Επιστροφή προστίμων σε ελέγχους ΚΤΕΟ μοτοσικλετών

Κάποιοι πλήρωσαν για εκπρόθεσμο ενώ είχε δοθεί παράταση

  • -
  • -

Με απόφαση του υπουργείου Μεταφορών επιστρέφονται τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί σε όσους πραγματοποίησαν εκπρόθεσμους ελέγχους ΚΤΕΟ στις μοτοσικλέτες τους αλλά εκ των υστέρων δόθηκε παράταση στα κατά τόπους προγράμματα πρόσκλησης ΚΤΕΟ ΜΟΤΟ από τις Περιφέρειες της χώρας. Όταν πρωτοξεκίνησε να εφαρμόζεται ο τεχνικός έλεγχος των μοτοσικλετών υπήρξαν πολλά παρατράγουδα εξαιτίας της άγνοιας επί του θέματος που είχε το σύνολο των ιδιοκτητών δικύκλων στην Ελλάδα. Ο εκπρόθεσμος έλεγχος έχει πρόστιμο το οποίο εισπράττεται υπό τη μορφή παραβόλου από τα ΚΤΕΟ και αποδίδεται στο δημόσιο. Όταν λοιπόν προσήλθαν μαζικά οι μοτοσικλετιστές στα ΚΤΕΟ κυρίως της Αθήνας, σχηματίστηκαν τεράστιες ουρές και ήταν αδύνατο να εξυπηρετηθούν εμπρόθεσμα οι ενδιαφερόμενοι. Επιπρόσθετα δόθηκε παράταση από τις κατά τόπους περιφέρειες όμως στο μεσοδιάστημα πολλοί πλήρωσαν πρόστιμο για εκπρόθεσμο έλεγχο άδικα. Μετά από πρωτοβουλία των ΙΚΤΕΟ δόθηκε λύση και το δημόσιο θα επιστρέψει τα παράβολα σε αρκετές χιλιάδες μοτοσικλετιστές που πήγαν για έλεγχο στις 8, 9 και 10 Απριλίου 2013.   

Συνοπτικά οι προβλεπόμενες ενέργειες προκειμένου οι εκπρόθεσμοι τεχνικοί έλεγχοι να μετατραπούν σε εμπρόθεσμοι και στη συνέχεια να επιστραφούν στους δικαιούχους τα ποσά που καταβλήθηκαν για πρόστιμα παραβόλου εκπροθέσμου ελέγχου είναι οι εξής:

 

1. Κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης προσέρχεται στο ΚΤΕΟ στο οποίο ελέγχθηκε το όχημα του και υποδεικνύοντας την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος υποβάλει αίτηση με την οποία ζητά:

α) Την παράδοση σε αυτόν των  διπλότυπων αποκομμάτων των παραβόλων που εκδόθηκαν.

β) Την έκδοση νέου δελτίου ΚΤΕΟ όπου ο έλεγχος από εκπρόθεσμος θα χαρακτηρίζεται εμπρόθεσμος, και

γ) Πιστοποιητική πράξη του ΚΤΕΟ περίπτωσης καταβολής αχρεωστήτος του πρόσθετου ειδικού τέλους εκπρόθεσμης προσέλευσης.

 

2. Το ΚΤΕΟ αφού επαληθεύσει τα στοιχεία και τα δεδομένα ελέγχου του οχήματος οφείλει να παραδώσει τα παραπάνω στον ενδιαφερόμενο πολίτη.  

 

3. Ο πολίτης προσκομίζει  στη συνέχεια τα ανωτέρω δικαιολογητικά και την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος στην οικία Δ/νση Μεταφορών & Επικοινωνιών της Περιφέρειας η οποία:

α) διαπιστώνει την ορθότητα της Πιστοποίησης του ΙΚΤΕΟ και

β) συμπληρώνει, σφραγίζει και υπογράφει την πράξη επιστροφής στην οπίσθια πλευρά του παραβόλου.

 

4.  Έχοντας λάβει ο πολίτης τα παραπάνω δικαιολογητικά πηγαίνει στην αρμόδια ΔΟΥ (ΠΡΟΣΟΧΗ: στην ΔΟΥ που προμηθεύτηκε τα εν λόγω παράβολα το ΚΤΕΟ),  η οποία αναγράφεται στο έντυπο της Πιστοποίησης του ΚΤΕΟ,  προκειμένου να του επιστραφεί το αντίστοιχο ποσό.   

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...