F1 GP Βρετανίας: Το πρόγραμμα, η Ferrari-καμικάζι και ο ρόλος-έκπληξη της Mercedes

Η Formula 1 επιστρέφει στην πίστα που γεννήθηκε πριν από 72 χρόνια, με την κατάσταση στο πρωτάθλημα να είναι παράξενη.

  • -
  • -

Στο Silverstone θα δοθεί η επόμενη μάχη του πρωταθλήματος της Formula 1 για το 202, με το Βρετανικό Grand Prix να είναι το 10ο στην φετινή σειρά.

Σε αντίθεση με ό,τι έγινε το 2021, φέτος ο αγώνας στην βρετανική πίστα δεν θα είναι sprint αλλά θα έχει την κλασική δομή. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε πρώτη, δεύτερη και τρίτη περίοδο ελεύθερων δοκιμών, κατατακτήριες το απόγευμα του Σαββάτου και αγώνα το απόγευμα της Κυριακής.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον, ωστόσο, είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο πρωτάθλημα. Αν και υπήρξαν πολλές ανατροπές ο Verstappen έχει καταφέρει να είναι στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα με 175 βαθμούς, αφήνοντας δεύτερο τον Perez με 129 και τρίτο τον Leclerc με 126 βαθμούς.

GP Βρετανίας

Αντίστοιχα, στο πρωτάθλημα κατασκευαστών η Red Bull προηγείται με 304 βαθμούς, έναντι 228 της Ferrari η οποία αντί να κοιτάει την κορυφή έχει αρχίσει να απειλείται από την Mercedes, με την γερμανική ομάδα έχει 188 βαθμούς.

Τα παραπάνω διαμορφώνουν ένα σκηνικό στο οποίο κάποιος μπορεί να πει, ότι πλέον είναι αρκετά εμφανές πού θα καταλήξουν και τα δύο πρωταθλήματα. Αυτό σημαίνει ότι η Ferrari τώρα πια δεν έχει κάτι να χάσει, άρα μπορεί να πάρει περισσότερα ρίσκα. Δεδομένου ότι ο Leclerc είναι ταχύτατος με την F1-75, αν δεν έχει πάλι πρόβλημα με την αξιοπιστία οι πιθανότητες νίκης για τον Μονεγάσκο είναι σημαντικές.

Δείτε ακόμα: Πώς ήταν ως παιδιά οι σημερινοί οδηγοί της F1; [video]

Όμως το πιο σημαντικό είναι ότι αν βρεθεί να μονομαχεί με τον Verstappen, ο Ολλανδός θα είναι εκείνος που θα πρέπει να σηκώσει το πόδι από το γκάζι καθώς θα έχει πολύ περισσότερα να χάσει, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον χαρακτήρα του.

Επιπλέον των παραπάνω, η Mercedes δείχνει να περιορίζει κάπως τα έντονα προβλήματα αναπηδήσεων που έχει το μονοθέσιό της όλη την φετινή σεζόν. Στην Βαρκελώνη ήταν σημαντικά μειωμένα, στο Αζερμπαϊτζάν επανήλθαν όμως εκεί είχαμε μια πάρα πολύ μεγάλη ευθεία και οδόστρωμα με αρκετές ανομοιογένειες, ενώ στον Καναδά το πρόβλημα ήταν και πάλι μειωμένο. Η επιφάνεια στο Silverstone είναι αρκετά ομαλή, αν και όχι τόσο όσο εκείνη της Βαρκελώνης.

GP Βρετανίας

Αν οι αναπηδήσεις είναι και πάλι μειωμένες, η Mercedes ίσως μπορέσει να είναι παρούσα στο μπροστά μέρος του grid ή ακόμα και να γίνει ενοχλητική απέναντι στις Ferrari και Red Bull, καθώς η χάραξη της πίστας ταιριάζει στην W13.

Όλα τα παραπάνω ισχύουν με βάση τα όσα έχουμε δει μέχρι τώρα. Ωστόσο Ferrari και Mercedes θα φέρουν μεγάλα πακέτα αναβαθμίσεων, σε αντίθεση με την Red Bull η οποία θα κάνει μόνο μικρές βελτιώσεις, οπότε όλα τα προγνωστικά μπορεί να ανατραπούν.

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα του αγωνιστικού τριημέρου.

Παρασκευή

Ελεύθερες δοκιμές 1              15:00

Ελεύθερες δοκιμές 2              18:00

Σάββατο

Ελεύθερες δοκιμές 3              14:00

Κατατακτήριες                         17:00

Κυριακή

Αγώνας                                       16:00

Η μετάδοση θα γίνει από την ΕΡΤ (ελεύθερες δοκιμές στο ERTflix, κατατακτήριες και αγώνας στην ΕΡΤ2), την Cosmote TV στο κανάλι Cosmote Sport 5, ενώ υπάρχει και το επίσημο συνδρομητικό πακέτο του αθλήματος με την ονομασία F1 TV, στο οποίο η περιγραφή γίνεται στα Αγγλικά, από το βρετανικό κανάλι Sky Sports.

Εσύ σε ποιον θα ποντάρεις; Περίπατος Red Bull ξανά, αντεπίθεση από Ferrari ή έκπληξη από Mercedes;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...