Επιτέλους, φυσικό αέριο στην Ελλάδα

Κατά μέσο όρο 45% φθηνότερο σε σχέση με τη βενζίνη - 12 νέοι σταθμοί CNG από τη ΔΕΠΑ και τα Ελληνικά πετρέλαια

  • -
  • -

Πρόσβαση στο φυσικό αέριο (CNG), ένα καύσιμο φτηνό και φιλικό προς το περιβάλλον θα έχουν σε λίγο καιρό οι Έλληνες. Όπως ανακοίνωσε η ΔΕΠΑ, σχεδιάζει τη δημιουργία δικτύου πρατηρίων φυσικού αερίου, σε συνεργασία με τα Ελληνικά Πετρέλαια. Συγκεκριμένα, ο προγραμματισμός της ΔΕΠΑ προβλέπει το άνοιγμα 12 νέων πρατηρίων στις μεγάλες πόλεις κατά μήκος του οδικού άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης, από τα οποία 6-7 εντός του 2013 και τα υπόλοιπα μέσα στο 2014. Ήδη μέσα στο καλοκαίρι του 2013 αναμένεται η εμπορική λειτουργία των πρατηρίων σε Θεσσαλονίκη και Κηφισιά.

Το βασικότερο πλεονέκτημα του CNG είναι η οικονομία. Η τρέχουσα τιμή του φυσικού αερίου κίνησης είναι 0,976 ευρώ ανά κιλό, που αντιστοιχεί περίπου σε 1,5 λίτρο βενζίνης (δες την τρέχουσα τιμή καυσίμου εδώ). Με άλλα λόγια, το αέριο είναι κατά μέσο όρο 45% φθηνότερο σε σχέση με τη βενζίνη.

Μέχρι πρόσσφατα, το υψηλό κόστος για την δημιουργία πρατηρίων με φυσικό αέριο (CNG), περιόριζαν τις επιλογές ανεφοδιασμού στους δύο σταθμούς που διαθέτει η ΔΕΠΑ στην Αττική, στις περιοχές της Ανθούσας και των Άνω Λιοσίων. Αυτός ήταν και ο λόγος που τα οχήματα CNG ουσιαστικά ήταν ανύπαρκτα στη χώρα μας, αφού μέχρι και σήμερα η ΔΕΠΑ τροφοδοτούσε μόλις 600 λεωφορεία ΟΣΥ (πρωην ΕΘΕΛ) και 102 απορριμματοφόρα δήμων. Μέχρι και το πρώτο 6μηνο του 2013, ο κάτοχος ενός αυτοκινήτου CNG, μπορούσε να το φουλάρει αποκλειστικά στοσταθμό της Ανθούσας που λειτουργεί και ως πρατήριο λιανικής πώλησης.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...