Βουνό ή θάλασσα;

5 & 5 λόγοι για να διαλέξεις το ένα ή το άλλο για τις διακοπές σου

  • -
  • -

Βουνό ή θάλασσα;Ιδού η απορία, θα έλεγε ο λάτρης του Σαίξπηρ. Όχι ο κλασικός Έλληνας όμως, που στο μυαλό του η έννοια “διακοπές” είναι άρρηκτα συνυφασμένη με τις λέξεις “θάλασσα”, “βουτιές”, “μαύρισμα”, “ξαπλώστρα” κλπ. Και όμως, το βουνό έχει να αντιπροτείνει σημαντικά πλεονεκτήματα, τα οποία ξέρουν και ασπάζονται οι λιγοστοί που παίρνουν καλοκαιριάτικα τον ανήφορο από άποψη και όχι επειδή έτυχε το χωριό τους να βρίσκεται εκεί ψηλά, στα κατσάβραχα. Πλεονεκτήματα που θα αναλύσουμε και θα αντιπαραθέσουμε με τα αντίστοιχα της θάλασσας, για να βοηθήσουμε στην απάντηση του “καυτού” ερωτήματος που θέτει ο τίτλος του άρθρου.

Βουνό επειδή…


Το μεσημέρι δροσιά

Το θερμόμετρο σκαρφάλωσε τη 40άρα, στο καπό του αυτοκινήτου τηγανίζεις αυγά και τριγύρω σκάει ο τζίτζικας; Μη σκας. Στο βουνό βρίσκεις μια καλή σκιά κάτω από ένα μεγάλο δέντρο, κατά προτίμηση πλάτανο και απολαμβάνεις τη μεσημεριανή σου σιέστα στη δροσιά, με ηχητική υπόκρουση-νανούρισμα κατευθείαν από τη φύση. Αν τώρα πετύχεις και κάνα αεράκι που κατεβαίνει από την απέναντι κορυφή, τότε πραγματικά είσαι άρχοντας.

 

Το βράδυ σεντονάκι

Αν το μεσημέρι ψάχνεις σκιά για να ξεγλιστρήσεις από τη ζέστη, το βράδυ στο βουνό συνήθως χρειάζεσαι σεντόνι, για να μην ξεπαγιάσεις καλοκαιριάτικα. Αν μάλιστα το λέει η καρδούλα σου και δεν φοβάσαι πιθανούς νυχτερινούς επισκέπτες ορμώμενους από τα λαγκάδια, απλώνεις ράντζο ή στρωματσάδα στο μπαλκόνι ή στην αυλή και κάνεις τον απόλυτο καλοκαιρινό ύπνο. Μόνο μην ξεχάσεις την ψιλή κουβέρτα της γιαγιάς και πουντιάσεις.

 

Ένα με τη φύση

Στη θάλασσα θα βρεις νερό, μπόλικο και αλμυρό. Και άμμο. Στο βουνό, όλη η χλωρίδα και η πανίδα ξανοίγεται εμπρός σου, χαρίζοντάς σου μοναδικές εικόνες φυσικής ομορφιάς και καλώντας σε να αρχίσεις τις εξερευνήσεις ως άλλος Ιντιάνα Τζόουνς. Τι καλύτερο από το να απολαμβάνεις μεζεδάκια και τσίπουρα δίπλα στην πηγή με το φυσικό, παγωμένο τρεχούμενο νερό; Και από κάτω να περιμένει το καρπούζι, για μετά…

 

Για όλες τις τσέπες

Καλοκαιριάτικα, όσο ανεβαίνει το υψόμετρο πέφτουν οι τιμές. Αν λοιπόν δεν είσαι από τους τυχερούς που έχουν μια καβάτζα στο χωριό, αλλά ούτε και ικανό μπάτζετ στον κουμπαρά για τις πολυπόθητες διακοπές στο νησί, μην πτοείσαι. Το βουνό σε περιμένει με ελκυστικές τιμές, τόσο για μάσα όσο και για ύπνο. Και όλα αυτά, χωρίς αναγκαστικά να πέφτει το ποιοτικό επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών.

 

Δε βαριέσαι με τίποτα

Στη θάλασσα κάνεις μπάνιο. Τρως και μεζεδάκια με ουζάκι. Στο βουνό, εκτός από το κλασικό φαγοπότι, μπορείς να κάνεις ένα σωρό άλλα πράγματα: από πικ-νικ και πεζοπορία, μέχρι ποδηλασία και εξερευνήσεις. Για το τελευταίο, απαραίτητο αξεσουάρ η μαγκούρα του παππού. Άσε που, αν είσαι λάτρης και κάτοχος 4x4, είσαι στο δανικό σημείο! Και όσο για μπάνιο, ε, όλο και κάνα ποτάμι ή λίμνη θα υπάρχει εκεί κοντά. Και για το απογευματάκι, must η συμμετοχή στα τοπικά πρωταθλήματα ταβλιού και δηλωτής!

 

 

Θάλασσα επειδή…


Γιατί εκεί πάνε όλοι

Μόνο αν έχεις αγοραφοβία ή έχεις βαρεθεί την πολυκοσμία και θες την ησυχία σου θα νιώσεις άβολα στην παραλία καλοκαιριάτικα. Κατά τα άλλα, εδώ είναι όλος ο κόσμος, καλός και κακός: ο γνωστός που είχες καιρό να δεις και συνάντησες τυχαία, ο τάδε celebrity που βλέπεις στην TV, ή τα αμέτρητα καλλίγραμμα και καλογυμνασμένα κορμιά που ομορφαίνουν περεταίρω το τοπίο! Πρόσεξε μόνο μην σκοντάψεις πάνω στον προϊστάμενο που του είπες ότι έχεις αναρρωτική άδεια…

 

Ίδρωσες; Βούτα

Διακοπές στη θάλασσα σημαίνει αμέτρητες βουτιές στο απέραντο γαλάζιο, που όση ζέστη και να κάνει αυτό είναι εκεί και σε περιμένει, έτοιμο να σε δροσίσει κάθε φορά που θα βυθιστείς μέσα του. Ίδρωσες; Δεν έχεις παρά να σηκωθείς από την ξαπλώστρα και να βαδίσεις μέχρι την ακροθαλασσιά. Πρόσεξε μόνο την άμμο που ζεματάει, τα κουβαδάκια του μπόμπιρα, το μπαλάκι του άσχετου που παίζει ρακέτες και την ομπρέλα της διπλανής που την πήρε ο αέρας.

 

Κολύμπι, η καλύτερη άσκηση

Δεν έχεις χρόνο για να γυμνάζεσαι, ή δεν σου περισσεύουν χρήματα για το γυμναστήριο; Το κολύμπι είναι η ιδανική λύση. Συνδυάζει μηδέν κόστος και ευχαρίστηση, δυναμώνοντας παράλληλα τόσο το καρδιαγγειακό όσο και το μυϊκό μας σύστημα. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το 1971 μέχρι το 2003 σε 40.547 άνδρες ηλικίας 20-90 ετών, οι κολυμβητές είχαν χαμηλότερο δείκτη θνησιμότητας από αυτούς που περπατούσαν ή έτρεχαν! Μην ξεχάσεις μόνο τα μπρατσάκια σου.

 

Ξάπλα και… πέρα βρέχει

Προέρχεσαι από ένα βαρύ χειμώνα, γεμάτο τρέξιμο, πίεση και άγχος; Αυτό που ζητάς είναι ξεκούραση, ανεμελιά και ξεγνοιασιά; Η θάλασσα είναι ο ιδανικός τόπος διακοπών για σένα. Άπλωσε το κορμί σου στην ξαπλώστρα και μην ασχολείσαι με τίποτε άλλο, παρά μόνο με το πότε θα κάνεις την επόμενη βουτιά και για το τι θα φας το μεσημέρι. Απαραίτητα αξεσουάρ η ομπρέλα και το αντηλιακό, αν δεν θες να καταλήξεις φλαμπέ.

 

Στην ανάγκη, ξενοδοχείον “Τα άστρα”

Ξέμεινες από μπάτζετ διακοπών και δεν υπάρχει σπίτι στο χωριό; Δεν είναι ανάγκη να ξεμείνεις στην πόλη. Πάρε σκηνή και τα άκρως απαραίτητα και όρμα σε μια ήσυχη παραλία για ελεύθερο camping (ρίξε μια ματιά και στο σχετικό άρθρο του τεύχους). Θυμήσου: Η ευγένεια και η συνεργασία με πιθανούς γειτόνους, είναι χρήσιμη. Το τσουχτερό πρόστιμο που προβλέπει ο νόμος, καραδοκεί. Ο σεβασμός στο περιβάλλον, επιβάλλεται.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...