Κληρονομία ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης

Θα τον πληρώσουν οι κληρονόμοι όσων τον οφείλουν

  • -
  • -

Το υπουργείο Οικονομικών δεν θα μπορούσε να αφήσει στο απυρόβλητο όσους όφειλαν φόρο πολυτελούς διαβίωσης και …απεβίωσαν προτού τον πληρώσουν. Έτσι οι κληρονόμοι θα πρέπει να προσέλθουν στις ΔΟΥ και να αναζητήσουν το σχετικό σημείωμα οφειλής. Σε σχετική εγκύκλιο δίνονται διευκρινήσεις για τον τρόπο είσπραξης του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης που πρέπει να πληρώσουν όσοι κατείχαν το έτος 2012 ΙΧ και JEEP με κυβισμό ακριβώς χίλια εννιακόσια είκοσι εννέα (1.929) κυβικά και άνω, αεροσκάφη, ελικόπτερα, ανεμόπτερα, πισίνες κλπ.

Σε περιπτώσεις αποβιωσάντων, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης που προκύπτει για το διάστημα προ θανάτου, βαρύνει τους κληρονόμους, ανάλογα με το ποσοστό της κληρονομικής τους μερίδας. Εδώ βέβαια υπάρχουν ψιλά γράμματα  καθώς θα πρέπει να εξεταστεί αν υπάρχει διαθήκη ή όχι και αν θα γίνει αποδοχή της κληρονομίας από τους κληρονόμους.

Εάν κατά την διάρκεια του έτους 2012, επιβατικό αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης είχε μεταβιβαστεί ή είχε τεθεί σε ακινησία, ή είχε καταστραφεί ολοκληρωτικά, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης επιβάλλεται ανάλογα για τους μήνες που αυτό βρίσκονταν στην κυριότητα ή κατοχή του υπόχρεου μέσα στην χρήση 2012, σε τόσα δωδέκατα όσοι και οι μήνες κυριότητας ή κατοχής του αυτοκινήτου.

Για τα επιβατικά ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα που αγοράστηκαν μεταχειρισμένα από τον ΟΔΔΥ, ως έτος πρώτης κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα θεωρείται αυτό που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας που χορηγήθηκε μετά την μεταβίβασή τους από τον ΟΔΔΥ.
Σε περίπτωση συγκυριότητας, ο φόρος επιμερίζεται κατά το λόγο των ιδανικών μεριδίων καθενός συγκυρίου, όπως και η αντικειμενική δαπάνη.

Από την επιβολή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης εξαιρούνται τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με παλαιότητα άνω των δέκα (10) ετών από το έτος πρώτης κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα, καθώς και τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης αναπήρων, τα οποία απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας. Για το οικονομικό έτος 2013 παλαιότητα άνω των δέκα (10) ετών, έχουν τα αυτοκίνητα με έτος πρώτης κυκλοφορίας πριν από την 01/01/2003.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...