GP Αυστρίας: Νίκη για Bottas, ποινή 5 δλ. και εκτός βάθρου ο Hamilton!

Γεμάτος ανατροπές, ατυχήματα και αυτοκίνητα ασφαλείας ο πρώτος αγώνας της σεζόν

  • -
  • -

Με τον Valtteri Bottas να κερδίζει και τον Lewis Hamilton να μένει εκτός τριάδας λόγω ποινής που του επιβλήθηκε για σύγκρουση με τον Alex Albon, ολοκληρώθηκε στην πρεμιέρα της φετινής σεζόν της  Formula 1, στο Spielberg της Αυστρίας.

Τα δύο μονοθέσια της Mercedes-AMG Petronas ήταν σαφώς ταχύτερα από αυτά των άλλων ομάδων, όμως τα αρκετά συμβάντα με αντίστοιχες περιόδους safety car, έφεραν τα πάνω-κάτω. Στη 2η θέση τερμάτισε ο Charles Leclerc με τη Ferrari και στην 3η ο Lando Norris με την McLaren!

Μετά την ποινή των 5 δλ. ο Lewis Hamilton έπεσε στην 4η θέση, μπροστά από τους Sainz, Perez και Gasly. Ο Sebastian Vettel περιορίστηκε στη 10η θέση, την τελευταία από όσες δίνουν βαθμούς.

Επόμενο Grand Prix την Κυριακή 12 Ιουλίου και πάλι στην Αυστρία.

Αναλυτικά τι έγινε στον αγώνα

Μετά την εκκίνηση, ο Bottas διατηρήθηκε στην κορυφή και αύξησε αμέσως τη διαφορά του από τους υπόλοιπους. Στον 3ο γύρο ο Albon πέρασε τον Norris και βρέθηκε πίσω τον team mate του στη Red Bull. Αμέσως μετά ήταν η σειρά του Hamilton να προσπεράσει τον οδηγό της McLaren. Την ίδια ώρα η Ferrari δεν είχε κάποιο ουσιαστικό κέρδος, πέρα από την άνοδο μίας θέσης για τον Vettel (10ος περνώντας τον Ricciardo). Στον 9ο γύρο και μετά από αρκετές προσπάθειες, ο Hamilton πέρασε τον Albon και ανέβηκε στην 3η θέση.

Δύο γύρους αργότερα ήρθε η καταστροφή για τον Verstappen, καθώς το μονοθέσιό του έμεινε «ακυβέρνητο» στην πίστα. Κινούμενος με πολύ χαμηλή ταχύτητα, ο νεαρός Ολλανδός έπεσε στην τελευταία θέση και σιγά-σιγά κατάφερε να φθάσει στα pit. Εκεί οι μηχανικοί της Red Bull Racing δεν κατάφεραν να λύσουν το πρόβλημα και έτσι ο Verstappen εγκατέλειψε στον εντός έδρας αγώνα της ομάδας του. Αργότερα, η RBR ανακοίνωσε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στα ηλεκτρικά του μονοθεσίου.

Με την Mercedes-AMG πλέον στο 1-2, η διαφορά ανάμεσα σε Bottas και Hamilton ήταν περίπου 7 δλ. Ο Vettel πέρασε τον Stroll που αντιμετώπιζε πρόβλημα με την ισχύ της Racing Point, ενώ τον ίδια τύχη με τον Verstappen είχε και ο Ricciardo με τη Renault, εγκαταλείποντας τον αγώνα (λόγω προβλήματος στο σύστημα ψύξης). Ο Stroll έγινε ο τρίτος οδηγός που τέθηκε εκτός συνέχειας.

Το ατύχημα του Magnussen έφερε το αυτοκίνητο ασφαλείας στην πίστα και όλα τα μονοθέσια στα pit για αλλαγή ελαστικών (όλοι έβαλαν τη σκληρή γόμα, εκτός από τον Perez που έβαλε τη μέση γόμα).

Όταν έφυγε από την πίστα το safety car (στο τέλος του 30ου γύρου) ο Bottas διατηρήθηκε μπροστά από τον Hamilton, ενώ πιο πίσω η προσπάθεια του Vettel να κερδίσει θέσεις, είχε ως αποτέλεσμα να ακουμπήσει το μονοθέσιο του Sainz Jr, να κάνει τετ-α-κε και να πέσει στην προτελευταία (15η) θέση.


Από τον 43ο γύρο και μετά, οι μηχανικοί της Mercedes-AMG ενημέρωσαν επανειλημμένως τους Bottas-Hamilton ότι λόγω προβλήματος στους αισθητήρες του κιβωτίου θα πρέπει να αποφύγουν την επαφή με τα kerbs. Η μεταξύ τους διαφορά ήταν λίγο πάνω από το 1 δλ., όμως και των δύο από τον τρίτο Albon ήταν μεγαλύτερη των 10 δλ.

Η εγκατάλειψη από κινητήρα του Russell (Williams) στον 51ο γύρο, έφερε και πάλι το safety car εντός πίστας. Bottas και Hamilton πάντως δεν μπήκαν στα pits για αλλαγή ελαστικών, όπως και ο Perez που ανέβηκε έτσι στην 3η θέση της κατάταξης (μπροστά από τον Albon).

Το αυτοκίνητο ασφαλείας έφυγε στον 55ο γύρο, επέστρεψε όμως αμέσως μετά λόγω της εντυπωσιακής και ταυτόχρονα επικίνδυνης εγκατάλειψης του Raikkonen, ο οποίος έχασε τον εμπρός δεξί τροχό της Alfa Romeo Racing! Πριν πάντως βγει η ένδειξη για το νέο αυτοκίνητο ασφαλείας, ο Albon είχε προλάβει να περάσει τον Perez και να πάρει πίσω την 3η θέση.


Ο Albon προσπάθησε να περάσει τον Hamilton στον 61ο γύρο, όμως τα δύο μονοθέσια είχαν επαφή και αυτό της Red Bull βγήκε στα χαλίκια. Ο Albon έπεσε τελευταίος (στην 13η θέση), ενώ οι αγωνοδίκες ανέλαβαν να εξετάσουν το συμβάν.

Στον 64ο γύρο ο Leclerc προσπέρασε τον Norris και ανέβηκε 4ος, κυνηγώντας πλέον τον Perez για μια θέση στο βάθρο. Ο Μονεγάσκος πέρασε και τον Perez και όταν ανακοινώθηκε η ποινή 5 δλ. στον Hamilton για τη σύγκρουση με τον Albon, ήταν ουσιαστικά 2ος!

Προσπαθώντας να κερδίσει όσους περισσότερους βαθμούς μπορούσε, ο Albon εγκατέλειψε τελικά, ενώ ο γρήγορος ρυθμός του Norris στους τελευταίους γύρους έριξε τη διαφορά του από τον Hamilton κάτω από τα 5 δλ. και έτσι ο οδηγός της McLaren ανέβηκε στο βάθρο, παίρνοντας την 3η θέση!

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...