνδεδεμένη με την εξέλιξη του πρωτότυπου, το οποίο δοκιμάστηκε σε ένα Volvo PV544.

 

1967: Αναστρέψιμο κάθισμα συνοδηγού με επένδυση και ζώνη για παιδιά

Το πρώτο παιδικό κάθισμα ασφαλείας που διατέθηκε προς πώληση, δημιουργήθηκε με την αναστροφή του καθίσματος του συνοδηγού. Η προσθήκη μιας μαλακής επένδυσης για την πλάτη και ενός σετ από ιμάντες, έκανε δυνατή την ασφαλή τοποθέτηση του παιδιού στο κάθισμα, με το παιδί να κοιτάει αντίθετα με τη φορά κίνησης. Η συγκεκριμένη λύση ήταν διαθέσιμη προς αγορά, ως αξεσουάρ για το Volvo Amazon, που μόλις είχε λανσαριστεί εκείνη τη χρονιά.

 

1972: Πρώτο αυτόνομο παιδικό κάθισμα ασφαλείας της Volvo

Τα παιδικά καθίσματα ασφαλείας που κοιτούν προς τα πίσω, αντίθετα δηλαδή προς τη φορά κίνησης, υποστηρίζουν αποτελεσματικότερα τον παιδικό αυχένα και μοιράζουν τη δύναμη της πρόσκρουσης σε μεγαλύτερη επιφάνεια, άρα ελαττώνοντας τις όποιες επιπτώσεις.

 

1976: Υπερυψωμένο κάθισμα για παιδιά

Από την ηλικία των τριών ή τεσσάρων ετών τα παιδιά μπορούν να ταξιδεύουν κοιτώντας εμπρός. Η Volvo συστήνει τα πιο μεγάλα παιδιά, μέχρι την ηλικία των 10 ετών ή για όσο διάστημα το ύψος τους δεν υπερβαίνει τα 140 εκ., να χρησιμοποιούν το ειδικό υπερυψωμένο κάθισμα μαζί με τη ζώνη ασφαλείας.

 

1990: Πρώτο στον κόσμο ενσωματωμένο παιδικό υπερυψωμένο κάθισμα

Ουσιαστικά τη χρονιά αυτή η Volvo παρουσίασε το πρώτο ενσωματωμένο παιδικό υπερυψωμένο κάθισμα για τη μεσαία πίσω θέση, που παρουσιάστηκε στο Volvo 960. Το κάθισμα αυτό μπορούσε να αναπτύσσεται και να διπλώνει στην αρχική του θέση κατά βούληση. Το 1995 ακολούθησαν τα αντίστοιχα ενσωματωμένα παιδικά υπερυψωμένα καθίσματα για τις δύο εξωτερικές πίσω θέσεις, στο Volvo S40.

1999: Παιδικό κάθισμα ασφαλείας που κοιτάει προς τα πίσω, με ΙSOFIX

Το ISOFIX είναι ένα τυποποιημένο ενσωματωμένο στο αυτοκίνητο σύστημα, για προσάρτηση παιδικού καθίσματος ασφαλείας. Η Volvo παρουσίασε το πρώτο στον κόσμο παιδικό κάθισμα ασφαλείας που κοιτάει προς τα πίσω, ειδικά για το ISOFIX. Ουσιαστικά επρόκειτο για δύο καθίσματα σε ένα! Και τα δύο – ένα για βρέφη και ένα για μικρά παιδιά έως την ηλικία των τεσσάρων ετών – συνδέονταν στο ίδιο πλαίσιο ISOFIX.

2007: Ενσωματωμένο υπερυψωμένο κάθισμα ασφαλείας δύο σταδίων

Παρουσιάστηκε στο Volvo V70. Η ανάπτυξη του καθίσματος σε δύο στάδια, άρα σε δύο διαφορετικά ύψη, εξασφάλιζε καλύτερη εφαρμογή της ζώνης ασφαλείας ανεξάρτητα από το μέγεθος του παιδιού. Παράλληλα, η Volvo παρουσίασε και περιοριστές φορτίου στις ζώνες ασφαλείας, που προσαρμόζονταν στο σωματότυπο κάθε παιδιού, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το βάρος του.

2014: Πρωτότυπο φουσκωτού παιδικού καθίσματος ασφαλείας

Η τελευταία καινοτομία της Volvo, ακόμα σε στάδιο εξέλιξης, προσφέρει μεγάλη πρακτικότητα χωρίς συμβιβασμό στην παρεχόμενη ασφάλεια. Χάρη σε μία ενσωματωμένη αντλία αέρα μπορεί να φουσκώνει σε μόλις 40 δευτερόλεπτα αλλά και να ξεφουσκώνει πολύ εύκολα, ώστε να μεταφερθεί ή να τοποθετηθεί σε άλλο όχημα.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...