Τα πάντα για το νέο MINI 2014

Πληροφορίες για τους κινητήρες, τις επιδόσεις, τις διαστάσεις, την τεχνολογία και το πλαίσιο των νέων Cooper και Cooper S

  • -
  • -
original Mini

Με την κυκλοφορία του Mini το 1959, ο Alec Issigonis έφερε την επανάσταση στη βιομηχανία αυτοκινήτου. Ένας εγκάρσια τοποθετημένος κινητήρας, κίνηση εμπρός (FWD), τροχοί στις τέσσερις γωνίες του αμαξώματος και ένα προηγμένο πλαίσιο δημιούργησαν μία απαράμιλλη ευρυχωρία στην καμπίνα του μικρού αυτοκινήτου, συνδυασμένη με εξαιρετική οδική συμπεριφορά και ευελιξία. Οι φιλοσοφίες που εισήγαγε ο Issigonis στο Mini αποτέλεσαν τη βάση για πολλές γενιές μικρών αυτοκινήτων.
Διάβασε την ιστορία του original Mini και του Mini Cooper

Τα αποκαλυπτήρια του ολοκαίνουργιου MINI πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Οξφόρδη, δύο μέρες πριν την επίσημη πρεμιέρα του στις εκθέσεις του Τόκιο και του Λος Άντζελες στις 20/11. Βλέποντας τις επίσημες φωτογραφίες γίνεται άμεσα αντιληπτό πως η εμφάνιση διαφοροποιείται αισθητά από το προηγούμενο μοντέλο, καταφέρνοντας ωστόσο να διατηρεί τις γραμμές του original Mini. Άλλωστε, αισθητικά το νέο μοντέλο είναι πολύ κοντά στο Vision Concept που πρωτοείδαμε τον περασμένο Ιούλιο. Η σχεδίαση διατηρεί τις γνώριμες γραμμές με κύρια αλλαγή την πιο μεγάλη εμπρός μάσκα, ενώ οι στρογγυλοί προβολείς, η επίπεδη οροφή, οι μαύρες κολόνες και οι ρίγες παραμένουν χαρακτηριστικά στοιχεία της εμφάνισης, όπως και ο αεραγωγός στο καπό της έκδοσης Cooper S. Άλλες αλλαγές είναι το δαχτυλίδι LED στους εμπρός προβολείς, μια ιδέα που πρωτοείδαμε στο Rocketman concept το 2011 και τα μεγαλύτερα πίσω φώτα που πλέον εισχωρούν στο πορτμπαγκάζ. Σε διατάσεις, το νέο μοντέλο είναι φυσικά μεγαλύτερο, τόσο σε μήκος (+98 mm) που φτάνει τα 3.821 mm, όσο σε πλάτος (+ 44 mm) και σε ύψος (+7 mm) που είναι στα 1.727 mm και 1.414 mm αντίστοιχα. Μεγαλύτερο κατά 28 mm είναι και το μεταξόνιο που πλέον έφτασε τα 2.495 mm. Όφελος, εκτός από τους χώρους επιβατών, έχουμε και στο πορτμπαγκάζ που μεγάλωσε κατά 51 λίτρα, στα 211. Όπως ο προκάτοχός του, το νέο MINI θα κατασκευάζεται στην Οξφόρδη, όπου κατασκευάζονται αυτοκίνητα εδώ και πάνω από 100 χρόνια.

 

Κινητήρες 1.5 και 2.0
NEO_MINI_2014

Η γκάμα του νέου Mini απαρτίζεται από 3κύλινδρα και 4κύλινδρα μοτέρ, με περισσότερο ενδιαφέρον για εμάς να συγκεντρώνει ο ολοκαίνουργιος 1.500άρης MINI TwinPower Turbo που κινεί την έκδοση Cooper. Είναι 3κυλινδρος και αποδίδει 136 ίππους και 220 Nm ροπής στις μόλις 1.250 rpm, η οποία μπορεί να αυξηθεί στιγμιαία στα 230 Nm μέσω της λειτουργίας overboost. Η δεύτερη επιλογή σε βενζίνη είναι ο 4κύλινδρος 2λιτρος turbo των 192 ίππων της έκδοσης Cooper S. Η ροπή των 280 Nm στις 1.250 rpm ανεβαίνει στα 300 Nm με overboost. Σε πετρέλαιο, ξεχωρίζει ο νέος 3κύλινδρος 1.5 diesel των 116 ίππων και 270 Nm για το MINI Cooper D. Όλοι τους συνδυάζονται είτε με χειροκίνητο 6άρι κιβώτιο, είτε με αυτόματο 6 σχέσεων. Η ΜΙΝΙ εξοπλίζει το νέο της μοντέλο και με σύστημα που προσαρμόζει τις ρυθμίσεις του μοτέρ, του τιμονιού και της ανάρτησης στις επιθυμίες του οδηγού, με 3 αντίστοιχες επιλογές: SPORT, MID και GREEN. Πιο αναλυτικά, η απόδοση και οι επιδόσεις των κινητήρων έχουν ως εξής:


ΜΙΝΙ COOPER COOPER S COOPER D
Κινητήρας 3-κύλινδρος 4-κύλινδρος 3-κύλινδρος
Κυβικά 1.499 cc 1.998 cc 1.496 cc
Καύσιμο βενζίνη βενζίνη πετρέλαιο
Ισχύς 136 PS 192 PS 116 PS
Ροπή 220-230 Nm 280-300 Nm 270 Nm
0-100 km/h 7,8-7,9 sec 6,7-6,8 sec 9,2 sec
Τελική ταχύτητα 210 km/h 233-235 km/h 204-205 km/h
Κατανάλωση 4,5-4,8 lt/100 km 5,2-5,8 lt/100 km 3,5-3,8 lt/100 km
Εκπομπές CO2 105-112 g/km 122-136 g/km 92-99 g/km


Στην περίπτωση των βενζινοκινητήρων, το πακέτο τεχνολογίας περιλαμβάνει υπερσυμπίεση, άμεσο ψεκασμό καυσίμου, μεταβλητό χρονισμό εκκεντροφόρων εισαγωγής και εξαγωγής (dual VANOS) και, στις ισχυρότερες εκδόσεις, πλήρως μεταβλητό έλεγχο και χρονισμό βαλβίδων σύμφωνα με το πρότυπο που πατενταρισμένου συστήματος VALVETRONIC του BMW Group. Οι κινητήρες diesel φέρουν επίσης υπερσυμπιεστή και την τελευταία γενιά του συστήματος ψεκασμού common rail. Σημαντική είναι η θέση του υπερσυμπιεστή που είναι ενσωματωμένος στην πολλαπλή εξαγωγής εξασφαλίζοντας μικρή διαδρομή των καυσαερίων, η οποία επιτρέπει την άμεση και αποτελεσματική ενεργοποίηση του συστήματος υπερπλήρωσης. Σημειωτέον πως όλοι οι νέοι κινητήρες πληρούν τις προδιαγραφές ρύπων EU6.

 

Εντελώς νέο πλαίσιο για σπορ αίσθηση και βελτιωμένη άνεση

Το νέο MINI βασίζεται στην καινούργια προσθιοκίνητη πλατφόρμα BMW UKL1 που προορίζεται για να χρησιμοποιηθεί σε περίπου 20 νέα MINI και BMW. Χάρη στη νέα πλατφόρμα, υπάρχουν μεγαλύτεροι χώροι για επιβάτες και αποσκευές. Η ανάρτηση αποτελείται από γόνατα McPherson εμπρός και άξονα πολλαπλών συνδέσμων πίσω και είναι ριζικά ανανεωμένη. Για πρώτη φορά χρησιμοποιούνται ηλεκτρικά ρυθμιζόμενοι αποσβεστήρες (αμορτισέρ). Με τον ηλεκτρικό έλεγχο των βαλβίδων του αμορτισέρ μπορεί να μεταβάλλεται η απόκριση σε ανώμαλους δρόμους.

NEO_MINI_2014
Δύο διαφορετικές χαρτογραφήσεις διατίθενται για τη ρύθμιση των αποσβεστήρων που θα ενεργοποιούνται μέσω ενός διακόπτη. Ανάλογα με τις προτιμήσεις του οδηγού, μπορεί να επιλέγεται η σπορ ρύθμιση ή να δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην άνεση. Νέο είναι και το σύστημα υποβοήθησης του τιμονιού EPS (Electronic Power Steering) που προσφέρει υποβοήθηση ανάλογη της ταχύτητας, ενώ συνδυάζεται και με λειτουργία υποβοήθησης παρκαρίσματος (parking assist). Εννοείται πως τα γνώριμα χαρακτηριστικά των MINI, όπως χαμηλό κέντρο βάρους, φαρδιά μετατρόχια, κοντοί πρόβολοι και εξαιρετικά άκαμπτο αμάξωμα παραμένουν, υποσχόμενα εξαιρετική οδική συμπεριφορά και τη χαρακτηριστική αίσθηση go-kart. Σύμφωνα με τη Mini πάντως, βελτιωμένη θα είναι και η άνεση του νέου μοντέλου.

 

Άνεση και ασφάλεια

Με τα συστήματα Head-Up-Display, προειδοποίησης ατυχήματος και αναγνώρισης πεζών, αυτόματου φρεναρίσματος με ταχύτητες αστικού περιβάλλοντος αλλά και την κάμερα οπισθοπορείας που κάνει το παρκάρισμα «παιχνιδάκι», το νέο Mini προσφέρει πολλά παραπάνω από τις προηγούμενες γενιές του. Τέλος, μόνο ως καλοδεχούμενα μπορούν να θεωρηθούν τα συστήματα αυτόματης χρήσης της μεγάλης σκάλας των φώτων κατά τις νυχτερινές ώρες αλλά και της επαναφοράς στα φώτα πορείας όταν εντοπιστεί αυτοκίνητο στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, καθώς και το εξελιγμένο cruise control που ειδοποιεί όταν η απόσταση από το προπορευόμενο όχημα μειωθεί αλλά και η κάμερα που αναγνωρίζει (και αναπαράγει στον πίνακα των οργάνων) τα όρια ταχύτητας.

NEO_MINI_2014

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...