FORMULA 1 2021: Ο απόλυτος οδηγός

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για την σεζόν που έρχεται, με νέους αγώνες και ομάδες να κλέβουν την παράσταση

  • -
  • -

Την Κυριακή, 28 Μαρτίου, είχαμε το σήκωμα της αυλαίας για την φετινή σεζόν της Formula 1 στην πίστα του Μπαχρέιν, που σημαίνει πως έχετε ήδη μία πιο ξεκάθαρη εικόνα του που βρίσκεται η κάθε ομάδα, αλλά πάμε να δούμε τι μας περιμένει μέσα στους επόμενους μήνες. Μπορεί ο κορονοϊός να μην έχει πάψει να μας ταλαιπωρεί, επηρεάζοντας τόσο το πρόγραμμα των αγώνων αλλά και την επαφή με τους θεατές, οι οποίοι δεν έχουν την δυνατότητα να παρευρεθούν στα αγαπημένα τους Gran Prix, αυτό όμως δεν σημαίνει πως ο διασημότερος θεσμός του μηχανοκίνητου αθλητισμού πτοείται και αυτό φαίνεται από τους 23 αγώνες που συμπεριλαμβάνει η φετινή σεζόν, μέχρι το μεγάλο φινάλε του Άμπου Ντάμπι στις 12 Δεκεμβρίου. Πάμε να δούμε όμως όλες τις ομάδες, παλιές και καινούργιες, μία προς μία, τα μονοθέσια τους, τους οδηγούς και αν όσα είδαμε στον πρώτο αγώνα της χρονιάς αντικατοπτρίζουν και όσα είδαμε στις δοκιμές εξέλιξης πριν από δύο εβδομάδες.

Alfa Romeo F1 Racing Team
alfa

Η ομάδα που σημείωσε τα δεύτερα περισσότερα χιλιόμετρα στο Pre-season testing αποτελείται για άλλη μια χρονιά από το δίδυμο που είδαμε και το 2020 πίσω από το τιμόνι. Ο 41χρονος πλέον Kimi Raikkonen, ο οποίος κάλυψε την μεγαλύτερη απόσταση μέσα σε μία μέρα, από οποιονδήποτε άλλο οδηγό στο σαββατοκύριακο των δοκιμών, φτάνοντας του 166 γύρους, θα τρέχει για 3η συνεχόμενη χρονιά πλάι στον Ιταλό Antonio Giovinazzi. Τον ρόλο του αναπληρωματικού οδηγού έχει αναλάβει η γνώριμη φυσιογνωμία του Robert Kubica.

Scuderia AlphaTauri Honda
alphatauri

Μία εκ των κερδισμένων ομάδων των δοκιμών εξέλιξης του Μπαχρέιν είναι νικητήρια ομάδα του περσινού GP της Μόντζα με τον νεοφερμένο Yuki Tsunoda της F2 να έρχεται στο πλάι του Pierre Gasly, ο οποίος πραγματοποιεί ένα δυνατό comeback μετά τον υποβιβασμό του από την Red Bull Racing στην κατώτερη πρώην Toro Rosso και νυν AlphaTauri. Ο 20χρονος Yuki από την άλλη, έχει δείξει ήδη πολύ θετικά δείγματα, σημειώνοντας μάλιστα τον δεύτερο καλύτερο χρόνο του τριημέρου δοκιμών και τους πρώτους του πόντους στο GP του Μπαχρέιν.

Alpine F1 Team
alpine

Μία από τις ομάδες-θύματα του rebranding είναι η Renault F1 Team, η οποία βάφτηκε στα μπλε και έβαλε στόχο να κλέψει την παράσταση στο φετινό grid. Την νέα Alpine F1 Team λοιπόν, έρχεται να αντιπροσωπεύσει ο 2 φορές Παγκόσμιος, Fernando Alonso, μετά από 2ετή απουσία από την ενεργό δράση, ενώ στο πλευρό του θα βρεθεί ο Esteban Ocon, ο οποίος σίγουρα θα θελήσει να αποδείξει την αξία του πλάι σε έναν παγκόσμιο πρωταθλητή. Σε άλλα νέα, αλλαγή έχουμε και στην ηγεσία της ομάδας μετά την αποχώρηση του Cyril Abiteboul.

Aston Martin Cognizant F1 Team
aston martin

Δεύτερο rebranding για φέτος, με τα ροζ μονοθέσια του grid να δίνουν την θέση τους, ίσως στα ομορφότερα μονοθέσια που είδαμε την τελευταία 10ετία. Οι πράσινες Aston Martin, έρχονται λοιπόν να αντικαταστήσουν τις Racing Point μετά από μία άκρως επιτυχημένη χρονιά με pole position, βάθρα και νίκη. Αλλαγές έχουμε και στους οδηγούς με τον 4άκις Παγκόσμιο Πρωταθλητή Sebastian Vettel να παίρνει την θέση του Sergio Perez. Το δεύτερο μονοθέσιο συνεχίζει να ανήκει στον γιο του ιδιοκτήτη της ομάδας, Lance Stroll.

Scuderia Ferrari
Ferrari

Οι Ιταλοί φέρνουν τον Carlos Sainz στο πλευρό του Charles Leclerc, για να δημιουργήσει το νεότερο δίδυμο στην ιστορία της ομάδας. Αν και η απόδοση των κόκκινων την περσινή χρονιά κάθε άλλο παρά ικανοποιητική ήταν, ενώ και η ίδια η Ferrari έχει ήδη δηλώσει πως δεν έχει υψηλές βλέψεις για το διάστημα μέχρι το 2022, δεν σημαίνει πως όλα έχουν τελειώσει καθώς, επιδόσεις όπως αυτές του Leclerc πέρσι σε Αυστρία και Μ. Βρετανία, αποδεικνύουν την ικανότητα του να φέρνει αποτελέσματα παρά τους περιορισμούς του οχήματος.

Haas F1 Team
HAAS

Προβλέπεται μία δύσκολη χρονιά για την αμερικανική ομάδα το 2021. Με νέο δίδυμο οδηγών κατευθείαν από την F2, η ομάδα έχει ήδη δηλώσει πως δεν σκοπεύει να εξελίξει το μονοθέσιο της κατά την διάρκεια της χρονιάς. Αντιθέτως σκοπεύει να επικεντρωθεί στην εξέλιξη των νέων αγωνιστικών που θα τρέξουν στις πίστες από το 2022. Πίσω από το τιμόνι των δύο Haas θα βρεθούν οι Mick Schumacher (γιος του 7ακις Παγκόσμιου Michael) και ο Ρώσος Nikita Mazepin (γιος του νέου βασικού χορηγού της ομάδας).

McLaren F1 Team
McLaren

Μετά από μία άκρως επιτυχημένη χρονιά που είδε την βρετανική ομάδα να φτάνει την 3η θέση στο πρωτάθλημα κατασκευαστών, το 2021 φαίνεται πολλά υποσχόμενο με κάποιες σημαντικές αλλαγές να παίζουν πιθανότατα καθοριστικό ρόλο. Καταρχάς, οι κινητήρες της Mercedes έρχονται να πάρουν την θέση αυτών της Renault, 7 χρόνια μετά την τελευταία τους συνεργασία. Επίσης, μία εκ των μεταγραφών για το 2021 είναι αυτή του Daniel Ricciardo από την πρώην Renault στην McLaren, πλάι στον πιτσιρικά που ακούει στο όνομα Lando Norris.

Mercedes-AMG Petronas F1 Team
Mercedes

Οι 7-φορές Παγκόσμιοι κατοχύρωσαν για άλλη μία χρονιά τον επίσης 7-φορές Παγκόσμιο, Lewis Hamilton, και τον Φινλανδό Valtteri Bottas και έχουν βάλει πορεία για τον 8ο τίτλο, ενώ ο Βρετανός βρίσκεται μόλις μία σεζόν μακριά από το να σπάσει το ρεκόρ του Schumi Senior. Οι επιδόσεις των Mercedes στις δοκιμές του Μπαχρέιν κάθε άλλο παρά ιδανικές ήταν, αν και αυτή δεν θα είναι η πρώτη φορά που τα μαύρα βέλη έχουν κάνει τους υπόλοιπους να πιστεύουν πως δεν είναι οι κυρίαρχοι πλέον, ώστε να τους διαψεύσουν στην συνέχεια.

Red Bull Racing
RedBull

Είναι αυτή η χρονιά που το αστέρι της RB, Max Verstappen, θα κερδίσει τον 1ο του τίτλο; Με μία δυναμική εμφάνιση στις δοκιμές, αλλά και στον πρώτο αγώνα, κατακτώντας την pole και παραλίγο την πρώτη θέση, σίγουρα ο Ολλανδός στοχεύει για την κορυφή, αν και το «αφεντικό», Christian Horner, είναι επιφυλακτικός όταν πρόκειται να αντιμετωπίσει την Mercedes. Με την προσθήκη του Sergio Perez στο τιμόνι της δεύτερης RB16Β, η χρονιά φαίνεται πολλά υποσχόμενη. Μην ξεχνάμε πως ο Μεξικανός σημείωσε την πρώτη του νίκη, το 2020.

Williams Racing
Williams

Μετά τον τερματισμό στην τελευταία θέση για το 2020, η Williams έχει αρκετούς λόγους για να ελπίζει σε ένα καλύτερο 2021. Οι George Russell και Nicholas Latifi παραμένουν για δεύτερη συνεχή χρονιά και μπορεί να μην είναι το δίδυμο με την περισσότερη εμπειρία στο grid, αλλά σίγουρα είναι σε καλύτερη θέση από τους νεοφερμένους της αντίπαλης Haas. Επίσης, αυτή θα είναι η πρώτη χρονιά που ξεκινά με την οικογένεια Williams απών, όποτε το μόνο που μένει να δούμε είναι εάν η νέα διοίκηση θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...