F1: Ζητείται ηρεμία στην Ferrari

  • -
  • -

Όπως γράφαμε και πριν από τον αγώνα της Ιαπωνίας η Ferrari είδε ένα πολύ δύσκολο μονοπάτι να ακολουθήσει και μετά από το πέρας του Ιαπωνικού GP και το «λάθος» του Vettel να προσπαθήσει να προσπεράσει τον Verstappen από την εσωτερική, φέρνοντάς τον πρακτικά εκτός διεκδίκησης της νίκης και μειώνοντας τις ελπίδες για πρωτάθλημα, έφεραν σεισμό στην Ιταλία.

 

Έριχναν ευθύνες στον Vettel, έριχναν ευθύνες στον Arrivabene και σε όλη την ηγεσία της Ferrari, γράφοντας «Που είναι ο Camilleri;». Δεν είναι η πρώτη φορά και δεν θα είναι η τελευταία όσο το πρωτάθλημα δεν έρχεται στο Maranello. Η αλήθεια είναι ότι ο πρόεδρος της Ferrari John Elkann και ο CEO Louis Camilleri δεν έχουν εμφανιστεί μετά από το φθινόπωρο το οποίο έφερε τα πάνω κάτω στην διεκδίκηση του πρωταθλήματος.

 

Θέση για την όλη κατάσταση πήρε και ο πρώην Παγκόσμιος Πρωταθλητής Nico Rosberg. Μιλώντας για την δική του εμπειρία για το πώς κατάφερε να κερδίσει τον Hamilton είπε : «Η όλη κατάσταση είναι το να βρίσκεις οριακά πλεονεκτήματα. Για μένα, είδα ότι πολλά μικρά πράγματα μπορούν να φέρουν κάτι μεγάλο και όλα να δουλέψουν στον σωστό δρόμο. (το 2016) μίλαγα σε ψυχολόγο, κάποιες φορές και κάθε δυο ώρες μέσα στην μέρα για να διασφαλίσω πως ότι έκανα ήταν τέλεια εστιασμένο για να βελτιώσουν κάθε λεπτομέρεια της απόδοσής μου. Κάθε οδηγός είναι διαφορετικός, έτσι πρέπει να βρίσκει τον δικό του δρόμο. Η μάχη με τον Lewis ήταν τόσο σκληρή γιατί είναι σκληρός πνευματικά. Εάν δεν το καταφέρεις σωστά δεν μπορείς να τον κερδίσεις. Εάν κάνεις δε και λάθη, ξέχνα το. Αυτή η σαιζόν (για τον Vettel) ήταν λίγο τρελή. Θα έπρεπε να είναι σε θέση να κερδίσει τον τίτλο τώρα και αυτό δεν καταπίνεται εύκολα από τον καθένα, ειδικά από την στιγμή που τα περισσότερα λάθη είναι δικά του και όχι της ομάδας. Δεν ξέρω εάν ο Lewis οδηγεί καλύτερα από ποτέ, αλλά εάν αποδίδει σε επίπεδο όπως αυτό που βλέπετε τώρα, χωρίς λάθη και κερδίζεις τα περισσότερα σαββατοκύριακα, αυτό είναι σκληρό όταν τρέχεις να προλάβεις και νοιάζεσαι ότι θα κάνεις περισσότερα λάθη».

 

Σήμερα δε η Ιταλική Gazzetta dello Sport βγήκε με άρθρο λέγοντας ότι ο Vettel μπορεί να απολυθεί από την Ferrari στο τέλος του 2019 σύμφωνα με όρο στο συμβόλαιό του εάν δεν έρθει το αποτέλεσμα που όλοι επιθυμούν. Στο άρθρο αναφέρεται ότι ο Γερμανός έχει χάσει την υποστήριξη που έχει μέσα στην ομάδα και νιώθει απομονωμένος, παρά τις διαβεβαιώσεις και την στήριξη που του δείχνει ο Arrivabene. Φαίνεται ότι ο Γερμανός νιώθει ιδιαίτερα άβολα πλέον. Μην ξεχνάμε ότι βρίσκεται στην 4η του χρονιά με την Ferrari, σε μια παρόμοια φάση με τον Fernando Alonso.

 

Πέρα από αυτό φαίνεται ότι υπάρχει και εσωτερική διαμάχη με τον Arrivabene και τον Binotto καθώς το αρχικό πλάνο επι Marchionne έλεγε ότι ο Arrivabene θα έφευγε από την ομάδα και ο Binotto θα αναλάμβανε την θέση του αγωνιστικού διευθυντή. Πλέον οι Elkann και Camilleri φαίνεται ότι θα συνεχίζουν να εμπιστεύονται τον δικό τους άνθρωπο, καθώς προέρχονται όλοι από την Philip Morris και θα κρατήσουν την ιεραρχία. Βέβαια η ίδια ιεραρχία υπήρχε από την αρχή της χρονιάς, αλλά για κάποιον λόγο από την στιγμή της τραγικής απώλειας του Marchionne αυτή σταμάτησε να δουλεύει σωστά. Σίγουρα υπήρχαν τριβές για το ποιος θα κάνει κουμάντο.

 

Τι πρέπει να κάνει η Ferrari από δω και μπρος; Η χρονιά φαίνεται χαμένη καθώς για να πάρει το πρωτάθλημα ο Vettel θα πρέπει να γίνουν απίθανα πράγματα. Η προσπάθεια της Ferrari πρέπει να βασιστεί στο γεγονός ότι θα πρέπει να βρει την ηρεμία της και την πίστη της. Ποτέ δεν υπήρχε αμφισβήτηση στις ικανότητες των μηχανικών της Scuderia. Ηρεμία θέλει και ξεκαθάρισμα των ρόλων και την ηγεσία να ξυπνήσει από τον λήθαργο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...