…και δυο λουκάνικα Φρανκφούρτης

Τι μας έμεινε μετά από το διήμερο ξεποδάριασμα στην 65η Έκθεση Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης

  • -
  • -

Αν νομίζατε ότι θα ερχόμουν στη Φρανκφούρτη, θα ξεποδαριαζόμουν σε αυτή την τεράστια (σε έκταση) έκθεση αυτοκινήτου και δεν θα γευόμουν τα γνωστά τοπικά λουκάνικα, γελαστήκατε. Αλλά και από την έκθεση, η γεύση είναι πέρα για πέρα γερμανική, με τους εγχώριους κατασκευαστές να είναι αυτοί που κεντρίζουν περισσότερο το ενδιαφέρον. Κατ’ αρχήν, για μια ακόμη φορά οι Mercedes-Benz, BMW και Audi κράτησαν τη μερίδα του λέοντος σε χώρο, καταλαμβάνοντας από ένα ολόκληρο Hall η καθεμία. Και όχι άδικα, αφού έχουν πραγματικά πολλά καινούργια πράγματα να δείξουν. Τον πιο “ψαγμένο” χώρο έχει η Audi με μια ολόκληρη πόλη πάνω από το… κεφάλι σου. Κτίρια μεγαθήρια και καταπράσινα δέντρα να κρέμονται ανάποδα από την οροφή και σε συνδυασμό με τους διαδρόμους της αίθουσας που καθρεφτίζονται στο ταβάνι, σχηματίζουν μια ολόκληρη μεγαλούπολη από πάνω σου. Στη BMW εστίασαν πάλι στην κίνηση, καθώς στο hall υπάρχει ένας περιμετρικός αυτοκινητόδρομος με διάφορα υψόμετρα όπου χαζεύεις κάμποσα ηλεκτρικά i3 να κινούνται εντελώς αθόρυβα γύρω σου. Στη Mercedes τέλος τον πρώτο λόγο έχει η εικόνα, με ολόκληρο σχεδόν την αίθουσα να είναι μια οθόνη. Το εντυπωσιακό περίπτερο είναι χτισμένο σε τρία επίπεδα με μπαλκόνια, από όπου μπορείς να χαζέψεις τις πρεμιέρες από ψηλά, έχοντας την τεράστια αίθουσα σαν πιάτο μπροστά σου. Και οι υπόλοιποι Γερμανοί κατασκευαστές όμως δεν έχασαν την ευκαιρία να το γιορτάσουν εντός έδρας και -γιατί όχι- να δείξουν για μια ακόμη φορά την επιθετική στρατηγική τους σε μια φουρτουνιασμένη ευρωπαϊκή αγορά: πέφτουν οι πωλήσεις στη Γηραιά Ήπειρο; Κόντρα αυτοί, με νέα μοντέλα όπως τα Mercedes-Benz GLA, BMW i3 και i8, VW Golf Sportsvan , Audi A3 Cabrio, Porsche 911 Turbo και 918 Spyder, αλλά και με εντυπωσιακά concepts που υπόσχονται να ομορφύνουν τους δρόμους μας στο μέλλον, σαν τα Audi Sport quattro και Nanuk quattro, τη Mercedes S-Class Coupe, το Opel Monza και το BMW Active Tourer Outdoor. Οι υπόλοιποι; Λίγα πράγματα. Όπου πράγματα βάλε νέα μοντέλα και πρωτότυπα, από τα οποία ξεχωρίζω τα Citroen Cactus, Ford S-MAX, Hyundai i10, Kia Niro, Nissan X-Trail, Peugeot 308 και Renault Initiale Paris.

Δες όλα τα νέα μοντέλα που παρουσιάστηκαν στην 65η Έκθεση της Φρανκφούρτης ΕΔΩ

Κατά τα λοιπά, οι επισκέπτες στις δύο ημέρες τύπου ήταν πολλοί αλλά λιγότεροι από όσο περίμενα, η βροχή έκανε κατά διαστήματα την εμφάνισή της δυσκολεύοντας τις μετακινήσεις εντός του εκθεσιακού κέντρου, τα κορίτσια των εταιρειών πανέμορφα όπως πάντα, ενώ μεγάλη απούσα ήταν η BMW M4 Concept που θα προτιμήσει το Los Angeles για το επίσημο ντεμπούτο της, τον ερχόμενο Νοέμβρη. Παραπάνω θα δείτε μια πλούσια συλλογή εικόνων με στιγμιότυπα της έκθεσης, ενώ παρακάτω παραθέτω μερικές σκέψεις μου από όσα είδα:

  • Το Cactus με εντυπωσίασε σαν ιδέα και από όσο μου είπαν στη Citroen, η έκδοση παραγωγής δεν θα αλλάξει αισθητά. Μακάρι.
  • Το Rapid Spaceback είναι όμορφο πίσω και προβλέπω πως θα κάνει θραύση στην ελληνική αγορά αν όντως η τιμή του είναι ίδια με του sedan, όπως έμαθα. Και όχι μόνο επειδή είναι όμορφο φυσικά. Στην Ελλάδα μέχρι τις αρχές του νέου έτους.
  • Το Peugeot 308 μου άφησε ερωτηματικά με την ποιότητα των υλικών του. Θα περιμένω να το ξαναδώ στην Ελλάδα.
  • Συνοδήγησα το BMW i3 και ενθουσιάστηκα με το λιτό αλλά μοντέρνο και πολύ ευρύχωρο εσωτερικό του. Οι πίσω πόρτες θυμίζουν Mazda RX-8 – πρέπει να είναι ανοιχτές οι εμπρός για να ανοίξουν αυτές στη συνέχεια.
  • Το Hyundai i10 μου άρεσε πολύ σχεδιαστικά, ενώ σε ποιότητα και χώρους παραμένει στο ίδιο καλό επίπεδο. Αν και οδηγικά είναι σαν το Picanto, βλέπω να χτυπάει κορυφή στα μικρά.
  • Η Chevrolet με έβαλε σε δίλημμα: Camaro Cabrio ή Corvette Cabrio; Άφησα την απάντηση για όταν κερδίσω το λόττο.
  • Άκουσα πως η μία και μοναδική Rolls Royce Celestial πουλήθηκε! Τιμή δεν έμαθα.
  • Η Seat δεν είχε κανένα πρωτότυπο από το μελλοντικό SUV το οποίο συζητιέται εδώ και καιρό. Αρκέστηκε στο Leon ST. Μαθαίνω πάντως πως το νέο Leon πουλάει καλά στην Ευρώπη. Μπράβο, του αξίζει.
  • Η Alfa 4C, παρότι έκδοση παραγωγής, ήταν κλειδωμένη στη Φρανκφούρτη! Φήμες θέλουν το μπες-βγες να απαιτεί καλογυμνασμένα κορμιά. Με τέτοια ομορφιά, ας έμπαινα και ας έμενα εκεί…
  • Η Honda επιβεβαίωσε επίσημα αυτό που περιμέναμε/ελπίζαμε: το επόμενο Civic Type-R θα έχει 2λιτρο Turbo κινητήρα με πάνω από 280 ίππους. Το αναμένουμε εναγωνίως…
  • Το Nissan X-Trail θεωρώ πως είναι πανέμορφο. Τόσο που αναρωτιέμαι πως θα είναι το επόμενο Qashqai.
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...