F1 GP Βελγίου: Το πρόγραμμα και οι αλλαγές που θα δούμε

Η F1 επιστρέφει από το καλοκαιρινό διάλειμμα με το Grand Pix του Βελγίου το οποίο γίνεται στην θρυλική πίστα του Spa.

  • -
  • -

Σε μία από τις πιο αγαπητές σε θεατές και οδηγούς πίστα της σεζόν, εκείνη του Spa στο Βέλγιο, θα γίνει ο 14ος αγώνας της χρονιάς ο οποίος φέρνει μαζί του αλλαγές.

Αλλαγές στην πίστα

Οι πρώτες αλλαγές αφορούν την ίδια την διαδρομή. Για λόγους που σχετίζονται με την ασφάλεια οι υπεύθυνοι της πίστας έχουν προχωρήσει σε τροποποίηση των εξόδων διαφυγής, ενώ έχουν περάσει καινούρια άσφαλτο σε ένα κομμάτι της διαδρομής, ώστε τα αυτοκίνητα να έχουν καλύτερη πρόσφυση.

Οι παραπάνω αλλαγές είναι σημαντικές καθώς υπάρχουν έντονες φήμες οι οποίες θέλουν την Formula 1 να βγάζει το Spa από το καλεντάρι του 2023. Ωστόσο, η αποχώρηση του Grand Prix της Γαλλίας έκανε το τοπίο για το Βέλγιο λίγο πιο ευνοϊκό.

belgio-spa-diadromi

Ακόμα, η πίστα θέλει να επαναφέρει την αίγλη της και να διορθώσει τα κακώς κείμενα του 2021, όταν η καταρρακτώδης βροχή οδήγησε σε έναν αγώνα-φιάσκο, ο οποίος θεωρήθηκε ότι έγινε καθαρά για τυπικούς λόγους, όμως στην πραγματικότητα δεν ολοκληρώθηκε ούτε ένας γύρος σε αγωνιστικές συνθήκες.

Δείτε ακόμα: Έκτακτο: Η Audi μπαίνει επίσημα στην F1

Αλλαγές και στους κανονισμούς

Εκτός από τις τροποποιήσεις στην ίδια την πίστα, αλλαγές θα υπάρξουν και σε επίπεδο κανονισμών. Η FIA κάνει πιο αυστηρό το πλαίσιο το οποίο έχει δημιουργήσει ήδη από τον Καναδά ώστε να εξαλείψει το φαινόμενο του porpoising, δηλαδή των αναπηδήσεων που δημιουργούνται στα μονοθέσια κάποιων ομάδων όταν εκείνα κινούνται με μεγάλη ταχύτητα, το οποίο οφείλεται στον εντελώς διαφορετικό τρόπο που διαχειρίζονται το αεροδυναμικό φορτίο, σε σχέση με εκείνα των προηγούμενων ετών. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το παραπάνω θα ευνοήσει την Mercedes περισσότερο από όλες τις ομάδες, καθώς τα δικά της μονοθέσια ήταν εκείνα που είχαν το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως αυτό μένει να αποδειχθεί στην πράξη.

charles-leclerc-belgio-spa

Στο τέλος της κατάταξης ο Leclerc

Μπορεί η επίδραση των κανονισμών να είναι άγνωστο αν θα ευνοήσει κάποια ομάδα και ποια θα είναι αυτή, όμως αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι η μάχη της κορυφής θα έχει έναν διεκδικητή λιγότερο, καθώς η Ferrari θα αλλάξει ολόκληρη την υβριδική μονάδα ισχύος του Leclerc, θέλοντας να προλάβει τα προβλήματα αξιοπιστίας που την έχουν ταλαιπωρήσει στην φετινή σεζόν, καθώς τόσο το Spa όσο και η Monza που ακολουθεί έχουν πολύ μεγάλες ευθείες και άρα αυξημένες απαιτήσεις από τους κινητήρες. Δεδομένου ότι ο Leclerc έχει περάσει προ πολλού τις επιτρεπόμενες αλλαγές κινητήρα, θα δεχτεί ποινή η οποία είναι να εκκινήσει από το τέλος του grid.

Ο καιρός

Αστάθμητος παράγοντας στο Spa διαχρονικά είναι ο καιρός. Για φέτος η πρόβλεψη δίνει 40% πιθανότητα βροχής την Παρασκευή και το Σάββατο, ενώ για την Κυριακή είναι μικρότερη του 20%. Ωστόσο, τα δάση των Αρδεννών μπορούν να αλλάξουν την εικόνα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και να ανατρέψουν κάθε πρόγνωση.

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα του αγωνιστικού τριημέρου.

Παρασκευή

 

 
Ελεύθερες δοκιμές 1 15:00
Ελεύθερες δοκιμές 2 18:00
Σάββατο  
Ελεύθερες δοκιμές 3 14:00
Κατατακτήριες 17:00
Κυριακή  
Αγώνας 16:00

Η μετάδοση θα γίνει από την ΕΡΤ (ελεύθερες δοκιμές στο ERTflix, κατατακτήριες και αγώνας στην ΕΡΤ2), την Cosmote TV στο κανάλι Cosmote Sport 5, ενώ υπάρχει και το επίσημο συνδρομητικό πακέτο του αθλήματος με την ονομασία F1 TV, στο οποίο η περιγραφή γίνεται στα Αγγλικά, από το βρετανικό κανάλι Sky Sports.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...