Επίσημο και οριστικό: Ο Vettel αποχωρεί από τη Formula 1 [video]

Ο Vettel αποχωρεί τηρώντας τις υποσχέσεις του, ενώ πριν κλείσει την καριέρα του θα πετύχει ακόμα ένα ρεκόρ.

  • -
  • -

Ο Γερμανός οδηγός είχε κάποια στιγμή ερωτηθεί γιατί δεν έχει προσωπικό λογαριασμό στο instagram - υπάρχει εδώ και χρόνια το vettelofficial, αλλά δεν είχε προσωπικό λογαριασμό. Η απάντησή του ήταν ότι θα φτιάξει ένα όταν θα έχει σκοπό να αποχωρήσει. Όπως είχε υποσχεθεί, λοιπόν, σήμερα δημιούργησε τον λογαριασμό sebastianvettel που είναι το προσωπικό του προφίλ. Όντας τόσο δημοφιλής συγκέντρωσε γρήγορα πάνω από 500.000 followers και τότε ανέβασε ένα video σε δύο εκδοχές, μία μιλώντας αγγλικά και μία γερμανικά. Το μήνυμα με το οποίο ξεκινάει είναι ότι στο τέλος της σεζόν του 2022 θα σταματήσει την καριέρα του, όμως η συνέχεια είναι το πραγματικό "χρυσάφι".

 

Μεταξύ άλλων, ο Σεμπάστιαν Φέτελ δήλωσε: «Είχα το προνόμιο να δουλέψω με πολλούς φανταστικούς ανθρώπους στη Formula 1 τα τελευταία 15 χρόνια - υπάρχουν πάρα πολλοί για να αναφέρω και να ευχαριστήσω. Τα τελευταία δύο χρόνια ήμουν οδηγός της Aston Martin Aramco Cognizant Formula One Team - και, παρόλο που τα αποτελέσματά μας δεν ήταν τόσο καλά όσο ελπίζαμε, είναι πολύ σαφές για μένα πως γίνεται ό,τι χρειάζεται ώστε η ομάδα να αγωνιστεί στο υψηλότερο επίπεδο τα επόμενα χρόνια».

Ο νικητής τεσσάρων παγκοσμίων πρωταθλημάτων οδηγών στη Formula 1, βρίσκεται τρίτος στη λίστα όλων των εποχών με τους νικητές των Grand Prix, με 53 νίκες, πίσω μόνο από τον Lewis Hamilton (103) και τον Michael Schumacher (91).

Πριν φύγει θα «300αρίσει»

Με την αποχώρησή του ο Vettel θα μπει σε ένα ιδιαίτερα κλειστό club, το οποίο αυτή τη στιγμή έχει μόλις 6 μέλη. Θα έχει συμπληρώσει 300 συμμετοχές. Οι οδηγοί που έχουν καταφέρει να φτάσουν ή να ξεπεράσουν αυτό το ορόσημο είναι ο Raikkonen με 349, ο Alonso με 345, ο Barrichello με 322, ο Schumacher με 306, ο Button επίσης με 306 και ο Hamilton ο οποίος συμπλήρωσε 300 εκκινήσεις στο Grand Prix Γαλλίας.

Κοινωνική δράση

Ο Vettel είναι ίσως ο οδηγός με την μεγαλύτερη κοινωνική δράση, μαζί με τον Hamilton, αν και η εστίαση του κάθε ενός από τους δύο πρωταθλητές διαφοροποιείται από του άλλου. Οι τομείς στους οποίους κάνει τις μεγαλύτερες προσπάθειες ο Vettel είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα με ακόμα περισσότερη ένταση σε ό,τι αφορά την θέση της γυναίκας και την LGBTQI+ κοινότητα, αλλά και η προστασία του περιβάλλοντος.

vettel-redbull

Τα παραπάνω γίνονται εμφανή με τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα. Σε ό,τι αφορά τις γυναίκες ο τέσσερις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής διοργάνωσε πριν από το Grand Prix Σαουδικής Αραβίας αγώνα καρτ με αποκλειστική συμμετοχή γυναικών. Η Σαουδική Αραβία είναι χώρα η οποία καταγράφει ιδιαίτερα χαμηλά σκορ στους δείκτες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την θέση της γυναίκας στην κοινωνία, στις οποίες επιτράπηκε η οδήγηση μόλις πριν από λίγα χρόνια. Σχετικά με την LGBTQI+ κοινότητα αντιπροσωπευτικό δείγμα αποτελεί η αντίδρασή του στο Grand Prix Ουγγαρίας το 2021. Λίγες μέρες πριν τον αγώνα η κυβέρνηση της χώρας είχε περάσει έναν ιδιαίτερα περιοριστικό προς αυτούς τους ανθρώπους νόμο, με τον Γερμανό πολυπρωταθλητή να αναδεικνύει το θέμα συνεχώς, τόσο με τις ενδυματολογικές του επιλογές όσο και με σχετικές δηλώσεις. Τέλος, στο περιβαλλοντικό κομμάτι ο φωτογραφικός φακός έχει συλλάβει πάρα πολλές φορές τον οδηγό της Aston Martin να μένει στην πίστα μετά τον αγώνα και να μαζεύει σκουπίδια μαζί με τους ανθρώπους που εργάζονται εκεί.

Δείτε ακόμαΈκτακτο! Στην F1 η Porsche – Εξαγοράζει πρωταθλήτρια ομάδα

Τα ρεκόρ

O Sebastian Vettel είχε μια γεμάτη καριέρα καθώς έχει κερδίσει 4 φορές τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή, την εποχή της κυριαρχίας της Red Bull από το 2010 μέχρι το 2013 ισοβαθμώντας με τον Prost και έχοντας μπροστά του μόνο τον Fangio με 5 και τους Hamilton-Schumacher με 7. Μάλιστα στους δύο από τους τέσσερις τίτλους έπρεπε να παλέψει μέχρι τον τελευταίο αγώνα για να τα καταφέρει (2010 και 2012). Έχει το ρεκόρ του νεότερου πρωταθλητή στην ιστορία του αθλήματος, καθώς τα κατάφερε για πρώτη φορά όντας 23 ετών και 134 ημερών. Ταυτόχρονα έχει το ρεκόρ για την πιο σύντομη ποινή. Η πρώτη συμμετοχή του σε επίσημη διαδικασία της F1 ήταν στο FP1 του Grand Prix Τουρκίας το 2006. Εκείνη την εποχή ήταν ο νεότερος οδηγός που καταφέρνει κάτι τέτοιο, όμως σχεδόν την ίδια στιγμή πέτυχε και το πρώτο αρνητικό ρεκόρ. Χρειάστηκε μόλις 6 δευτερόλεπτα για να δεχτεί την πρώτη του ποινή, η οποία ήταν για ταχύτητα μεγαλύτερη του ορίου εντός του pit lane, επίτευγμα που δύσκολα θα ξεπεραστεί.

Youngest-f1-champions-vettel

Κορυφαία στατιστικά

Σε ό,τι αφορά τα στατιστικά βρίσκεται τρίτος στην λίστα με τις περισσότερες νίκες έχοντας 53 πίσω από τον Hamilton με 103 και τον Schumacher με 91, τέταρτος στις pole positions με 57 πίσω από τους Hamilton (103), Schumacher (68) και Senna (65), ενώ έχει ανέβει στο βάθρο 122 φορές και είναι τρίτος πίσω από τους Hamilton (187) και Schumacher (155). Έχει τις περισσότερες νίκες σε μία σεζόν (13) μαζί με τον Schumacher αλλά και τις περισσότερες poles σε μία σεζόν με 15 το 2013. Είναι πρώτος σε ό,τι αφορά τις συνεχόμενες νίκες καθώς το 2013 ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου σε 9 σερί αγώνες (από το Βέλγιο μέχρι και την Βραζιλία που ήταν ο τελευταίος αγώνας της χρονιάς). Είναι ο δεύτερος νεότερος νικητής αγώνα στην ηλικία των 21 ετών και 73 ημερών στην βρεγμένη Monza το 2008 (νεότερος όλων είναι ο Verstappen όντας 18 ετών και 228 ημερών) και ο νεότερος που κατακτά pole position όντας 21 ετών και 72 ημέρων στην Monza το 2008 οδηγώντας Toro Rosso. Έχει πετύχει 38 φορές τον ταχύτερο γύρο του αγώνα και βρίσκεται στην πέμπτη θέση, ενώ είναι ο τέταρτος νεότερος που έχει βρεθεί στο βάθρο με τους Verstappen, Stroll και Norris να είναι οι μόνοι που τα κατάφεραν σε μικρότερη ηλικία. Η συγκομιδή βαθμών σε όλη την καριέρα του είναι η δεύτερη μεγαλύτερη που έχει δει ποτέ το άθλημα (3076) πίσω μόνο από τον Hamilton (4292,5), καθώς έχει βαθμολογηθεί σε 213 αγώνες, με τις 21 από αυτές τις βαθμολογήσεις να είναι συνεχόμενες. Μένοντας στους βαθμούς, το πρωτάθλημα του 2013 που κατέκτησε με 397 είναι η τρίτη μεγαλύτερη συγκομιδή σε μία σεζόν με τις δύο πρώτες θέσεις να ανήκουν στον Hamilton (413 το 2019 και 408 το 2018).

vettel-ferrari

Οι φορές που ήταν κυρίαρχος

Χαρακτηριστικό της κυριαρχίας του είναι ότι σε 15 αγώνες ήταν στην πρώτη θέση από την αρχή μέχρι το τέλος, χωρίς να χάσει την πρωτοπορία ούτε για μια στιγμή. Επιπλέον, οι γύροι στους οποίους έχει ηγηθεί φτάνουν τους 3.499 νούμερο που τον φέρνει τρίτο στην σχετική λίστα πίσω από τον Hamilton με 5.405 και τον Schumacher με 5.111. Τις 8 φτάνουν οι φορές που πέτυχε pole, νίκη και ταχύτερο γύρο σε έναν αγώνα, ενώ έχει κάνει το λεγόμενο grand chelem (νίκη, pole, ταχύτερο γύρο και πρωτοπορία σε όλους τους γύρους) 4 φορές και βρίσκεται στην τέταρτη θέση της λίστας.

Γεμάτη καριέρα

Γενικά η καριέρα του Vettel μπορεί να χαρακτηριστεί γεμάτη. Κέρδισε πρωταθλήματα, οδήγησε για την Ferrari 5 σεζόν κερδίζοντας 14 φορές με το κόκκινο μονοθέσιο (είναι τρίτος πίσω από τον Schumacher με 72 και τον Lauda με 15) και κατάφερε να χρησιμοποιήσει την δημοσιότητα που του προσφέρει το άθλημα ώστε να επικοινωνήσει τα μηνύματά του. Ταυτόχρονα είναι από τους πιο αγαπητούς στα paddocks της F1, ενώ μας έχει δώσει πολύ καλά δείγματα χιούμορ. Πρόκειται για έναν οδηγό ο οποίος στα 35 του είχε ακόμα πράγματα να δώσει, όμως ο ίδιος επέλεξε να περάσει πλέον περισσότερο χρόνο με την οικογένειά του.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...